Pondělí 8. března 2021, svátek má Gabriela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 8. března 2021 Gabriela

VIDEO: Do piškotové rolády propašovala maliny, pistácie i bílou čokoládu

Rolády jsou oblíbená varianta sladkého moučníku, přestože jde většinou jen o obyčejný nadýchaný piškot a krém. Její příprava vypadá snadně, ale nebude to náhoda, že v západní Evropě je doménou profesionálů. To jen u nás máme tak šikovné hospodyňky, že pro své rodiny pečou rolády jako od cukráře.

Není vůbec snadné upéct piškot nadýchaný pořádným objemem vzduchu, stejně jako upéct ho tak, aby při rolování nepopraskal. A to mají dnešní hospodyňky k dispozici pečicí papír, naše babičky na to používaly utěrku.

Nadýchané piškotové rolády

Zvládli byste její přípravu se vším všudy za hodinu a půl? Přesně tolik času totiž na ni měli amatérští cukráři v semifinále soutěže Peče celá země. Zvládli to všichni, přece jen se nízký piškot na roládu peče jen 10 minut. A Mirka van Gils Slavíková a Josef Maršálek mohli hodnotit, kdo se s tímto úkolem popral nejen po technické a chuťové stránce, ale kdo umí i zdobit jako profík.  

„Když slavíme narozeniny nebo svátek, vždycky nám babička dává na výběr, zda dort či roládu. Takže když už je předortováno, volíme roládu. A kombinace bílé čokolády s malinami se u nás stala jednou z těch nej,“ popsala Anička, odkud čerpala inspiraci pro svou roládu kombinující piškot s vločkami a pistáciemi, bílou čokoládu a maliny. Porotu nejen její chuť příjemně překvapila. A vy si ji také můžete zkusit upéct. 

Pistáciová roláda s malinami a bílou čokoládou krok za krokem

Na piškot potřebujete:

  • 5 vajec
  • 4 polévkové lžíce horké vody
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g pražených ovesných vloček
  • špetička prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce studené vody
  • 200 g pražených nesolených loupaných pistácií
Pistáciová roláda od Aničky

Pistáciová roláda od Aničky

Vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a horkou vodou do pěny. Přidejte mouku s práškem do pečiva, špetkou soli, praženými posekanými vločkami a rozmixovanými pistáciemi (některé detaily přípravy jsou vidět na videu). Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků a studené vody.

Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečeme na 190 °C 10 až 12 minut, poté sundejte z plechu i s papírem a nechte asi minutu zchladnout. Překlopte na čistý plát pečicího papíru a sloupněte papír, na kterém se roláda pekla. Pak ji stočte i s čistým papírem, nechte vychladnout a mezitím si připravte malinovo-citronový krém a krém z bílé čokolády

Na malinový krém (Raspberry Lemon Curd) potřebujete:

  • 2 vejce
  • 250 g malin
  • 150 g cukru krupice
  • 1 citron (šťáva i kůra)
  • 125 g másla

Do menšího hrnce dejte 250 g malin, šťávu a kůru z jednoho citronu a vařte na mírném ohni asi 5 minut. Rozmíchejte v misce 2 vejce s cukrem krupice, vaječnou směs přimíchejte k malinám, rozšlehejte metlou a dejte vařit do zhoustnutí. Odstavte, přeceďte přes sítko a dejte vychladit do lednice.

Na krém z bílé čokolády si připravte:

  • 250 g mascarpone
  • 1 a půl kostky změklého másla (375 g)
  • 200 g bílé čokolády
  • 4 až 5 polévkových lžic cukru moučka
  • 125 g větších malin
  • 2 polévkové lžíce kokosu

Rozpusťte čokoládu, vyšlehejte máslo, přidejte cukr, mascarpone a vše vyšlehejte do hladkého krému. Poté přišlehejte zchladlou čokoládu a kokos.

Vychladlý srolovaný piškot rozviňte, pomažte krémem z malin, rozetřete více než polovinu bílého krému a na kraje vyskládejte maliny do jedné řady (po zavinutí budou tvořit střed rolády). Roládu s krémem pečlivě zaviňte a nechte chvilku odpočinout zavinutou v papíru, ideálně v chladu. 

Zvědavá porota se snaží zjistit, na jakou roládu se od Aničky mohou těšit.
Anička zlehka zlatí maliny, kterými ozdobí roládu.
I na dozdobení rolády hodně záleží, v semifinále už jsou porotci náročnější a...

Anička při výrobě čokoládových oříšků, zlacení malin a zdobení pistáciové rolády krémem.

Na dokončení a dekoraci rolády Anička použila

  • 100 g bílé čokolády
  • zlatou gelovou barvu

Roládu mj. zdobí zlacené oříšky z bílé čokolády, Anička radí si formičky na oříšky vystlat alobalem, aby šly dobře vyklopit. Vnitřek formičky pak natřete zlatou barvou a slabou vrstvou bílé čokolády a dejte ztuhnout do mrazáku. Poté přidejte druhou vrstvou čokolády a opět dejte do lednice ztuhnout.

