Úterý 3. října 2023, svátek má Bohumil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 3. října 2023 Bohumil

Podle Maršálkovy finty upečete skvělý kubánský dort z litého těsta

Co víc by mohlo patřit k cukrařině než načančaný dort. Vždyť je to disciplína sama o sobě a ne každá domácí pekařka si ně něj troufne. Zase tak složité to však není a cukrář Josef Maršálek nemá problém se podělit o své zkušenosti, jak upéct dort příjemné konzistence, který udělá radost a bude skvěle chutnat.
Kubánský dort z litého těsta podle cukráře Maršálka, který snadno připravíte i...

Kubánský dort z litého těsta podle cukráře Maršálka, který snadno připravíte i doma. | foto: Česká televize, Buchty po ránu

Když se v pořadu České televize Buchty po ránu cukrář Josef Maršálek pustil do pečení dortů, rozhodl se pro český punčák, dort zvaný Florida a dort kubánský, s pařížskou šlehačkou, banánem a čokoládou. Což jsou jedny z nejoblíbenějších a většinou je najdete v každé cukrárně.

Upéct si je můžete i doma, stačí osvědčený a vyzkoušený recept a alespoň minimální zkušenosti s pečením. A nezapomeňte, že v cukrařině je jednou z nejdůležitějších věcí pečlivé vážení jednotlivých ingrediencí, protože právě nepřesnost může být příčinou, proč se vám dort nepovede. Navíc není nutné péci dort z piškotového těsta, které má řadu úskalí. Cukráři mají své finty.

Maršálek: Pečení, prořezání a zdobení dortů

Vyzkoušejte si to na kubánském dortu

Vyzkoušejte si to třeba na kubánském dortu, kterým uděláte radost jak dětem, tak kterékoliv návštěvě. Na korpus z litého těsta potřebujete: 140 g hladké dortové mouky, 250 g jogurtu, 220 g cukru krupice, 35 g kakaa, 2 g skořice, 4 g soli, 2 g prášku do pečiva, 4 g jedlé sody, 2 vejce M a 80 g oleje.

Podle Maršálka se nemusíte ničeho bát a těsto na kubánský dort si opravdu připravte jednoduše jako litou hmotu. „Je to rychlejší a výsledek bude extrémně vláčný,“ slibuje cukrář. Do dostatečně velké misky si k navážené mouce nejprve přidejte všechny sypké suroviny a pečlivě je promíchejte. Pak teprve přidejte odstátý jogurt (tedy ne rovnou z lednice) a vyklepněte k němu dvě celá vajíčka. Promíchejte a těsto máte hotové.

Těsto přelijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a vložte ho do trouby vyhřáté na pouhých 160 °C, důležité je totiž pomalé pečení. A pečte podle zkušeností s vaší konkrétní troubou, nezapomeňte na zkoušku špejlí.

Z bílků Maršálek peče ježky ze švýcarského sněhu s pařížskou šlehačkou

Na náplň z pařížské šlehačky pak budete potřebovat 600 g smetany ke šlehání a kakao (15 gramů) a hořkou čokoládu (180 g). Praktické rady k postupu přípravy najdete v článku výše, kdy s ní Maršálek zdobil švýcarské ježky. Jen počítejte s tím, že smetana s kakaem a čokoládou se musí nechat ideálně 12 hodin odležet v lednici tzv. dozrát. Pak se teprve šlehá. A je rychle hotová.

A jak na zdobení? Na vychladlý korpus (oddělený od formy, kterou poté na bocích vystelte fólií) vyskládejte po celé ploše půlky banánů a navrch naneste ušlehanou pařížskou šlehačku, rozetřete nožem do rovna a dejte na půl hodiny vychladnout do lednice.

