náhledy
Nabídněte si! Alžběta má napečeno, nazdobeno – a zdálo se to tak snadné...
Autor: Natália Jablonková
Perníčky jako umění od Alžběty Knappové. Zkusíte si to letos také?
Autor: Natália Jablonková
Perníčky jako umění. Chcete-li, aby vám perníčky před svátky změkly, vložte je do dózy s kouskem chleba, případně jablka.
Autor: Natália Jablonková
Proslulý a jemný cibulákový vzor perníčkům sluší, co říkáte?
Autor: Natália Jablonková
Jak na těsto? Zpracujeme nejprve sypké ingredience, aby se vzájemně dobře propojily. Poté přidáváme „mokré“ suroviny a vymícháme hladké těsto.
Autor: Shutterstock
Pokud se lepí na ruce, přisypeme mouku. Těsto v misce přikryjeme utěrkou nebo je zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet ideálně celých 24 hodin.
Autor: Natália Jablonková
Ospočinuté těsto vyválíme 3–4 mm silné, podle toho, jak velké perníčky chceme péct.
Autor: Natália Jablonková
Vykrájíme vybrané motivy, vložíme je na plech předem vystlaný papírem na pečení a pečeme ve vyhřáté troubě na 175–180 stupňů přibližně 10 minut.
Autor: Natália Jablonková
Po vytažení z trouby perníčky ihned potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se povrch zafixoval. Nepotíráme perníčky před pečením, aby nám jejich povrch nepopraskal!
Autor: Shutterstock
Jak na přípravu polevy? Oddělíme bílek od žloutku a do bílku v misce postupně přisypáváme a zašleháváme moučkový cukr.
Autor: Natália Jablonková
Polevou naplníme cukrářský sáček. Odstřihneme roh podle toho, jak silnou chceme vést linku. Hutnější krém je na kontury, tekutější na vylévání plošek.
Autor: Natália Jablonková
Jeden perníček se zdobí vícekrát. Jak už jsme zmiňovali – je to práce na etapy. Alžběta má pro detailní zdobení neuvěřitelný cit, trpělivost a také pevnou ruku.
Autor: Natália Jablonková
Poleva, kterou se vytvářejí plošky, je tekutější než ta na kontury.
Autor: Natália Jablonková
Alžbětinou vychytávkou také je, že neředí polevu citronovou šťávou, ale bílkem.
Autor: Natália Jablonková
Každý upečený kousek dostane svou originální podobu.
Autor: Natália Jablonková
Barev se Alžběta při zdobení nebojí. Vlastní děti si ji proto dobírají, protože říkávala, že vždycky bude zdobit jen bílou.
Autor: Natália Jablonková
Paradoxně všechno ostatní sladké kromě perníčků peče Alžběta nerada. Vánoční cukroví jí napeče švagrová nebo si je objedná od těch, kteří je v jejích očích pečou lépe.
Autor: Natália Jablonková