Krupicový foucmouk se švestkovou omáčkou, znovuobjevená levná klasika

  • 16
"My byli jako děti rádi, když nám maminka udělala foucmouk," povzdychla si občas naše maminka se vzpomínkou na své dětství na samotě v severních Čechách, když jsme se se sestrou rýpaly v nějakém jídle. Znělo to tak zvláštně, že jsme ani neměly odvahu se zeptat, co to proboha bylo.

Moje představy o tom, jak takový foucmouk vypadal a jak chutnal, proto neměly reálné obrysy. Prostě nějaké bájné jídlo, kdo ví, jestli vůbec existovalo.

Tedy do té doby, dokud tento starý podještědský recept nepřipravila cukrářka Markéta Krajčovičová pro další díl pořadu Božské dorty od Markéty (spolu s dortem pro libereckou zoo), který se vysílá v pondělí po osmé večer na televizi Prima love. A ejhle, jsou to prostě rychlé krupicové noky se švestkovou omáčkou. 

Příprava moučníku nebo bezmasého jídla krok za krokem

Potřebovat budete samé jednoduché ingredience: mléko, dětskou krupici a máslo na krupicové noky, cukr moučku na posypání. Na omáčku pak švestková povidla, skleničku červeného vína nebo švestkový likér, sušené švestky a skořicový cukr.

Na pánvi rozpustíte čtvrtku kostky másla (zhruba 60 g), přidáte přiměřené množství dětské krupice, aby se do ní rozpuštěné máslo pěkně vsáklo, a přilijete trochu mléka. Vzniklou směs v pánvi za stálého míchání restujte, dokud nezíská hustší konzistenci. Dle chuti přidejte trochu cukru, případně nastrouhané citronové kůry, chemicky neošetřené. A odstavte.

Příprava omáčky je jednoduchá. Na pánvi vymíchejte povidla s přídavkem červeného vína, pak přidejte pár sušených švestek a nakonec ve směsi rozpusťte trochu krupicového cukru. Alkoholu se bát nemusíte, jakmile přejde omáčka varem, vypaří se, takže jídlo mohou bez obav konzumovat i děti.

Z krupicové směsi tvořte na talíře nočky pomocí dvou lžic, postup jejich tvorby je patrný i z fotografie v galerii, ale na videu je jednoznačně názornější. Není to složité. Pak můžete úhledně naservírované nočky poprášit moučkovým cukrem, ke každému přidat švestičku z omáčky i trošku vlastní voňavé omáčky a zaprášit nastrouhaným perníkem. Dobrou chuť.