Týká se plýtvání potravinami víc města, nebo vesnice? Mladých, nebo starých? A kolik v průměru každý z nás vyhodí z peněženky každý měsíc jen proto, že potravinami plýtváme? Na všechny tyto otázky existují jasné odpovědi.
Jaké jsou nejčastější důvody, proč potraviny končí v koši?
Častou příčinou bývá to, že lidé potraviny zapomenou ve spíži nebo v chladničce a zkazí se. Mnohdy ale také nakoupí příliš velké množství, které nestačí zkonzumovat. Popřípadě si naloží na talíř velké porce, co je nezvládnou sníst. Někdy skončí v koši také jídlo, které se během přípravy připálí nebo spadne na zem. Jako méně časté důvody lidé uvádějí, že pokrm už nevypadá pěkně nebo chutně a oni nechtějí riskovat zdravotní problémy. Či že změnili plány a už potravinu nepotřebují.
Nejhorší jsou impulzivní nákupy, kdy si člověk ukládá do nákupního vozíku věci, které nepotřebuje. Nebo třeba vůbec neví, jaké jídlo z nich doma připraví.