Sobota 8. května 2021, Den vítězství
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 8. května 2021 Den vítězství

VIDEO: Zkuste božsky nadýchané lívance bez droždí podle Pavla Berkyho

Na lívance najdete na internetu stovky receptů. Mnoho z nich, aby dosáhly nadýchanosti, do těsta přidává kypřicí prášek do pečiva nebo dokonce droždí. Kuchař a módní návrhář Pavel Berky si pro vás připravil variantu, kde „podpůrné“ prostředky nahradí našlehaným sněhem z bílků.

„Lívance můžete připravovat na běžné nepřilnavé pánvi, nebo přímo na speciálním lívanečníku. Já preferuji trošku nepravidelný tvar lívanců a tak mi stačí pánev. Ale každý to má jinak, například sestře jsem pro mé neteře pořídil lívanečník,“ popisuje Pavel Berky.

Na přibližně 12 lívanců budeme potřebovat:

  • 40 g hladké mouky
  • 20 g másla
  • 1 vejce
  • 20 g cukru krupice
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 20 ml smetany ke šlehání

Postup:

Nejprve oddělte vaječný bílek od žloutků. Ke žloutku předejte mouku, mléko, smetanu, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Směs důkladně rozšleháme.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Lívance podle Pavla Berkyho

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Bílky rozšleháme s cukrem. Ten přisypáváme postupně na čtyři- až pětkrát. Sníh vyšleháme do tuhé konzistence, jen dejte pozor, abyste ho nepřešlehali.

Opatrně sníh vmíchejte do směsi s moukou tak aby se propojil. Uvidíte, že je vzniklé těsto velmi vláčné a nadýchané. Jakou by mělo mít konzistenci, můžete vidět na videu.

Pánev s nepřilnavým povrchem rozpalte na maximum, těsně než budete nalívat těsto, zmírněte plamen. Polévkovou lžící pak můžete na pánev nalívat jednotlivé lívance.

Lívance se pečou z každé strany asi tři minuty. Zásada číslo jedna: po nalévání těsta, ale i při obracení nebuďte netrpěliví a počkejte, než se těsto zespod zapeče. Když se budete pokoušet s nimi hýbat dřív, potrháte si je.

„Já mám nejraději lívance s tvarohem a lesním ovocem. A věřím, že s tímto pokrmem budou začínat všechna další rána,“ doporučuje Berky.

Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

Existuje pět typů majitelů koček, tvrdí vědci. Ke kterému patříte vy?

Premium Pokud máte doma kočku, určitě se poznáte v jednom z pěti typů chovatelů, které popsali vědci z univerzity v anglickém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Český kmín patří mezi nejlepší na světě, shodují se experti na koření

Premium V jejich pražském krámku s kořením Království chuti si člověk připadá jako v muzeu hýřícím barvami a vůněmi. „Když...

Slupky od banánů nevyhazujte. Skvěle hnojí, leští, dokonce i bělí zuby

Banánové slupky zdaleka nemusí mít doslouženo poté, co přestanou chránit měkkou dužinu oblíbeného ovoce. Dokonce by...

Kominíka objednávejte už teď, na podzim nebudete ve stresu

Každý rok se na podzim ve zpravodajství množí zprávy o tom, že kominíci nestíhají nával požadavků na předsezonní údržbu...

Dveře, odpady, voda, chemie. Jak předcházet drobným domácím katastrofám

I když by se mohlo zdát, že domácí prostředí skýtá větší bezpečí než pobyt venku, ani v domě či bytě se lidé nevyhnou...

Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

Máte jeden z těchto mobilů? Brzy si s ním na mobilním internetu neškrtnete

Letošek je v Česku ve znamení vypínání sítí postavených na zastaralé 3G technologii. Jako poslední ji koncem listopadu...

Kristelová žaluje Novotného. Za zničenou kariéru chce půl milionu

Soud začal projednávat žalobu Kateřiny Kristelové na Pavla Novotného. Moderátorka tvrdí, že jí někdejší bulvární...

Nová Škoda Fabia odhalena, ceny startují na 330 tisících

Škoda odhalila v online světové premiéře čtvrtou generaci modelu Fabia. Automobilka také zveřejnila základní cenu...

KOMENTÁŘ: Konec legrace, teď začne pořádné zdražování

Postupné zpomalování růstu cen, které v Česku probíhalo od loňského července, je u konce. V březnu byla inflace na...