Papája. Ovoce, které štěpí bílkoviny a umí zkřehčit i maso chobotnice

aktualizováno 
Lahodná, téměř lososově zbarvená dužnina ovoce, které má pro nás pořád maximální exotický náboj, jednoznačně stojí za ochutnání. Papája je většinou k dostání jen ve specializovaných obchodech, ale občas se objeví i v běžných supermarketech.

Když chcete papáju konzumovat čerstvou, měla by být dostatečně zralá, to znamená nažloutlá a na pohmat měkčí. Má pak samozřejmě vyšší cukernatost, takže i mnohem lahodnější chuť. Pokud máte pocit, že ještě potřebuje dozrát, nechte ji dojít v košíku s ovocem, ideálně s jablky, její zrání se tak urychlí.  

Fotogalerie

Zralou papáju pak stačí rozkrojit na půlku a oloupat běžnou škrabkou, případně nožem. Potom lžičkou vyškrábejte semínka i s rozměklou částí kolem nich, ta by se totiž mohla začít nejdřív kazit. "Je to prostě odpad, i když semínka papáji vypadají krásně," konstatuje šéfkuchař Petr Stádník

Oloupanou papáju pak jednoduše nakrájejte a použijte například do ovocného salátu. Šéfkuchař ji doporučuje i do salátů s masem, ať už s drůbeží, krevetami či humrem. Někdo ji zase miluje v kombinaci s müssli, třeba na snídani, ale i samotná je skvělá.

Zkuste si připravit třeba mangovo-papájový salát podle receptu Šahafa Šabtaje, šéfa pražské restaurace Sasazu:

Co je ale podle Petra Stádníka na papáje jako na ovoci asi nejzajímavější, je fakt, že ji lze použít k tenderizování, tedy rozrušení masa. Už indiáni si všimli, že když maso zabalí do listů papáji, je výrazně křehčí. Je to díky papainu, enzymu obsaženému v celé rostlině, který štěpí proteiny. 

Pokud tedy dužninu papáji přidáte třeba do marinády na maso, zkřehčí ho. "Jednoznačně nejvíc to oceníte u masa chobotnice," dodává šéfkuchař. 

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

V Česku se téměř polovina domácností točí kolem psa

Jemná psí masáž . I takové rozmazlování může být součástí služeb psího hotelu.

Česko je psí velmoc. Hafany už nepoužíváme jen k hlídání svého domu. Také s nimi tančíme, voláme jim taxík a posíláme...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

T-bone steak s gremolatou

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru....

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli...

Najdete na iDNES.cz