Neděle 26. ledna 2020, svátek má Zora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 26. ledna 2020 Zora

I opilý styl hry se dá natrénovat. Kytarová škola Honzy Homoly, 14.díl

  0:02aktualizováno  0:02
- K téhle metodě hry se dá propracovat dvěma cestami. Buď jít před koncertem na bar a tam do sebe nasypat osm rumů, nebo svoji opilost na pódiu předstírat. Naprosto střízlivý.

Kytarová škola s Honzou Homolou

Sledovat další díly na iDNES.tv

Na videu k této lekci opilý charakter záměrně přeháním, aby bylo jasné, o čem je řeč. Stačí každý tón nabrat bříškem prstu a přitáhnout si ho směrem k hrudníku, čímž ho trošku nadladíme. Při hře stačí tenhle pohyb udělat jen velmi decentně, ovšem když ho budete cvičit, můžete si zapřehánět.

Fotogalerie

Je to jako když se doma učíte mluvit a přeháníte výslovnost, a pak v hospodě u karet slova z pusy necháváte padat tak, jak se zrovna utvoří na jazyku. Základ musí být precizní, ale dál je třeba dát všemu přirozenost.

Upozorňuju, že se u zvedání tónu nesoustředíme jen na prst, ale na tah celé paže i ramena. Víceméně je ve hře celé tělo. Musíte si taky obecně uvědomit, že se na vás při koncertě lidé dívají a hra těla je důležitou součástí toho, jak vše působí.

Jan Homola

neboli Honza Homolka Tobolka (1976) je vzděláním loutkař a loutkovodič. Živí se jako grafik a je kytaristou skupiny Wohnout.

Když se u kytary hrbíte a vaše tělo se zmítá v křeči, výsledný dojem je právě takový. Tím neříkám, že by to bylo špatně, často je to dokonce projev totálního odevzdání se nástroji. Jen je dobrý o tom vědět.

Všimněte si, že řada kytaristů při sóle jakoby trpí. Je to zvláštní psychologická záležitost, kterou jsem si nikdy nedokázal vysvětlit. Až jedna kamarádka mi řekla zajímavou věc. Prý se tak chlapi tváří na vrcholu mileneckých hrátek. Prostě v ten moment do toho dáváte úplně všechno!

Jak cvičit na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde.

Autoři:
  • Nejčtenější

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Základem chodského koláče z kynutého těsta zdobeného merhováním je rum

Kynutý chodský koláč je zdobený, tedy merhovaný, tvarohem a navrch povidly i mákem. S nadsázkou se říká, že jeho...

Zima vrcholí a u vás už něco kvete? Podělte se o své fotografie

Na lednové či únorové květy sedmikrásek v trávníku jsme si už zvykli, zvlášť ve městech. S křehkými květy čemeřic a...

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyzkoušejte krátké praní ve studené vodě. Ochráníte planetu i oblečení

Experti testovali náplň prádla v rámci chladnějších i teplejších pracích programů. Měřili vyblednutí barev a uvolňování...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

Premium

Parkování zadarmo díky fíglu. Stačí si připlatit za vlastní espézetku

Češi parkující v centru Prahy na takzvaných modrých zónách zkoušejí fígl, jak nezaplatit za parkovné svého auta ani...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky

Vyzkoušejte krátké praní ve studené vodě. Ochráníte planetu i oblečení

Experti testovali náplň prádla v rámci chladnějších i teplejších pracích programů. Měřili vyblednutí barev a uvolňování...

Premium

Škodlivé látky v potravinách: v půdě jsou pesticidy, ale i zbytky léků

Pavel Klouček je docentem Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze....

Naši předkové považovali za postní jídlo i vydru. Měli ji za rybu

Postní jídlo se v průběhu věků mění. Není to tak dávno, co se na talířích našich předků objevovala i vydra. Vysvětlení...

Premium

Kouzla v kuchyni. Pod pokličkou šéfkuchaře se skrývá všech pět chutí

Vaření z maximálně pěti surovin, spojení všech druhů chutí, neobvyklé kombinace inspirované pobytem v různých koutech...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz