Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

aktualizováno 
Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a po použití ji můžete kompostovat či sníst.

Januszová nazvala svůj projekt Scoby. Jde o membránu z bakterií a kvasinek, která se do materiálu vhodného jako obal na potraviny přeměňuje fermentací. Plně odbouratelný obal vytvořila v rámci své absolventské práce na designérské univerzitě v Poznani. Autorka říká, že Scoby je nejen přátelský k přírodě, navíc dokáže prodloužit životnost potravin, které jsou v něm uchovávané.

Fotogalerie

Obal je primárně určen na suché a polosuché potraviny, jako jsou semínka, ořechy, bylinky či salát. „Pokud by se Scoby rozšířil, obalový průmysl by už životní prostředí neznečišťoval, nýbrž by ho obohacoval,” řekla Roza Januszová magazínu Dezeen.

Membrána za dva týdny vyroste v mělkých nádobách podobných květináčům. V nich jsou bakterie a kvasinky živeny biologickým odpadem třeba z domácností. Obal přitom může vzniknout i u vás doma, k fermentaci je nutná teplota mezi dvaceti a pětadvaceti stupni, k růstu nepotřebujete ani sluneční světlo.

Po čtrnácti dnech vytvoří bakterie spolu s kvasinkami ohebný film, který funguje jako přirozená zábrana kyslíku. A kyslík, jak známo, je hlavním zdrojem rozkladu potravin.

Poté, co obal použijete, ho samozřejmě můžete hodit na kompost. Anebo zkonzumovat. „Použitá bakterie pomáhá správnému zažívání, a tak vám, pokud Scoby sníte, budou vaše střeva vděčná,“ popisuje Roza.

Roza Januszová v současnosti připravuje kompletní balení určené primárně pro koncové zákazníky. A doufá, že už brzy si bude moct svůj vlastní obal vypěstovat u sebe doma každý.

Designérka však nemyslí jen na domácnosti. Byla by ráda, aby její odbouratelný obal nepoužívali jen jednotlivci, ale také malé farmy a velkovýrobci. „Pěstování různých materiálů se v oboru funkčního designu stává stále populárnější. Proto věřím, že jsme od nápadu k realizaci skutečně blízko,“ říká designérka Roza Januszová.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Soutěž o nejlepší relaxační místo. Jedna z posledních sérií fotografií

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce...

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce shromáždilo velké množství příspěvků,...

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

Češi si doma svítí čím dál více, neúsporné zdroje stále převládají

LED žárovka (ilustrační snímek)

České domácnosti se snaží dosáhnout lepšího světelného komfortu, a proto kombinují různé typy osvětlení. Podle průzkumu...

Najdete na iDNES.cz