Úterý 18. února 2020, svátek má Gizela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 18. února 2020 Gizela

Papája. Ovoce, které štěpí bílkoviny a umí zkřehčit i maso chobotnice

aktualizováno 
Lahodná, téměř lososově zbarvená dužnina ovoce, které má pro nás pořád maximální exotický náboj, jednoznačně stojí za ochutnání. Papája je většinou k dostání jen ve specializovaných obchodech, ale občas se objeví i v běžných supermarketech.

Když chcete papáju konzumovat čerstvou, měla by být dostatečně zralá, to znamená nažloutlá a na pohmat měkčí. Má pak samozřejmě vyšší cukernatost, takže i mnohem lahodnější chuť. Pokud máte pocit, že ještě potřebuje dozrát, nechte ji dojít v košíku s ovocem, ideálně s jablky, její zrání se tak urychlí.  

Fotogalerie

Zralou papáju pak stačí rozkrojit na půlku a oloupat běžnou škrabkou, případně nožem. Potom lžičkou vyškrábejte semínka i s rozměklou částí kolem nich, ta by se totiž mohla začít nejdřív kazit. "Je to prostě odpad, i když semínka papáji vypadají krásně," konstatuje šéfkuchař Petr Stádník

Oloupanou papáju pak jednoduše nakrájejte a použijte například do ovocného salátu. Šéfkuchař ji doporučuje i do salátů s masem, ať už s drůbeží, krevetami či humrem. Někdo ji zase miluje v kombinaci s müssli, třeba na snídani, ale i samotná je skvělá.

Zkuste si připravit třeba mangovo-papájový salát podle receptu Šahafa Šabtaje, šéfa pražské restaurace Sasazu:

Co je ale podle Petra Stádníka na papáje jako na ovoci asi nejzajímavější, je fakt, že ji lze použít k tenderizování, tedy rozrušení masa. Už indiáni si všimli, že když maso zabalí do listů papáji, je výrazně křehčí. Je to díky papainu, enzymu obsaženému v celé rostlině, který štěpí proteiny. 

Pokud tedy dužninu papáji přidáte třeba do marinády na maso, zkřehčí ho. "Jednoznačně nejvíc to oceníte u masa chobotnice," dodává šéfkuchař. 

Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

Místo chemie nasaďte predátora. Zatočí s roztoči hubícími stromy i keře

Ačkoli je skutečné jaro ještě daleko, je právě nyní nejvyšší čas poskytnout rostlinám na vaší zahradě přírodní zbraň...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Jak se falšuje maso. Šunku bez „éček“ by nikdo nekoupil, říká odborník

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Jen se postupně změnily metody. „Za záměnu hovězího masa za koňské...

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

  • Další z rubriky

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský...

Premium

Mák nikdy chybět nebude. Lidé musí chodit na jistotu, říkají restauratéři

Dlouholetí kamarádi Martin Makovička a Petr Flek se potkali v legendární pražské restauraci Brasileiro. Zatímco Martin...

Med si poradí s bakteriemi i viry, vyzkoušejte recept na léčivý elixír

Med, mateří kašička a propolis nejsou tak úplně včelí dary, protože zcela dobrovolně nám je včely nedávají. Nicméně...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz