Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

aktualizováno 
Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete téměř vše ze zahrádky naložit. Ty nejlepší recepty na nakládané okurky přinesla středeční příloha DOMA DNES deníku MF DNES.
Část 1/5
Okurky - ilustrační snímek

Zeleninou číslo jedna jsou v Česku okurky. Kdo je nenakládá, jako by nebyl. A pokud jste neměli šanci je zasadit, nebo vám je ještě před sklizní sežrali slimáci či housenky, zeptejte se v sousedství nebo na trhu. 

Nakládání zeleniny je snadné, a tak si ji budete užívat při přípravě i pozdější konzumaci. Navíc v této formě dlouho vydrží a pro některé z nás je i lépe stravitelná. 

Znojemské okurky

Znojemské okurky

Znojemské okurky

  • okurky
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 20 ml octa
  • 4 kousky umělého 
  • sladidla
  • 1 lžička soli 
  • 1 lžička hořčičného 
  • semínka 
  • 1 mrkev
  • 1 cibule 
  • kopr 

Dávka je určena na jednu litrovou sklenici. Dno sklenice vyložte oloupanou a na kolečka nakrájenou cibulí, očištěnou a na kolečka pokrájenou mrkví a snítky kopru a na toto lůžko naskládejte okurky. 

Do sklenice nasypejte odměřené koření, sladidlo, zalijte octem a studenou vodou. Okurky sterilujte 20 minut při teplotě 80 stupňů. Poté je skladujte v chladu a temnu.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

I vitaminy se lze předávkovat. U některých hrozí arytmie a poruchy jater

Vitaminy, ovoce, vitaminové přípravky

Vitaminy hrají zásadní roli pro náš metabolismus i imunitní systém, ovšem stačí tělu to, co mu dodáme ve stravě?...

Když si jen potřebujete přitopit v dílně, volte úspornější infrazářiče

I v nevytápěné dílně se můžete v zimě zahřát.

Jednou za čas se i v zimním období potřebujete zašít do nevytápěné garáže. Abyste tam nezmrzli, ohřejete se malým...

Mistr řezník rozebere v Rozstřelu kvalitu masa prodávaného v Česku

Zatím má jen jednu prodejnu. "Snažíme se udržet si kvalitu. Až najdu lidi a...

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Najdete na iDNES.cz