Sobota 7. prosince 2019, svátek má Ambrož, Benjamin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 7. prosince 2019 Ambrož, Benjamin

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

aktualizováno 
Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces partnerovi, ale co když si ženy uspořádají dámskou jízdu?

Otvírák na víno zřejmě nechybí v žádné domácnosti, je však pravda, že často bývá zdrojem zlosti. Klasická vývrtka sice funguje, ale k vytažení mnohých špuntů je potřeba neuvěřitelné síly. Tím, že je šroubovicová spirála odlitkem (viz obrázek), je velmi silná a roztahuje špunt proti sklu hrdla, což ztěžuje jeho vytažení.

Mnohdy je pak třeba sevřít lahev na zemi mezi nohama a tahat. Zvlášť u některých plastových zátek, které se používají v poslední době místo korku, vzniká téměř neřešitelný problém, kdy síly nestačí. 

Takové staré vývrtky vám možná zbyly v kuchyňské zásuvce po babičce, dnes se setkáte hlavně se třemi typy otvíráků na víno.

Podívejte se na video, jak si poradit, když žádnou vývrtku nemáte.

Číšnický

Tento otvírák získal jméno podle toho, že je nejoblíbenější mezi číšníky. Má mít nožík k ořezání plastového chrániče špuntu. Tento akt lze doma provést i obyčejným nožem, ale obsluha v restauraci nemá čas hledat další nůž a potřebuje mít všechno po ruce.

Historická vývrtka, se kterou se nepracuje snadno.

Historická vývrtka, se kterou se nepracuje snadno.

Nekvalitní číšnická vývrtka

Nekvalitní číšnická vývrtka

Daleko podstatnější je při výběru možnost dvoukrokového otevírání. Při vytahování špuntu se opřete za první zarážku a vytáhnete do poloviny a pak „přepřáhnete“ do druhé zarážky a vytáhnete zbytek špuntu.

Fotogalerie

Při koupi si dejte pozor na provedení. Když se podíváte do fotogalerie, uvidíte neznačkový otvírák ze železářství. Ten je nejen jednokrokový, takže mu dělají problémy delší špunty, ale už po pár měsících používání vidíte, že je vyroben z materiálu, který nic nevydrží. Packy zarážek, kde se otvírák opírá o okraj hrdla, jsou už nadobro ohnuté.

Protože se u tohoto typu otvíráku musí vyvinout dost velká síla, je třeba vybírat takový, aby dobře sedl do ruky a netlačil do dlaně. Proto není špatné, když je povrch pogumovaný nebo oplastovaný. Na druhou stranu je ze všech typů nejskladnější, v kuchyňském šupleti nezabere místo a i to je jeden z důvodů, že je pro číšníky praktický, protože ho mohou po celou dobu služby nosit v kapse.

Křídlový

Do domácnosti je zřejmě nejlepší. Je sice větší, ale pokud máte v zásuvce dost místa, není to problém. Práci s ním zvládne každá ruka, jen je třeba počítat s tím, že lahev musíte postavit na stůl, zavrtat šroubovici do korku a až se křidélka zvednou, obouruč je snadno sklopíte a tím vytáhnete špunt.

Díky zpřevodování jde vytahování zátky velmi snadno a zvládnou to i slabší ruce. Objímka bývá zkonstruovaná tak, že ji lze nasadit i široká hrdla, která používají američtí vinaři. Je už na každém, zda zvolí pochromovanou variantu, nebo barevné provedení.

Pákový

Je největší a nejrobustnější. Pracuje na první pohled úplně jinak, než všechny běžné otvíráky. Zatímco normálně musíte kroutit vývrtkou tak, abyste zavrtali spirálu do špuntu, tady se proces děje automaticky.

Šroubovice má podstatně delší zdvih. Když páku vývrtky zatlačujete do špuntu, otáčí se a zavrtá se do něj. Když se pak páka vrací, šroubovice se zastaví a vytáhne špunt. Jen vestavěnými kleštěmi musíte obejmout hrdlo lahve, abyste udrželi celou sestavu pohromadě.

A když páku znovu sklopíte a znovu odklopíte, vytáhne se vývrtka sama ze špuntu, čímž si ušetříte otravné sundávání špuntu z vývrtky. Princip fungování pákové vývrtky nejlépe pochopíte z úvodního videa.

Jakou vývrtku máte nejraději? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:
Témata: Vaření
  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Ochotní sousedé i úklid cenností. Sedm rad, jak zabezpečit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku napáchali zloději v rekreačních objektech škody za více než osmnáct milionů korun....

KVÍZ: Řezníci obnovují svůj svátek. Jak se vyznáte v jejich řemesle?

Český Den řezníků se slaví 1. prosince, aktuálně probíhá už druhý ročník. Řezníci se pokoušejí obnovit tento starodávný...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Najdete na iDNES.cz