A pak se vrhněte na polevu: rozpusťte si čokoládu a kakaové máslo, pozor, nevystavte je při rozpouštění vyšší teplotě než je 45 °C, aby poleva dobře tuhla. Dort vyndejte z formy a šlehačku na hraně dortu uhlaďte, aby poleva mohla pěkně stékat po bocích. „Nelijte polevu z velké výšky, ať vám do šlehačky na dortu neudělá díru,“ radí Maršálek. Pak dort opět vychlaďte a máte luxusní domácí dezert, který si nezadá třeba s dortem vídeňským.

Tip na letní dort? Vyzkoušejte jahodový dort s mascarpone a zakysanou smetanou podle jedné z nejrespektovanějších cukrářek Heleny Fléglové:

14. července 2022

Připravovali jste nějaký prostorový dort a máte zbytky pečeného korpusu? Nebo se vám korpus rozpadl při krájení? I tak korpus můžete dále zpracovat.

Ze zbytků korpusu a krému totiž uplácáte skvělá čokoládová lízátka na špejli, třeba podle cukrářky Markéty Krajčovičové:

3. června 2013

Autor:
  • Nejčtenější

Kocour vycítil, že je se mnou zle. Díky němu se rakovina odhalila včas

Že mají zvířata zvláštní schopnosti a odhalí i to, co je mimo lidské chápání, se dávno ví. A o kočkách toto tvrzení...

Jakého psa pořídit, aby vás později účty u veterináře nepřivedly na buben

Každé štěňátko je roztomilé. Je však pravdou, že někteří psi bývají v pozdějším věku nemocnější než jiní. I když to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého...

Zbláznila se do babičkovských květin a pěstuje je na permakulturní farmě

„Káže vodu, pije rosu,“ dalo by se říct o permakulturní designerce Denise Tomáškové. Jenže ona si to zaslouží. Pečuje o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pepa Libický se vrátil ke stavbě tiny housu. Konečně se dostal ke koupelně

Už to vypadalo, že Libickému na Primě před prázdninami došly síly a skončil napínáním stropu. Jenže uvnitř zbývá ještě...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby

Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj...

Béleše, to jsou povidla a mák. Punčochář přidal zmrzlinu ze srnčích kostí

Jako výsostně skvostné označila paní Káčerová béleše Honzy Punčocháře připravené ve fikané sladko-slané kombinaci. A na...

Český granát je náš národní diamant. Získává se i rýžováním z řek, říká geoložka

Premium Neživá příroda ji vždycky přitahovala. „Zájem o kameny je v nás už odmalička. Až škola z nich často udělá nudné...

Co má s kávou společného osel a proč se prodávala v lékárnách? Expert vypráví

Premium Kde si na Pražském hradě kupovala domácí šlechta první zrnka kávy? Kdo učiteli národů J. A. Komenskému doporučil čaj...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Kazma ukázal, jak snadno se dal zjistit kód vedoucí k výhře 22 milionů korun

Kazma (38) ukázal, jak relativně lehce se dal zjistit kód vedoucí k výhře jednoho milionu dolarů, v přepočtu 22 milionů...

V 25 letech zemřela pěvkyně Patricia Burda Janečková, podlehla zákeřné nemoci

Ve věku pětadvacet let zemřela v neděli operní a koncertní pěvkyně, muzikálová zpěvačka a herečka Patricia Burda...

To mi máma nikdy neřekla! Archiv StB Janu Kratochvílovou překvapil

Podraz režimu a nucená emigrace. Tak popisuje Jana Uriel Kratochvílová (70) čtyřicet let staré události, které...

Sophii Lorenovou si manžel vyhlédl v šestnácti. Herečka dodnes lituje jediné věci

Historie vztahu herečky Sophie Lorenové (89) a italského filmového producenta Carla Pontiho (†94) byla dramatická....

Smartwings přestanou létat z malých letišť. Zařízly plány cestovek

Premium Posílit význam tuzemských regionálních letišť a umožnit řadě lidí cestovat na dovolenou bez cesty na pražské letiště. S...