Sobota 25. září 2021, svátek má Zlata
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 25. září 2021 Zlata

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a po použití ji můžete kompostovat či sníst.

Januszová nazvala svůj projekt Scoby. Jde o membránu z bakterií a kvasinek, která se do materiálu vhodného jako obal na potraviny přeměňuje fermentací. Plně odbouratelný obal vytvořila v rámci své absolventské práce na designérské univerzitě v Poznani. Autorka říká, že Scoby je nejen přátelský k přírodě, navíc dokáže prodloužit životnost potravin, které jsou v něm uchovávané.

Fotogalerie

Obal je primárně určen na suché a polosuché potraviny, jako jsou semínka, ořechy, bylinky či salát. „Pokud by se Scoby rozšířil, obalový průmysl by už životní prostředí neznečišťoval, nýbrž by ho obohacoval,” řekla Roza Januszová magazínu Dezeen.

Membrána za dva týdny vyroste v mělkých nádobách podobných květináčům. V nich jsou bakterie a kvasinky živeny biologickým odpadem třeba z domácností. Obal přitom může vzniknout i u vás doma, k fermentaci je nutná teplota mezi dvaceti a pětadvaceti stupni, k růstu nepotřebujete ani sluneční světlo.

Po čtrnácti dnech vytvoří bakterie spolu s kvasinkami ohebný film, který funguje jako přirozená zábrana kyslíku. A kyslík, jak známo, je hlavním zdrojem rozkladu potravin.

Poté, co obal použijete, ho samozřejmě můžete hodit na kompost. Anebo zkonzumovat. „Použitá bakterie pomáhá správnému zažívání, a tak vám, pokud Scoby sníte, budou vaše střeva vděčná,“ popisuje Roza.

Roza Januszová v současnosti připravuje kompletní balení určené primárně pro koncové zákazníky. A doufá, že už brzy si bude moct svůj vlastní obal vypěstovat u sebe doma každý.

Designérka však nemyslí jen na domácnosti. Byla by ráda, aby její odbouratelný obal nepoužívali jen jednotlivci, ale také malé farmy a velkovýrobci. „Pěstování různých materiálů se v oboru funkčního designu stává stále populárnější. Proto věřím, že jsme od nápadu k realizaci skutečně blízko,“ říká designérka Roza Januszová.

Autor:
  • Nejčtenější

Nůž do travní sekačky nabrousíte za pár minut, nemusí být ostrý jako nůž

Letní zahradní sezona končí, je proto třeba zahradní techniku pomalu připravovat na další sezonu. Týká se se to i nože...

Pohlreichovy první krůčky před kamerou jsou spojené s recepty na dresinky

Šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha si nešlo na televizních obrazovkách nevšimnout, když odstartovala první série Ano, šéfe!...

Když vařili street food v Brně Punčochář s Kašpárkem, všem tekly sliny

Na Zelném trhu to žije a místní street food nelze než závidět. Šéfkuchař Přemek Forejt to dobře ví, proto také pozval v...

Vepřové nikdy nezklame. Hvězdou je pomalu pečená plec i krkovice

Maso „z prasátka“ chutná skvěle jen tak upečené nebo v guláši, ale vy můžete překvapit své hosty třeba jeho trhanou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Itálie a smažená jídla vyřadily první dva adepty na titul Masterchefa

Jen co byla minulý týden konečně jasná finálová šestnáctka amatérských kuchařů letošního ročníku soutěže Masterchef...

Mizejí už i chodníky. Ústecké ghetto se vymyká, čeká ho nový režim

Premium Ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, která se za dvacet let změnila ze solidního sídliště v ghetto, nastane nový režim....

Zabaveno. Policie hon na Savova nevzdává, vzala mu nemovitosti a sto milionů

Premium Kontroverzní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se...

Vlak do Chorvatska klidně zruším, pokud problémy s ním neustanou, tvrdí Jančura

Premium Skupina Student Agency se během léta zvedla z covidového dna, přesto za sebou táhne půlmiliardový účet a chybí jí i...

  • Další z rubriky

Vepřové nikdy nezklame. Hvězdou je pomalu pečená plec i krkovice

Maso „z prasátka“ chutná skvěle jen tak upečené nebo v guláši, ale vy můžete překvapit své hosty třeba jeho trhanou...

Pohlreichovy první krůčky před kamerou jsou spojené s recepty na dresinky

Šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha si nešlo na televizních obrazovkách nevšimnout, když odstartovala první série Ano, šéfe!...

Soutěžící prověřila česká klasika. Masterchef musí povýšit i svíčkovou

Masterchef Česko 2021 tento týden na televizních obrazovkách rozlouskl složení finálové šestnáctky amatérských kuchařů,...

Když chystají Punčochář s Forejtem menu ze pstruha a květáku, je to koncert

Roadshow Souboj na talíři se díky Radkovi Kašpárkovi pro jedno natáčení nastěhovala na Červenou Lhotu, kde vaří David...

Jsem zohavená, říká Linda Evangelista. Po kryolipolýze je k nepoznání

Topmodelka Linda Evangelista se rozhodla bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy a skončila podle svých slov...

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Lucie Šafářová a Tomáš Plekanec se vzali, ukázali fotky z veselky

Přestože na jaře prohlašovali, že kvůli drahému rozvodu hokejisty Tomáše Plekance do svatby nebudou investovat,...

Zhubla téměř 50 kilo, teď se zpěvačka Adele pochlubila novou láskou

Během posledních tří let se zpěvačce Adele (33) podařilo zhubnout téměř padesát kilogramů. Britka prožila od rozvodu s...