Neděle 25. října 2020, svátek má Beáta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 25. října 2020 Beáta

Ossobuco je návod, jak z levné kližky vykouzlit gurmánský svátek

Zdeněk Pohlreich opět vyučuje. Nejnovější díl jeho pořadu Teď vaří šéf! je o zpracování telecího masa. Snaží se vybírat části, které nejsou tak drahé a je možné je připravit tak, že si pochutná celá rodina.

Ossobuco (někdy se píše i zvlášť jako osso buco) je milánská specialta z plátků telecí kližky přeseknutých přes morkovou kost a dušených se zeleninou, bílým vínem a vývarem. Tradičně se podává s risottem po milánsku. Zdeněk Pohlreich dává přednost šafránové variantě. Jak se připravuje, můžete vidět na videu S Italem v kuchyni nebo na videu, kde nám ho připravili v restauraci Argument

Fotogalerie

Daleko častěji než z telete u řezníka seženete hovězí variantu. Zvláště tam, kde si sami bourají maso, není problém o tuto kuchyňskou úpravu požádat. Díky zájmu restaurací, které ossobuco nabízejí jako tak trochu módní pokrm, alespoň už vědí, co to je, a nebudete je přivádět se svou prosbou do rozpaků.

Osolte, opepřete a obalte v mouce, do které jste také přidali trošku soli a pepře. Mezitím se vám už může rozpalovat pánev. Přidejte olej a nechte maso opéct. „Já jsem si vždycky myslel, že maso se má opéct pořádně do hněda, ale pak u nás byla vařit jedna Italka a ta nás přesvědčila, že to děláme moc tmavé,“ vypráví Pohlreich. Chuť masa je pak podle něj daleko jemnější. Navíc se maso bude ještě dusit, takže není potřeba dosáhnout absolutního uzavření. Stejně pustí šťávu.

Až se maso opeče, vytáhněte ho a do pánve dejte nakrájenou zeleninu: mrkev, cibuli, pórek, řapíkatý celer. Nechte zesklovatět a vraťte maso na pánev. Zalijte bílým vínem, přidejte loupaná rajčata, nadrobno nasekejte kousek rozmarýnu. 

Až se víno trochu vyvaří, přidejte vývar a nechejte dusit asi tři čtvrtě hodiny nebo hodinu do měkka. Pokud byste dělali ossobuco z hovězího, musíte počítat s delší dobou.

Bloger roku 2014

Zdeněk Pohlreich má rád, když pokrmy na talíři trochu vypadají, proto si upraví odložený morek. „Když jsem jako malý četl Lovce mamutů, byl morek za největší pochoutku. Kdybychom ho nechali dusit s masem, vyvařil by se, ztratil,“ vysvětluje. Místo toho jej nechá bleskově orestovat na pánvi a nasadí na pokrm do talíře jako čepici. A když italský recept, tak na ozdobu snítka bazalky.

Nový díl další řady kuchařské show Zdeňka Pohlreicha vysílá televize Prima v neděli v 18 hodin.

Autor:
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Kočky pomáhají od bolesti, stresu i smutku. Umí snížit tlak i napětí

Proč nám kočky lehají na místa, kde nás něco bolí, a nám se pak opravdu uleví? Pokud máte doma kočku, znáte tuto jejich...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm kroků, které musíte promyslet, než se pustíte do stavby zimní zahrady

Zimní zahrada totiž může plnit mnoho funkcí, záleží však na tom, co od ní očekáváte. Může rozšířit obytný prostor o...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Jaké polévky frčí u sousedů? Zkuste žurek, Schwarzsauer nebo demikát

Už vás zase honí mlsná? Pro jednou zapomeňte na babiččinu kulajdu a zkuste kulinářské zázraky sousedů z ciziny. I u...

Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista:...

Kuchař je řemeslník, který si může špínu s chutí olíznout, říká Václav Frič

Premium Pětadvacet let vařil Václav Frič v Praze v nejlepších podnicích. Nakonec se rozhodl vrátit a usadit se v rodných...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...

NASA a vědci objevili na Sahaře a v Sahelu téměř dvě miliardy stromů

Na Sahaře a v oblasti Sahelu roste více stromů, než se předpokládalo. Tvrdí to mezinárodní vědecká studie, na níž se...