VIDEO: Recept na noblesní koláč plněný pěnou s vlašskými ořechy

  0:01aktualizováno  0:01
Vlašské ořechy zařaďte v čase podzimních plískanic do jídelníčku už proto, že obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku. Samozřejmě je můžete zobat samotné, ale v ořechovém moučníku se je víc vychutnáte.

Ořechový koláč upečený podle cukrářky Markéty Krajčovičové výborně vypadá i skvěle chutná. A nenechte se odradit na první pohled složitou přípravou. Vykrájet z těsta kolečka a vyložit jimi dortovou formu určitě zvládnete. 

Potřebné ingredience: Na těsto budete potřebovat 180 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 150 g rozehřátého másla a 1 žloutek, na vysypání formy kousek másla a strouhanku. Na náplň si připravte 1 celé vejce, 3 žloutky, sníh ze tří bílků, 180 g krupicového cukru a 180 g jemně mletých vlašských ořechů.

Fotogalerie

Do mísy vsypte mouku a cukr, přidejte rozehřáté máslo a jeden žloutek a směs důkladně promíchejte. Jakmile je kompaktní, vyklepněte ji na vál, nebo čistou pracovní plochu a těsto pořádně zpracujte rukama.

Pak těsto rozdělte na dva kousky (na spodek a vršek koláče) v poměru 2:1, oba kousky zabalte do fólie a dejte zhruba na dvě hodiny odpočinout do lednice.

Pak vyložte dno dortové formy pečicím papírem a boky vymažte máslem a vysypte strouhankou, protože těsto má podle zkušenosti cukrářky Markéty Krajčovičové větší tendenci se lepit. A rovnou si připravte koláčovou náplň: k jemně namletým jádrům vlašských ořechů přidejte tři žloutky, jedno celé vajíčko a cukr a důkladně směs promíchejte.

Pak vyválejte větší díl odpočinutého těsta, vykrájejte z něj větší kolečka a těmi vyložte dno a částečně i boky formy tak, aby kolečka zaplnila celou plochu a jen lehce se překrývala. Pak k ořechové směsi zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků, nalijte ji na koláč a rozprostřete až do krajů. Z odložené třetiny těsta vyválejte tenčí placku, z té vykrájejte o něco menší kolečka než na dno formy a poklaďte jimi povrch koláče. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 30 minut.   

Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout, vyklopte ho z formy a před servírováním ho ještě posypte strouhanými ořechy a čokoládou.

Dort inspirovaný dílem Alfonse Muchy

Toto ořechové překvapení upekla jablonecká cukrářka Markéta Krajčovičová pro pondělní díl pořadu Božské dorty od Markéty, který běží po osmé hodině večer na televizi Prima love. Spolu s ním upeče a nazdobí i dort inspirovaný dílem Alfonse Muchy, který k její radosti a profesní pýše ochutná i tenisová legenda Ivan Lendl.

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Z hlívy ústřičné uděláte dršťkovou i řízek. Navíc vám posílí imunitu

Hlíva ústřičná má lahodnou chuť s příjemně jemným houbovým aroma a právě v tomto období ji můžete najít nejen v lese,...

OBRAZEM: Vylovili Horusický rybník, aby kapři byli na Vánoce na stole

Podzim je sezonou nejen pro myslivce, ale i pro rybáře. Jak to vypadalo, když se na konci října lovil Horusický rybník,...

Úzké nášlapy, špatná volba typu: na co si dát pozor při opravě schodiště

Pokud schodiště zabírá moc místa, už se nehodí k novému nábytku nebo se vám po něm hůř chodí, pusťte se do přestavby...

Barvy vám vylepší náladu. Červená, oranžová i žlutá vás nabijí energií

Dejte sbohem podzimní šedi a sáhněte s námi do pomyslné krabičky s barvami. Pusťte si je domů i do života a uvidíte, že...

Najdete na iDNES.cz