Pohlreicha pozvali umělci z AVU. V kuchyni vařil designér v montérkách

aktualizováno 
„Ano, šéfe! To je ten pořad, co se na něj dívají chlapi s lahváčem?“ přivítá Zdeňka Pohlreicha student v pozici číšníka hospody s jídelnou, kterou provozují na pražské Akademii výtvarných umění. Při tomhle výletu mezi umělce si šéf připadá jako mezi mimozemšťany, u kterých ani není jasné, co jedí.

Výtvarník Vojtěch Fröhlich se věnuje konceptuální tvorbě, takže například dokáže prolézt po stěnách školy od přízemí do třetího patra aniž by se dotkl země, případně stvořit zábradlí, kterým protéká limonáda. Klub fungující i jako jídelna pro studenty přímo v areálu AVU je jeho ročníkovou prací dotaženou k realizaci.

Bere to naprosto vážně, i když by jeho záchvaty smíchu mohly svědčit o opaku, jak se můžete přesvědčit v premiérovém dílu Ano, šéfe! ve čtvrtek večer na Primě.

Fotogalerie

Nejenže se přihlásil na tříměsíční rekvalifikační kurz na kuchaře, aby požadavkům na provozovatele restauračního podniku vyhověl i papírově. Ale dokonce sám do svého studentského, designově přívětivě jednoduchého a vzdušného klubu s venkovní zahrádkou na trávníku pozval šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha s úctou k jeho umění poradit nejistě přešlapujícím kolegům.

Je mu také jasné, že razítko z kurzu nikoho vařit nenaučí, navíc za něj v kuchyni stejně válčí někdo jiný. Ne že by byl designér Daniel Gonzáles z oboru, i když navrhl úžasné litinové hrnce, na kterých sám vaří. Jako kuchař úplně začíná a přiznává to s odzbrojující pokorou. Takže hned dostane první cennou lekci. „Nic, co se v kuchyni zkazí, ji nesmí opustit,“ varuje ho šéf poté, co z jeho nabídky ochutnal. Zvlášť začínající hospodě to totiž může vrazit kudlu do zad.

Umělci žijí v jiném světě, i co se jídla týká

Přestože si Pohlreich mezi malíři, sochaři a dalšími umělci připadá jako Alenka v říši divů, dokáže se přizpůsobit a během debaty s rektorem AVU o současném umění vystřihne geniální námět: jako umělec by mohl servírovat prázdné talíře, přinést účet a poté inkasovat za jedinečný zážitek. Protože co by se v tu chvíli prohnalo jeho hostům hlavou, na to by nikdy nezapomněli.

Jinak má studentská kuchyně i v zásobovacím zázemí čisto, uklizeno, dobře vybaveno, lednici plnou nejrůznějších čerstvých bylinek z vietnamské tržnice. Je vidět, že designér v montérkách místo rondonu, který tu vaří ve svém volném čase, jinak dělá odborného asistenta studentům na ČVUT, se exotických chutí nebojí. Šéf dokonce Dana podezírá, že umí vařit, jen o tom ještě neví.

Studentský klub AVU a jednoduchý svěží design jdou dohromady.

Studentský klub AVU má jednoduchý svěží design.

A tak konceptuálnímu umělci v roli provozovatele a designérovi v roli kuchaře trpělivě předvádí pár jídel, o kterých si myslí, že by v klubu AVU mohly fungovat, u toho hřímá, že „gastronomie nefunguje na receptech, ale na principech,“ ale přitom sám absolutně netuší, co by takhle zvláštním lidem mohlo chutnat. Navíc se to na této umělecké škole jen hemží vegetariány.

Každopádně je šéfova návštěva AVU velmi osvěžující díl, kde není o překvapení nouze, už proto, že je plný pozitivně naladěných mladých lidí. K zahození není ani pocit, že když si studenti něco vezmou za své, snaží se to dělat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, i když to původně není jejich obor.

Nevyhnou se chybám, ale kdo ano. Sympatické je, že tahle generace se z nich nehroutí. A i když koncepce podniku výtvarníka Vojtěcha Fröhlicha podle šéfa vlastně žádnou koncepcí není, neznamená to, že třeba jednou nemůže fungovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Vypadá jako včela, je to kudlanka. Nově objevený druh straší predátory

Zcela nový druh kudlanky nábožné objevili vědci v Amazonii. Má dokonalé mimikry: zbarvením, tělesnou stavbou i pohyby...

Recept na domácí ovocný ocet ze zbytků. Pomáhá s trávením i léčí

Jídlo vám ochutí každý ocet, ale k terapii se používá pouze ten ovocný. Největší zdravotní efekt má ocet jablečný,...

Premium

Život bez michelinské hvězdy. Otřáslo to se mnou, říká šéfkuchař Paulus

V tuzemsku patří už řadu let mezi nejlepší kuchaře, v roce 2012 dovedl pražskou hotelovou restauraci Alcron poprvé k...

Premium

Můžu najít chyby na Pohlreichovi i na Babicovi, vypráví kuchař Sapík

První má vyhlášenou rodinnou restauraci v Klokočné u Prahy, kde vaří především českou klasiku, druhý je šéfem v Terase...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz