Ossobuco je návod, jak z levné kližky vykouzlit gurmánský svátek

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich opět vyučuje. Nejnovější díl jeho pořadu Teď vaří šéf! je o zpracování telecího masa. Snaží se vybírat části, které nejsou tak drahé a je možné je připravit tak, že si pochutná celá rodina.

Ossobuco (někdy se píše i zvlášť jako osso buco) je milánská specialta z plátků telecí kližky přeseknutých přes morkovou kost a dušených se zeleninou, bílým vínem a vývarem. Tradičně se podává s risottem po milánsku. Zdeněk Pohlreich dává přednost šafránové variantě. Jak se připravuje, můžete vidět na videu S Italem v kuchyni nebo na videu, kde nám ho připravili v restauraci Argument

Fotogalerie

Daleko častěji než z telete u řezníka seženete hovězí variantu. Zvláště tam, kde si sami bourají maso, není problém o tuto kuchyňskou úpravu požádat. Díky zájmu restaurací, které ossobuco nabízejí jako tak trochu módní pokrm, alespoň už vědí, co to je, a nebudete je přivádět se svou prosbou do rozpaků.

Osolte, opepřete a obalte v mouce, do které jste také přidali trošku soli a pepře. Mezitím se vám už může rozpalovat pánev. Přidejte olej a nechte maso opéct. „Já jsem si vždycky myslel, že maso se má opéct pořádně do hněda, ale pak u nás byla vařit jedna Italka a ta nás přesvědčila, že to děláme moc tmavé,“ vypráví Pohlreich. Chuť masa je pak podle něj daleko jemnější. Navíc se maso bude ještě dusit, takže není potřeba dosáhnout absolutního uzavření. Stejně pustí šťávu.

Až se maso opeče, vytáhněte ho a do pánve dejte nakrájenou zeleninu: mrkev, cibuli, pórek, řapíkatý celer. Nechte zesklovatět a vraťte maso na pánev. Zalijte bílým vínem, přidejte loupaná rajčata, nadrobno nasekejte kousek rozmarýnu. 

Až se víno trochu vyvaří, přidejte vývar a nechejte dusit asi tři čtvrtě hodiny nebo hodinu do měkka. Pokud byste dělali ossobuco z hovězího, musíte počítat s delší dobou.

Bloger roku 2014

Zdeněk Pohlreich má rád, když pokrmy na talíři trochu vypadají, proto si upraví odložený morek. „Když jsem jako malý četl Lovce mamutů, byl morek za největší pochoutku. Kdybychom ho nechali dusit s masem, vyvařil by se, ztratil,“ vysvětluje. Místo toho jej nechá bleskově orestovat na pánvi a nasadí na pokrm do talíře jako čepici. A když italský recept, tak na ozdobu snítka bazalky.

Nový díl další řady kuchařské show Zdeňka Pohlreicha vysílá televize Prima v neděli v 18 hodin.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Když si jen potřebujete přitopit v dílně, volte úspornější infrazářiče

I v nevytápěné dílně se můžete v zimě zahřát.

Jednou za čas se i v zimním období potřebujete zašít do nevytápěné garáže. Abyste tam nezmrzli, ohřejete se malým...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz