Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

  3:00aktualizováno  3:00
Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete předejít. Čtěte, co dělat, aby se zahradní party neproměnila v katastrofu.

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

1.Popáleniny a opařeniny

„Popáleniny vzniklé v kuchyních a popáleniny horkými nápoji jsou typické pro celý rok. V létě však přibývá těch, které vzniknou v důsledku kontaktu s otevřeným ohněm,“ popisuje Jiřina Stanovská z Útvaru likvidace pojistných událostí z životního pojištění v České pojišťovně. Ano, můžou za to táboráky a grilovačky. Zranění často způsobí nepozornost, lenost nebo vliv alkoholu.

Pomůže dodržet několik jednoduchých zásad. Na grilování se vždy plně soustřeďte. Neberte do ruky nic, co by mohlo být horké: žádné jídlo, žádnou nádobu, podložku nebo rošt. Vždy si pomozte chňapkami nebo obracečkou. Do ohně nepřilévejte benzín ani líh. A nenoste volné oblečení, které při nevhodném pohybu vzplane raz dva.

Otevřený oheň, rozžhavený gril, horké uhlíky nebo vroucí olej jsou zásadním nebezpečím pro děti. Ty nejmenší by se ke grilu nebo k ohni neměly vůbec přibližovat, větší jedině po boku dospělého. Dejte pozor, aby nikde nic nepřečnívalo – stačí rukojeť nebo podložka, o které dítě zavadí, a už je oheň na střeše. V tomto případě spíš na zahradě.

Když už se někdo spálí nebo opaří, okamžitě postižené místo ponořte do ledové vody. V případě větších popálenin si rozhodně nezkoušejte hrát na doktora a rovnou volejte záchrannou službu. Špatně zvolená mast může situaci spíš zhoršit.

2.Řezné rány

Řezná poranění jsou při přípravě jídla úplně nejčastějším úrazem; nejde jen o drobné ranky, ale i o hluboká říznutí do tkáně a amputované prsty. I těm pomůže předejít klasická trojice: opatrnost, soustředění a střídmost v pití alkoholu. Maso nebo zeleninu na gril krájejte co nejostřejším nožem – tupá čepel spíš sjede tam, kam nemá.

Fotogalerie

Pokud se přece říznete, ránu hned vymyjte a přidržte na ní vlhký hadřík nebo vatový tamponek. To by mělo pomoci zmírnit nebo zastavit krvácení, pak můžete ranku zalepit náplastí. V případě větší rány nebo krvácení, které ne a ne přestat, je na místě volat sanitku.

3.Pády a zakopnutí

Dítě, které zakoplo o kabel. Pes, kterého maso na roštu zlákalo ke skoku. Převržený gril. Všechny tyhle katastrofické scénáře se na zahradních slavnostech bohužel skutečně odehrávají – včetně následků, které sahají od opařenin horkým tukem po hořící nábytek nebo oblečení. Ve filmu to může být legrační, v reálu jde o život.

Klíčem je zase prevence. Gril by měl být umístěný dál od rušných částí zahrady, na zemi kolem něj by se neměly válet kabely, hadice, pytle s uhlím ani kanystry.

Už vůbec by se v jeho dosahu neměly pohybovat děti, domácí mazlíčci ani opilci, kteří dobře neudrží rovnováhu.

Snažte se také pohlídat, aby země kolem grilu nebyla mokrá a kluzká.

4.Inhalace kouře

Kouř z grilu v nevětrané místnosti vám může poškodit zrak, přivodit respirační potíže a v nejhorších případech vás dokonce udusit. Proto nikdy negrilujte a nezapalujte oheň v žádném uzavřeném prostoru.

Přesunout gril kvůli dešti do garáže není dobrý nápad, barbecue na zastřešené terase také ne. Vždycky se ujistěte, že jste v prostoru, ve kterém proudí vzduch a kouř se nehromadí.

5.Křížová kontaminace

Bakterie ze syrového masa, vajec nebo i zeleniny na další potraviny, které pak rovnou jíme, „přeskočí“ docela jednoduše. Třeba z prkénka, nože nebo špatně umytých rukou. Kontaminované jídlo pak může způsobit salmonelózu, ale i další závažné střevní potíže.

Takhle ne. Na zeleninu a maso vždy používejte jiné prkénko, abyste se vyhnuli...

Takhle ne. Na zeleninu a maso vždy používejte jiné prkénko, abyste se vyhnuli křížové kontaminaci.

Předejít nepříjemnostem a pobytu v nemocnici můžeme s pomocí správné hygieny. Informační centrum bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství doporučuje balit syrové maso do zvláštních mikrotenových sáčků nebo je uchovávat v obalu, odkud určitě nebude odkapávat šťáva – třeba ve skleněné nádobě s víkem. Po jakémkoli zacházení se syrovým masem, s vejci nebo s kořenovou zeleninou bychom si měli dobře umýt ruce.

Při vaření, tedy na zahradní grilovačce, je třeba používat dvě sady nožů, prkének i talířů nebo misek. Jednu pro syrové potraviny, druhou pro ty, které budeme jíst bez dalších úprav. Můžete si pomoci třeba různými barvami sad nebo dvěma oddělenými stoly, na kterých jídlo připravujete. Po používání všechno důkladně umyjte v horké vodě se saponátem. Opatrnost je na místě i při používání utěrek a ručníků.

Autor:

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno...

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.

VIDEO Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních...

Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

Designový kotlík se vzduchovým pohonem

VIDEO Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S...

Je jedno, na čem budete grilovat. Maso nakonec bude chutnat stejně

Obrázky s grilováním většinou vypadají kýčovitě. Jenže ono to tak pohodově...

Až si půjdete kupovat gril, dejte si pozor na pár maličkostí, které by se vám mohly hodit pro...

SOUTĚŽ: Ze dna starého darlingu vyrobil gril s kamenem i roštem

Originální gril vyrobený z tlakové nádoby starého darlingu. Grilovat může podle...

„A my zrovna minulý týden zavezli starý darling do sběrny,“ zalitoval kolega, když na nás z e-mailu...


Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Zimní malta pomůže zachránit stavbu, ale nepodceňujte předpověď počasí

Pokud je zima mírná, není třeba skončit se stavbou.

V běžných podmínkách by se stavební práce neměly provádět při teplotách pod 5 °C. V případě mírné zimy je však možné...

Hrablo, lopata, fréza, háky na střechu. Boj se sněhovou nadílkou

Lopata na sníh: základní příslušenství, které u domu nesmí chybět.

Po delší době v Česku pořádně nasněžilo. Jak se s ním co nejsnadněji popasovat? Týká se to všech, kteří sníh potřebují...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Najdete na iDNES.cz