Zkuste nadýchané čokoládové suflé s karamelizovanými ořechy a mascarpone

  • 4
Suflé je kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. Jednou z hlavních ingrediencí jsou obvykle našlehané vaječné bílky. Podává se ihned po upečení. Nadýchané suflé s intenzivní čokoládovou chutí posypané karamelizovanými ořechy a lžičkou mascarpone tentokrát uvařil kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

„Mám rád pokrmy, které lze připravit na slaný i sladký způsob, a právě suflé je jedním z nich. Většinou si jej připravuji na sladký způsob, jako například tento čokoládový, který patří k mým nejoblíbenějším. Ale také rád připravuji výborné sýrové suflé, které se hodí jako příloha k hlavnímu chodu. Anebo jen tak jako předkrm,“ popisuje Pavel Berky.

Suflé (na internetu ho najdete i pod originálním francouzským názvem  soufflé) se objevilo už v 17. století, kdy kuchaři objevili, že pokud těsto obsahuje vaječné bílky, během pečení nabude. První zmínka o novodobém suflé je podle Wikipedie z první poloviny 18. století, kdy ho připravoval francouzský kuchař Vincent La Chapelle.

Postup krok za krokem

Zajímavé je, jak charakterizuje zvláštnosti čokoládového suflé autorka kuchařky Tajemství francouzské kuchyně Julia Childová. Ta tvrdí, že čokoláda obecně je příliš těžká, proto je vhodné cukr přidávat ne do směsi na suflé, ale až do bílků, které se tím dostatečně ztuží. 

Tím se dosáhne lepší konzistence a suflé není nadměrně křehké. To právě ukazuje ve videu Pavel Berky.

Ingredience:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 132 g vaječných bílků
  • 30 g moučkového cukru
  • 50 g vlašských nebo jiných ořechů
  • máslo a cukr krystal na vymazání a vysypání formy
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • mascarpone na ozdobení

Postup:

Nejprve nasekáme nahrubo ořechy. Připravíme si formičky na suflé, vymažeme je máslem směrem ode dna ve směru, ve kterém bude v troubě růst. Formičky vysypeme směsí ořechů s cukrem, co zbude, nasypeme do rendlíku a dáme zahřívat.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Budete potřebovat vaječné bílky, čokoládu na vaření, moučkový cukr, ořechy,...

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Až se začne cukr rozpouštět, přisypeme zbylé ořechy a přidáme lžičku balzamikového octa a promícháme. Po promíchání ořechy odstavíme z plotny a na přichystaný pečicí papír směs vyklopíme. Necháme ztvrdnout.

Do hrnce nalijeme horkou vodu, na ni vložíme misku a do ní nalámeme čokoládu. Necháme ji rozpustit a přitom udržujeme teplotu. Pak ji necháme zchladit na pokojovou teplotu.

Mezitím si připravíme sníh z bílků. Cukr přidáváme na několikrát, dokud nebude dostatečně tuhý. Abychom ho nepřešlehali, neustále kontrolujeme tuhost, dokud na metle nebude držet tvar.

Do vychladlé čokolády vmícháme část sněhu a důkladně promícháme. Pak přidáme zbytek sněhu, ten jenom opatrně vmícháme.

Teď už můžeme začít plnit formičky. Nejdříve po okrajích, ale pak v celém objemu až po okraji. Zarovnáme nožem a zbytky směsi z okrajů ubrouskem otřeme. 

V tomto okamžiku můžeme suflé dát do trouby. pečeme 9–10 minut na 180 °C . Zda jsou hotové poznáme tak, že suflé vystoupí nahoru z formičky o přibližně 1–3 cm.

Než se suflé upeče, nasekáme ztuhlou ořechovo-cukrovou směs. Upečené suflé ozdobíme lžičkou mascarpone, klidně ho můžeme pomocí lžičky „vepěchovat“ i dovnitř, a posypeme nakrájenými ořechy.