VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

  • 3
Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká tečka“.

„Sladkou variantu jsme začali dělat pro lidi, kteří nemají rádi mořskou řasu. Je to vlastně porce, kdy je ovoce obalené ve speciální rýži,“ popisuje Ladislava Holubová, majitelka Kio Bistra, která tento typ připravuje. 

Postup krok za krokem

Rýže se v rýžovaru vaří zhruba tři čtvrtě hodiny a pak se nechává zhruba půl dne vychladit. V provozovně používají rýži Ibuki, ale pokud byste chtěli recept vyzkoušet doma, není problém použít jakoukoliv rýži na sushi.

Z rýže se vlastně uvaří jakýsi nákyp, který pak kuchař ve zchlazeném stavu vytvaruje do placky (podívejte se na video, kde máte přesný návod).

Placka se rozválí mezi dvěma pláty freshfólie do tloušťky asi půl centimetru, posype se kokosovou strouhankou a pak se plní kousky ovoce. Dobře funguje exotické ovoce: jako základ může posloužit banán, kiwi, avokádo, doplnit ho můžete i kousky jahod.

Pak placku zarolujete pomocí fólie. Hotovou rolku je ideální pak nakrájet i s fólií, aby dobře držela tvar, fólie se pak odstraní.

Když pak budete ovocné sushi servírovat, můžete ho dozdobil kokosem (vzhledem k tomu, že má rýže po vaření chuť kokosu) a čokoládovým toppingem.