Olomoucké tvarůžky dodají grilování nový rozměr. „Čím dál víc lidí hledá lehčí, zdravější a zároveň chutné varianty. A právě Olomoucké tvarůžky nabízejí ideální kombinaci výrazné chuti a nutričních benefitů. V kuchyni i na grilu se s nimi dají dělat opravdová kouzla,“ říká Leoš Kalandra ze společnosti A. W. spol. s r.o., která je výrobcem Olomouckých tvarůžků.
Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem s chráněným označením původu Evropské unie. Vyrábějí se bez syřidel, barviv, aromat i stabilizátorů a díky nízkému obsahu tuku jsou vhodné i při redukční dietě.
Na grilu se výborně doplňují s čerstvou zeleninou nebo libovým masem, ale skvěle fungují i v teplé kuchyni jako součást kreativních receptů.
Grilovaná plněná rajčata
Suroviny:
- 4 velká rajčata
- 100 g Olomouckých tvarůžků
- 50 g šunky
- 1 bílek (vyšlehaný do sněhu)
- 1 lžička mleté sladké papriky
- olivový olej
Postup:
Rajčata seřízněte a vydlabejte. Tvarůžky a šunku nakrájejte nadrobno a smíchejte se sněhem z bílku a paprikou. Touto směsí naplňte rajčata, potřete je olivovým olejem a grilujte na alobalu nebo grilovací misce. Rajčata se dají zapéct také v troubě.
Masové šišky s překvapením
Suroviny:
- 200 g mletého libového vepřového masa
- 200 g mletého hovězího masa
- 200 g Olomouckých tvarůžků (tyčinky)
- 1 vejce
- strouhanka
- tuk
- sladká i pálivá paprika
- rozmarýn, sůl
Postup:
Mleté maso smíchejte s vejcem, solí a kořením, podle potřeby přidejte strouhanku a důkladně propracujte. Tyčinky tvarůžků zabalte do menších porcí masové směsi a vytvarujte šišky.
Grilujte na nepřímém žáru nebo pečte v troubě. V obou případech vznikne šťavnatý pokrm s překvapivě výrazným sýrovým středem.
Jak vznikly Olomoucké tvarůžky
Výroba Olomouckých tvarůžků na Hané je doložena již na přelomu 15. a 16. století. Od roku 1876 se Olomoucké tvarůžky vyrábí v Lošticích. Manufakturní výrobu založil Josef Wessels s manželkou.
Název současné společnosti A.W. spol. s r.o. získala firma podle Aloise Wesselse (syna zakladatelů) v roce 1897 a do roku 1914 se stala největším výrobcem tvarůžků. V roce 1930 byla realizována velká přestavba a rozšíření tvarůžkárny na moderní výrobnu pod vedením Karla Pivného (zeť Aloise Wesselse).
V roce 1991 byla tvarůžkárna v restituci vrácena potomkům původních majitelů. K zásadní obměně technologického zařízení ve výrobě došlo v roce 1997.
Evropská komise udělila v roce 2010 Olomouckým tvarůžkům chráněné označení původu. V roce 2014 bylo otevřeno nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích jako jediné muzeum svého typu v České republice.
V současné době společnost A.W. spol. s r.o. zaměstnává okolo 180 lidí, každoročně vyrobí přibližně 2 200 tun tvarůžků ve více než třiceti tvarových, chuťových a hmotnostních variantách a provozuje čtyři podnikové prodejny v Lošticích, Olomouci, Brně a Ostravě.
Máte rádi Olomoucké tvarůžky?
Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu a jsou charakteristické nezaměnitelnou chutí a typickou vůní. Při jejich výrobě se nepoužívají žádná syřidla, barviva, aromata ani stabilizátory, takže se hodí i pro bezlepkovou dietu.
Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu. Olomoucké tvarůžky jsou jediný původní český sýr a jsou řazeny mezi zrající stolní sýry.