Experimenty versus klasika. Češi začali až živelně zkoušet, říká pivní znalec

Premium

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

  13:00
Češi pivo milují, na svůj ležák jsou hrdí. Ještě aby ne! Uznává ho celý svět. V posledních letech ale část pivařů našla zalíbení v nápojích netradičních, až trochu bizarních. Sotva jsme si zvykli na piva, jako je IPA, ale, stout či lambic, začal se strom pivních stylů ještě víc rozrůstat. Piva leží v barelech od vína, odpočívají v nádobách s malinami nebo kvasí s odrůdou obilí, která už je málem zapomenutá. Kam až sládci mohou v experimentech zajít? A kde cesta končí? Odpovědi nám pomohou hledat malé i velké pivovary. S úctou k tradici začíná naše téma rozhovorem se zastáncem „staré“ pivní školy Milanem Rambouskem.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Evoluce by měla trochu zvolnit

Máte před sebou opravdového znalce. Zkušeného odborníka z praxe. Jako redaktor ho chcete zaujmout už první otázkou. Ta musí být fundovaná a zároveň taková, že člověka hned rozpovídá... Sedím u stolu se sládkem Milanem Rambouskem. Vyučil se v budějovickém Budvaru, roky vařil pivo v Pardubicích. Spoustu let pracoval také v zahraničí. Nakonec před lety rozjel v domovském Hradci Králové minipivovar. Teď dělá hlavně pivní kurzy. Zlatavou dobrotu vám uvaří klidně ve vaší kuchyni.

Zapínám diktafon a předčítám recept, který vznikl díky kooperaci experimentálních pivovarů Barn a Crazy Clown: „Citron z předchozí várky jsme nahradili aromatičtější limetkou, přidali jsme víc ananasu, a hlavně hned dvojitou porci mrkvové šťávy! Vznikl tak chuťově plný, výrazný sour ale, kde opravdu ucítíte každou chuťovou složku... Pane Rambousku, povězte. Je tohle ještě pivo?“ Pivní znalec a velký vypravěč se jen usměje a na stůl začne vykládat listy s poznámkami a obrázkem stromu pivních stylů. „Máte hodinu nebo dvě?“ odpoví otázkou sládek. Když zjistí, že máme jen zhruba půl hodinky, nedá na sobě znát zklamání.

Geniální první otázka ztrácí šmrnc. V poznámkách mám připraveno ještě deset dalších. Během rozhovoru z nich ale nakonec padnou jen tři. Milan Rambousek vzpomíná na roky minulé a vyhlíží i pivní budoucnost. Občas ho přeruším otázkou improvizovanou. Snažím se zjistit, kdy je nápoj stále ještě pivem. Když zpětně poslouchám náš rozhovor v diktafonu, celé mi to dochází. Na moji otázku zkrátka odpověď není. Tedy alespoň nějaká jednoduchá. Ale zpět k úvodu rozhovoru. Za jeho počátek lze paradoxně považovat nikoli dotaz redaktora, ale respondenta. „O čem to moje povídání má být?“ vyzvídá sládek s úsměvem a šustí listy s poznámkami. Pro formu v textové podobě místo otázky tedy vykopávám větou oznamovací.

Kamarád se rozhodl udělat pivo z ananasu. Varoval jsem ho, že to nikdo pít nebude. A taky to tak dopadlo. On byl ale spokojenej, protože se potom pěkně motal.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Cokoliv si vymyslela, manžel na zahradě zbudoval. Koupací káď i suchý potok

Soutěž

Přijměte pozvání na zahradu, jejíž vznik inspirovala Zahrada Jiřího Trnky. Stále ještě není hotová ani dokonalá, ale má originální tvář. A takhle nějak to majitelé zamýšlejí a svou zahradu považují...

Na zahradu ve dvoře a bez trávníku se vešlo jezírko se saunou, kuchyň i oheň

Vešlo se tam vše, a možná ještě víc, než si původně majitelé dovedli představit. „Vešlo se to tam proto, že tam není trávník,“ vysvětluje zahradní designér Ferdinand Leffler z atelieru Flera nad...

KVÍZ: Zkuste velký letní filmový kvíz, vyhrát můžete vířivku

Koupání a obecně voda je součástí mnoha filmových snímků. Vybrali jsme několik z nich a budeme se ptát v soutěžním kvízu o luxusní nafukovací vířivku od Mountfieldu na zajímavosti s nimi...

Zahradu si rozvrhli jako dům a svůj sen vlastnoručně zasadili do hlíny

Soutěž

Jejich zahrada je prý srdcem i rukama tvořená zhruba na polovině pozemku velkého cca 900 metrů čtverečních. Tvořili ji pomalu, kousek po kousku, s trpělivostí a radostí. Nejsou odborníci, ale...

