Pečený nepečený palačinkový dort má s citronovým krémem správný šmrnc

aktualizováno 
Originální moučník ve formě lahodného dortu si můžete dát třeba s rodinou na večeři, spolehlivě vás zasytí. Obstojí ale i jako sladká tečka ke kávě nebo odpolednímu čaji.

Odhadujete správně. Jednoduše usmažíte talíř palačinek, které slepíte krémem a posypete třeba kandovaným ovocem jako cukrářka Markéta Krajčovičová z Jablonce nad Nisou pro pořad Božské dorty od Markéty televize Prima love (vysílá se každé pondělí po osmé večer). 

Recept zvládnete i bez cukrářské průpravy

Potřebné ingredience: 1 litr mléka, 8 vajec, 500 g mouky a špetka soli, případně lžička cukru. Záleží na vašem rodinném receptu na palačinky, každý je dělá trochu jinak (viz například postup přípravy palačinek v článku zde).  

Fotogalerie

Na citronový krém budete potřebovat 3 balení polotučného tvarohu, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru a šťávu i kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu.

V míse prošlehejte mléko s vejci, přidejte špetku soli, případně i zhruba lžičku cukru. Přisypte hladkou mouku a vyšlehejte hustší těstíčko.

"Směs by měla být hutnější, protože potřebujete připravit silnější pevnější palačinky," vysvětluje Markéta. Těsto nechte chvilku odpočinout v lednici a poté usmažte na oleji nebo na troše másla hromadu palačinek.

Než vychladnou, připravte si citronový krém: smíchejte polotučný tvaroh s vanilkovým a moučkovým cukrem, pak přidejte i šťávu a strouhanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu. Krém důkladně prošlehejte.

Vychladlé palačinky vrstvěte na sebe jednou po druhé, na tu spodní vždy naneste menší vrstvu krému. Hotový dort poprašte moučkovým cukrem, posypte kandovaným ovocem a chvíli nechte odležet v chladničce. Bude se lépe krájet.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Zimní malta pomůže zachránit stavbu, ale nepodceňujte předpověď počasí

Pokud je zima mírná, není třeba skončit se stavbou.

V běžných podmínkách by se stavební práce neměly provádět při teplotách pod 5 °C. V případě mírné zimy je však možné...

Hrablo, lopata, fréza, háky na střechu. Boj se sněhovou nadílkou

Lopata na sníh: základní příslušenství, které u domu nesmí chybět.

Po delší době v Česku pořádně nasněžilo. Jak se s ním co nejsnadněji popasovat? Týká se to všech, kteří sníh potřebují...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Najdete na iDNES.cz