Ze zchladlé rolády sundejte papír a roládu potřete po celém povrchu krémem. Zbytkem krému roládu dozdobte zdobičkou, poklaďte lehce pozlacenými malinami a oříšky z bílé čokolády. 

Pečete doma piškotovou roládu?

celkem hlasů: 259

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 10. března 2020. Anketa je uzavřena.

Občas piškotovou roládu děláme, ale většinou jen na oslavy 123
Ano, piškotová roláda je moučník, který doma pečeme poměrně běžně 70
Piškovou roládu jsme doma nikdy nepekli, ani se na to nechystáme 38
Ještě jsme ji nepekli, ale teď to určitě vyzkoušíme 28
Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: Československý vlčák dokáže převzít kontrolu i nad svým pánem

Krev německého ovčáka a karpatského vlka má v sobě plemeno původně vyšlechtěné pro potřeby pohraniční stráže. I laikovi...

Na kuřecí vývar kosti opečte, ať je hezky silný a tmavý

Vývar je základem pro každé vaření, ať už budete připravovat polévky, omáčky nebo péct maso. Proto se vyplatí udělat si...

Někdy stačí zašpuntovat vanu a umyvadlo, aby kočka přestala močit po bytě

Majitelka kočky Vinky si myslí, že jim dosud bezproblémové zvíře začalo močit po bytě po narození syna jednoduše proto,...

Akustická deska umí nejen ztlumit hluk, ale „požírá“ i formaldehyd

Jak to udělat, aby se nepřenášel zvuk z místnosti do místnosti v domě. Právě toto řeší Fachmani v seriálu, který krok...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Češi jsou masožrouti. Za rok snědí tolik masa, kolik sami váží

Průměrná váha českého muže činí 83,6 kilogramu. Každý z nás přitom ročně průměrně spořádá 83,2 kilogramu masa. Spotřeba...

Exploze viru: v domově důchodců ve Vrchlabí zabil polovinu seniorů

Premium Tragédie v domově seniorů varuje, jak rychle se šíří nákaza koronavirem a jak smrtelná může být. Celorepublikově pak...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

  • Další z rubriky

Zabavte děti a užijte si to. Postavte loď z kartonu, pusťte se do vyrábění

Výletům či návštěvám nepřejí současná opatření ani počasí, ale děti potřebujete zabavit za každé situace. Většinou to...

Češi jsou masožrouti. Za rok snědí tolik masa, kolik sami váží

Průměrná váha českého muže činí 83,6 kilogramu. Každý z nás přitom ročně průměrně spořádá 83,2 kilogramu masa. Spotřeba...

Na kuřecí vývar kosti opečte, ať je hezky silný a tmavý

Vývar je základem pro každé vaření, ať už budete připravovat polévky, omáčky nebo péct maso. Proto se vyplatí udělat si...

Robotický vysavač je dobrý na drobný úklid, koberce svěřte raději klasice

Pohodlí a úspora času – dva neodmyslitelné benefity, které noví pomocníci slibují přinést do domácnosti. Dříve se na ně...

Staňte se jednou ze 30 testerek a vyzkoušejte novinku HiPP 2 BIO Combiotik®
Staňte se jednou ze 30 testerek a vyzkoušejte novinku HiPP 2 BIO Combiotik®

Už žádné odměřování správného poměru instantního mléka, převařování vody a čekání na její zchladnutí. Tekuté mléko HiPP 2 BIO Combiotik® je...

Nepravda a účelovka, říká Koukal o tvrzení exmanželky Soukalové

Po obviněních bývalé biatlonistky Gabriely Soukalové (31), že ji exmanžel Petr Koukal (35) podváděl a utrácel její...

Zemřel rockový bubeník kapely Citron a podnikatel Radim Pařízek

Zemřel rockový bubeník spjatý zejména s heavymetalovou kapelou Citron Radim Pařízek. Hudebníkovi, který se uplatnil i v...

Jeden partner byl sadista, druhý asexuál, říká autorka erotické trilogie

Blanka Lipinska (35) se proslavila svou erotickou trilogií s názvem 365 dní. Polská spisovatelka si momentálně užívá na...

České lvy vyhrál Šarlatán, z herců Trojan, Borová, Mádl a Špalková

Filmové ceny Český lev za rok 2020 vyhrál životopis léčitele Šarlatán, vyslaný rovněž za Oscary. Cenu pro herce v...

Těžká z dokumentu V síti má kromě manžela a přítelkyně i další milostné vztahy

Tereza Těžká (25) je divákům známá jako jedna z představitelek náctiletých dívek v dokumentu o sexuálních predátorech V...