Bílý dům, plaňky i růže. Z venkovské zahrádky vykouzlila voňavou romantiku

Soutěž

Nad Malou Skálou v podhůří Jizerek je vesnička, a v ní malý domeček z roku 1911. Dnes už natřený na bílo, a s bílým plaňkovým plotem obrostlým bílými růžemi. Krásná ukázka toho, jak se umí stát...

ANKETA: Vybírejte s profíky nejkrásnější zahrady a hrajte o knihu od Lefflera

Soutěž

Krása je velmi subjektivní kategorie, hodnotitelská měřítka máme odlišná a každému se líbí něco jiného. Což platí i pro zahrady. Vyzkoušejte si, jak těžké je vybrat ty nejkrásnější. V naší anketě k...

9. července 2025  14:49,  aktualizováno  16.7 10:09

Když se to s ním naučíte v kuchyni, z nenávisti ke květáku bude láska

Buď ho milujete, nebo nemůžete ani cítit. Květák dělí lidi na dvě nesmiřitelné skupiny, podobně jako brokolice. Přitom je to velmi zdravá a při správné úpravě i chutná zelenina.

16. července 2025

KVÍZ: Zkuste velký letní filmový kvíz, vyhrát můžete vířivku

Koupání a obecně voda je součástí mnoha filmových snímků. Vybrali jsme několik z nich a budeme se ptát v soutěžním kvízu o luxusní nafukovací vířivku od Mountfieldu na zajímavosti s nimi...

vydáno 16. července 2025

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky, hrají o psí a kočičí granule, vy o knížky

Anketa o nejroztomilejší červencové mazlíčky odstartovala a čtenářské hlasy teď rozhodnou, kdo získá hodnotné ceny od společnosti Brit Care. Zalistujte galerií a podpořte své favority, navíc můžete...

1. července 2025,  aktualizováno  15.7 11:42

Cokoliv si vymyslela, manžel na zahradě zbudoval. Koupací káď i suchý potok

Soutěž

Přijměte pozvání na zahradu, jejíž vznik inspirovala Zahrada Jiřího Trnky. Stále ještě není hotová ani dokonalá, ale má originální tvář. A takhle nějak to majitelé zamýšlejí a svou zahradu považují...

15. července 2025

Dřepění nad toaletou je horší než si sednout. Fakta mluví jasně

Když vás přepadne potřeba a jedinou možností je veřejná toaleta, úroveň hygieny může být často dost otřesná. Ačkoliv se může zdát lákavé pokusit se vznášet nad špinavým sedátkem, vědci tvrdí, že to...

15. července 2025

Na plynovém grilu barbecue neuděláte, maximálně kuřecí křídla, říká šéfkuchař

Premium

Charismatický vousáč Jakub Parus je milovníkem a propagátorem barbecue – tedy královské disciplíny grilování, kdy se pokrm připravuje při nižších teplotách mnohem delší dobu. Pořádá i grilovací...

14. července 2025  16:30

Houbařská sezona se pomalu rozjíždí. Tato místa teď hlásí největší úlovky

Houbařská sezona začíná a s ní také nekonečné otázky. Rostou? A kde? Kam vyrazit, abychom se nevrátili s prázdným košíkem?

14. července 2025  10:57

Na zahradu ve dvoře a bez trávníku se vešlo jezírko se saunou, kuchyň i oheň

Vešlo se tam vše, a možná ještě víc, než si původně majitelé dovedli představit. „Vešlo se to tam proto, že tam není trávník,“ vysvětluje zahradní designér Ferdinand Leffler z atelieru Flera nad...

14. července 2025

Zdravé jahodníky začínají správným střihem. Naučte se to teď

Jahodníky patří mezi nejoblíbenější ovoce nesoucí rostliny českých zahrad, ale aby vám i v příštím roce přinesly bohatou úrodu, potřebují po sklizni správnou péči.

13. července 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zahradu si rozvrhli jako dům a svůj sen vlastnoručně zasadili do hlíny

Soutěž

Jejich zahrada je prý srdcem i rukama tvořená zhruba na polovině pozemku velkého cca 900 metrů čtverečních. Tvořili ji pomalu, kousek po kousku, s trpělivostí a radostí. Nejsou odborníci, ale...

13. července 2025,  aktualizováno  1:54

Čím zajímavější vzhled, tím zajímavější chuť. Šumavská houbička sbírá i v závějích

Premium

Dá se to jíst? Tuhle otázku slýchá často. Sbírá totiž i houby, které většinou obloukem obcházíme. „Někdy se ti, kteří se považují za zkušené, na internetu chovají vůči začátečníkům přísně, přezíravě....

12. července 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.