Pivo do omáček a guláš z koní
Západní Čechy i tamní kuchyně jsou úzce spojené s pivem. To se nejen pije k jídlu, ale zároveň používá jako „koření“, zejména do omáček. Nebo do stovky let staré pochoutky, do plzeňského pivovarského guláše, kterým se průběžně podlévá.
Vhodné je pivo tmavé, které má vyšší obsah sladkých látek. A jaké maso na guláš použít? Dnes je to nejčastěji hovězí kližka nebo líčka, v minulosti to ale bylo jinak.
Podle původního receptu do něj totiž patří maso z pivovarských koní. Ti v pivovarech patřili k nezbytným pomocníkům, a tak jich tam bývalo hodně.
Na plzeňský pivovarský guláš potřebujeme:
- 500 g hovězího masa
- olej nebo sádlo
- 1 větší cibuli
- sladkou papriku, sůl
- 70 g rajčatového protlaku
- mletý pepř, kmín
- vodu, hladkou mouku, česnek, majoránku
- 200 ml piva, papriku nebo feferonku
Postup:
Hovězí maso opláchneme a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno a na oleji nebo sádle osmahneme dorůžova.
Vložíme maso a za stálého míchání je smažíme. Pak přidáme mletou papriku a znovu krátce mícháme. Osolíme a přidáme rajčatový protlak, pepř a kmín, poté vše mírně podlijeme vodou a za občasného míchání dusíme pod pokličkou. Když je maso částečně měkké, vydusíme šťávu na tuk, mírně zaprášíme moukou, za stálého míchání osmahneme a podlijeme trochou teplé vody.
Přidáme česnek utřený se solí, majoránku a pivo. Maso občas zamícháme a dusíme doměkka.
Guláš zdobíme párkem nebo klobásou pečenou na pánvičce a vejcem natvrdo nebo volským okem. Můžeme přidat i papriku nebo feferonku.
Tip na výlet:Vyhlášený guláš mají v pivovarském dvoře Purkmistr v části Plzně Černicích, kde si můžete rovnou prohlédnout místní pivovar či pivní lázně. Odtud už je to jen kousek na jednu z nejkrásnějších zřícenin celého kraje – královský hrad Rydyně, který nechal postavit Karel IV. Pěšky je to po „žluté“ kolem skály Ostrá hůrka asi 5 km. |