Lískové
Úžasně chutnají v kaši, krémech, zmrzlinách, v zeleninových nebo ovocných salátech a müsli. Připravuje se z nich výborné ořechové mléko, máslo nebo pasta. Nastrouhané se hodí do těsta, náplní nebo cukroví. Oloupete je po opražení v troubě.
Mandle
Slupky je zbavíte spařením v horké vodě. Cenné látky se vylouhují do vody, proto ji nevylévejte, ale použijte při vaření náplní do koláčů, buchet nebo při pečení vánočního cukroví.
Vlašské
Klasika české sladké kuchyně, kde jsou součástí náplní do moučníků a jako hlavní ingredience do vánočního cukroví. Staré plody namočte pět dní před louskáním do osolené vody. Budou se vám dobře loupat.
Kešu
Používají se usušené, opražené a solené. V Indii je najdete v jehněčím kari či v dušeném mase. Báječně se hodí do nádivek, salátů, koláčů či sušenek. My jsme běžně zvyklí na pražené kousky, i když zdravější jsou samozřejmě přírodní ořechy.
Pistácie
Nejzdravější jsou syrové a nesolené. Prodávají se většinou ve skořápce. V kuchyni se také používají k barvení a dochucování dortových náplní, k výrobě zmrzliny nebo z nich vyčarujete originální vánoční cukroví. Dokonale zralý oříšek poznáte podle toho, zda se skořápka sama otevřela. O kvalitě svědčí také správná zelená barva.
Makadamové
Chuť se liší podle původu a nejlepší je mlsat je jen tak. Čerstvé musí křupat, být téměř dokonale kulaté. Balením, kde převažují půlky, se vyhněte. Báječné jsou jako součást zmrzliny.
Pekanové
V kuchyni jim patří hlavní slovo zejména u sladkého pečiva. Kdo by neznal pletenec s pekanovými ořechy a javorovým sirupem. Pekan by měl mít tmavě hnědou barvu, která vás ujistí o tom, že jde o zralý plod. Při nákupu u něj platí stejná pravidla jako u vlašského ořechu. Preferujte celé kousky nebo půlky a vyvarujte se nečistot a zbytků slupek.
Para
Někdy se jim říká juviové ořechy či brazilské kaštany. Para můžete jíst jen tak nebo je nakrájet na kousky a přidat ke konci varu do jablečného kompotu.
Čtvero praktických rad pro pečení s ořechy
- Oříšky se v těstě krásně rozvoní a těsto nebo krém budou mít mnohem lepší chuť, pokud je napřed opražíme v předehřáté troubě a zbavíme slupek.
- Vkládáte lískové oříšky do nepečených kuliček? Je dobré je namočit alespoň na 2 hodiny do vlažné vody. Nebudou pak tak tvrdé.
- Ořechy se vám budou snadněji krájet, jestliže je předtím posypete moučkovým cukrem.
- Do nepečených dezertů a cukroví je nutné ořechy před použitím tepelně upravit. Opražte je buď v troubě, nebo nasucho v pánvi.
Přidejte ořechy, kam jen to jde...
- ... do drobenky a základu na cheesecake: rozmixujte 50 g ořechů (mohou být kterékoli, lze je také kombinovat se semínky), 150 g ovesných vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje.
- ... do smoothie: pro krémovější chuť si ořechy dopředu namočte, pro výraznější oříškovou chuť je lehce opražte, hodí se do zeleninových i ovocných smoothies.
- ... do granoly: smíchejte vločky, libovolné oříšky, semínka, sušené ovoce, přidejte oblíbený sirup a olej, za občasného promíchání pečte 60 minut při 110 °C.
- ... do sladkých krémů: použijte kterýkoli druh ořechů, pro krém jemné neutrálnější chuti kombinujte půl napůl s kešu – umixujte hrubší pomazánku nebo mixujte déle, abyste vytvořili hladký krém (máslo) – oslaďte oblíbeným sirupem, můžete přidat skořici, vanilku, kakao, karob, kardamom – hodí se na dorty, muffiny, na ranní kaši či jako sladký dip k ovoci.
Recept na sušenky cantuccini
Potřebné ingredience: 3 vejce, 120 g krupicového cukru, 50 g nesolených pistácií, 2 lžíce mandlového likéru (amaretto), špetku soli, 270 g hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, nastrouhanou kůru z 1 citronu, 100 g mandlí (celých jader), 100 g mandlí (blanšírovaných jader), 50 g lískových oříšků.
V míse vyšlehejte dvě vejce s krupicovým cukrem do světlé pěny. Pak přilijte mandlový likér a vmíchejte prosátou mouku smíchanou s jedlou sodou a solí. Nakonec zapracujte zbylé suroviny. Těsto rozdělte na dva kusy a vytvarujte z nich válečky(o délce plechu).
Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a potřete zbylým prošlehaným vejcem. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15–20 minut do světle zlatavé barvy. Poté cantuccini vyjměte z trouby a nechte krátce zchladnout.
Teplotu trouby snižte na 150 °C. Zchladlé válečky nakrájejte pomocí zoubkovaného nože na plátky silné cca 1 cm. Rozložte je na plech a dopékejte dalších cca 10 minut. Cantuccini podávejte společně s amarettem nebo dezertním vínem, ve kterém je před konzumací namáčejte.