Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

aktualizováno 
Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale pokud bydlíte ve starším panelovém domě, museli byste uzavřít topný okruh pro celý dům nebo vchod.

Něco podobného se stalo čtenáři, který zjistil, že má zavzdušněný radiátor v ložnici, a na obrázku vidíte, že obvyklý odvzdušňovací ventil tu chybí. Pak si může vybrat: buď přežije zimu s teplými ponožkami a svetrem, anebo najde topenáře, který má vybavení na takzvané zamrazení trubek.

Fotogalerie

Za plného provozu je pak možné mrazem vytvořit v potrubí „špunt“ a celý radiátor mezitím zrenovovat, například vybavit uzavíracími ventily, odvzdušňovacím ventilem nebo rovnou vyměnit. Taková služba stojí podle rozsahu práce dva až tři tisíce korun.

Metoda není žádnou novinkou, ale zdá se, že mezi laiky se o ní příliš neví. Z toho vyplývá, že mnoho řemeslníků ji ani nenabízí. Potřebné vybavení totiž něco stojí a není možné, aby bylo v provozu jen párkrát za rok.

Nejlevnější z nich stojí od deseti tisíc korun, je potřeba k nim připojit bombu s CO2. Dražší vybavení zhruba od dvaceti tisíc mívá uzavřený okruh s chladicí kapalinou, takže se tolik neutratí na spotřebním materiálu.

Ale na videu se můžete podívat, že existuje i malé provedení pro občasné použití Handy, které lze koupit zhruba za 6 000 korun. Ovšem s omezením maximálního průměru trubky 22 milimetrů.

„Než se pustíte do zmrazování, je potřeba nejprve uzavřít hlavice ventilů, aby nedocházelo k pohybu tekutiny, jinak vodu v trubce nezmrazíte. Doporučuji také všem řemeslníkům, aby v místě, kde na trubku nasadí zmrazovací manžetu, oškrábali barvu až na kov. Každá vrstvička izolace totiž snižuje účinnost zařízení,“ doporučuje Pavel Josr z firmy Rothenberger, která je jednou ze společností, které zmrazovací zařízení vyrábějí. U nás se také velmi často setkáte s další německou značkou Rems.

Přístroje na zmrazování potrubí není třeba vždy kupovat, například v půjčovnách DKNV stojí půjčení na jeden den kolem 700 korun, platí se kauce 5 000 korun.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Hip hop svědčí sýrům, jsou pak lepší, vyzkoumala švýcarská studie

Vítězný sýr, kterému se hrála hudba ve stylu hip hopu.

Neobvyklý experiment provedla Bernská umělecká univerzita. Vzala devět kol ementálského sýru a každému z nich hrála...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show...

Nesestavil bych stejné menu pro Harrachov, Prahu či Brno, říká šéfkuchař

Šéfkuchař Zdeněk Křížek

Šéfkuchař Zdeněk Křížek byl „zavedenou veličinou“ v malostranském hotelu Mandarin Oriental, kde se specializoval na...

Najdete na iDNES.cz