Ovocný trh v Praze tento víkend patří francouzským chutím a vůním

  10:45aktualizováno  10:45
Přičichnout k atmosféře Francie mohou návštěvníci gastronomického trhu, který probíhá na Ovocném trhu v Praze. Třídenní Festival francouzských chutí a vůní tam již počtvrté nabízí ochutnávku a prodej tradičních kulinářských specialit, uzenářských výrobků, sýrů, marmelád nebo nápojů.

Z francouzského trhu, který se konal na pražské Kampě | foto: Pragueout.cz

Zájemci si mohou pochutnat na produkci od farmářů, vinařů, zelinářů nebo pekařů a poslechnout si pravou francouzskou kapelu. "Nabízíme originální produkci od výrobců z různých francouzských regionů. Jsou tady sušené vepřové klobásky, paštiky z drůbeže a zvěřiny, víno, pivo i chleba. Je tady také pravé francouzské bistro," říká za pořadatele Thomas Bouton. Zájem o francouzskou produkci je podle něj stále větší.

Podle obchodníků se lidé zajímají o výrobky, které nejsou na českém trhu běžné. "Nabízíme francouzské farmářské sýry. Je to ruční výroba, často z nepasterizovaného mléka," popisuje Marie Martinásková ze společnosti Le Caveau. Zájem je podle ní o sýry s bylinkami, například s bazalkou nebo obalené v rozmarýnu. Ochutnávají se také výrobky originálních chutí. Největší zájem je podle ní o starou goudu, která zraje dva roky v jeskyni.

Lidé se podle ní sice o nové chutě zajímají, "chytají" se ale hlavně na to, co znají, například ementál. Počítat musí s výdaji od 50 korun za sto gramů.

Fronty se stojí i na sušené klobásky ochucené sýrem, ovocem nebo suchými plody z francouzského regionu Auvergne. "Jsou to tradiční francouzské klobásky, které se na trh běžně nedováží. Základem je sušené vepřové maso, minimálně 70 procent, a zbytek tvoří přísady jako modrý sýr, kozí sýr, hříbky, kachní, kančí nebo býčí maso, borůvky, ořechy nebo kaštany," uvádí Jan Řehák ze společnosti klobaskarna.cz.

Zájem je podle něj značný, ale lidi mnohdy odrazuje cena. "Jedna klobáska přijde na sto korun. Zejména na trzích ale lidé utrácejí za podobné lahůdky rádi.

"Může to být jakési okno pro české lidi, kteří tak mohou poznat, že francouzské zboží lze nakoupit za dobré ceny," radí šéfkuchař Jean-Paul Manzac, který 14 let žije v Praze. Podle něj jsou francouzské výrobky v Česku většinou předražené. Trhy podle něj dávají příležitost poznat obchodníky, kteří mají zájem na prezentaci dobrého zboží za přijatelné ceny.

Návštěvníci mohou na provizorním tržišti nakoupit také originální koláče "quiche", bagety, croissanty, čokoládu, víno, hořčici, sýry nebo tradiční marmeládu. Improvizované tržiště je otevřené až do neděle od 10 do 20 hodin.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Další z rubriky

Mistr řezník rozebere v Rozstřelu kvalitu masa prodávaného v Česku

Zatím má jen jednu prodejnu. "Snažíme se udržet si kvalitu. Až najdu lidi a...

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Když si jen potřebujete přitopit v dílně, volte úspornější infrazářiče

I v nevytápěné dílně se můžete v zimě zahřát.

Jednou za čas se i v zimním období potřebujete zašít do nevytápěné garáže. Abyste tam nezmrzli, ohřejete se malým...

Nové protisněhové háky nasadíte i uprostřed zimy. Chrání kolemjdoucí

Sníh postupně klouzající ze střechy může zranit kolemjdoucí lidi.

V této fázi zimy se často setkáváme s tím, že hodně nasněží a za pár dnů přijde obleva, takže celá sněhová čepice...

Najdete na iDNES.cz