Pampeliškový „med“
Potřebujeme: 220 pampeliškových květů, půl chemicky neošetřeného citronu, půl chemicky neošetřeného pomeranče, 1 kg cukru písek a čtvrt lžičky kyseliny citronové. Příprava trvá 150 minut.
Natrháme asi 220 rozvitých pampeliškových květů na louce, která je vzdálená od cesty, aby byly čisté. Důkladně je propláchneme ve studené vodě a necháme odkapat. Citron i pomeranč nakrájíme na tenké plátky.
Květy s plátky ovoce vložíme do hrnce, zalijeme litrem vody a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut a necháme do druhého dne vylouhovat. Druhý den roztok přecedíme přes plátno, smícháme s cukrem a vaříme znovu mírným varem cca 90 minut. Když se tekutina začne táhnout, přidáme čtvrt lžičky kyseliny citronové, horký med nalijeme do malých vyvařených skleniček a uzavřeme.