Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sezona nakládaček: připravíte si kvašáky nebo budete sterilovat?

Letos je úroda okurek trošku opožděná, ale jakmile se zahájí samosběry, je to známkou, že sezona zavařování je tady. Kdo nezaváhá, může si připravit okurky do celé spíže a bude je dojídat ještě za rok na jaře.
Okurky před nakládáním pečlivě vydrhněte vodou.

Okurky před nakládáním pečlivě vydrhněte vodou. | foto: Aromka

Okurky, takzvané nakládačky, se v tuzemsku sázejí koncem dubna. Někde se to dokonce specifikuje přesně na den, a to na svatého Marka.

Tak či tak, k jejich sklizni dochází kontinuálně zhruba po padesáti dnech od sázení, pak každý den. Okurky postupně dorůstají, a proto je možné obden na stejném místě sklízet stále další a další okurky.

Bez rogala by to nešlo

Ve velkém se sklízejí ručně, a to na takzvaných rogalech, což jsou v podstatě pojízdná lehátka, na kterých leží pracovníci a okurky sbírají jakoby levitujíce nad polem.

Sklízejí se již od velikosti tři centimetry, protože okurky v kategorii 3–6 cm jsou u spotřebitelů nejžádanější. Do jednoho kila se vejde takových okurek cca 85–90 kusů. Na rozdíl od toho například u kategorie 9–12 cm se do jednoho kila vejde necelých 15 kusů.

V Česku sníme na hlavu něco okolo čtyř kil nakládaných okurek ročně a většina z nich pochází z polí na jižní Moravě v okolí Bzence, Ivančic nebo Znojma. I takové průmyslově vyrobené okurky nakládačky se po naložení a sterilaci musí nechat aspoň měsíc nasáknout neboli odležet. Jak na to?

Domácí nakládání

Na domácí výrobu je vhodné si nachystat okurky o velikosti cca 3–8 cm, podle vlastní preference. Základ jsou dobře očištěné okurky (pod tekoucí vodou, kartáčkem) a hlavně sterilní nádoby.

Toho můžeme dosáhnout několika způsoby. Mnoho lidí dnes steriluje v myčce bez saponátu, na nejteplejší režim. Stejně tak je možné sterilovat v troubě, po dobu 20 minut na teplotu 180 °C, nebo klasicky ve vroucí vodní lázni asi deset minut.

Češi si potrpí na okurky ve sladkokyselém nálevu, a tak není překvapením, že nejčastější variace na lák v receptuře vždy obsahuje kromě vody hlavně ocet, sůl a cukr. 

Zkuste geniální rychlokvašky

Ať už se rozhodnete pro poměr jakýkoli, soused bude označovat vždy svoje okurky za lepší. Prostě je to jako s jinými pokrmy – existují zaručené domácí recepty, rodinné zlato. Lák bude také definovat složení koření a zeleniny, kterou do něho přidáte.

Způsobů, jak si lák připravit, je mnoho. Řada lidí sází na klasiku z octa a cukru, jiní zase nedají dopustit na Deko. Deko je z velké části sice především sůl, ovšem mnozí z nás mají tak dobře zafixovanou chuť jeho koření, že je prostě nezaměnitelné.

Sterilovat, anebo ne?

Sešly se nám dva recepty, ve kterých najdete nejen různé poměry koření a ostatních ingrediencí, ale taky rozdíl v metodě, tedy zda sterilovat, či ne.

Okurky by určitě měly být velikostně vyrovnané a také čerstvé. Měli bychom je tedy zpracovávat přímo v den sklizně. Jestliže chcete okurky více křupavé, vyberte si hruboostné. Pokud zakoupíte kousky větší než 15 cm, je lepší je sterilovat jako řezy, tedy podélně rozkrojit.

Naděžda Vaňková z Aromka.cz

V prvním případě vyrobíte z nakládaček takzvané kvašáky, kde je konzervace dosaženo mléčným kvašením. Ve druhém to budou sterilované okurky, které zavaříte a budou vás zásobovat po celý rok.

Každopádně vyzkoušejte jednotlivé nálevy a pak se můžete rozhodnout, zda vyrobíte kvašáky, anebo okurky budete sterilovat.

Jaké okurky máte radši?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 26. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

Jak na kvašáky s Dekem:

  • jedno balení Deka
  • 1,75 l vody
  • 0,5 l octa (8%)
  • 100–120 gramů cukru
  • čerstvý kopr
  • opraná na kolečka nakrájená mrkev
  • křen

Lák si připravíme smícháním vody, octa, cukru a přípravku Deko. Na dno sklenic, do kterých chceme okurky naložit, si najemno nakrájíme kopr. Na ten dáme pár koleček oloupané mrkve a křenu. Lák po krátkém převaření a vychladnutí nalijeme na dobře očištěné a omyté okurky, tak aby byly všechny ponořené.

Podle chuti můžeme přidat česnek, chilli, petržel nebo třeba vlastní koření. Okurky zavřeme víčkem a necháme aspoň 4–5 týdnů naložené. Takto připravené okurky již nesterilujeme.

Sterilované s připraveným nálevem

Na 24 litrů nálevu potřebujete (pokud chcete připravit menší množství láku na okurky, dodržte poměry ingrediencí receptu):

  • 0,6 kg soli
  • 2 kg cukru
  • 6,5 l kvasného lihového octa
  • 1 lahvička nálevu na okurky 260 ml od Aromka Brno

Postup:

V 17 litrech pitné vody rozpustíte 0,6 kg soli a 2 kg cukru. Přidáte 6,5 l octa a přimícháte 260 ml nálevu na okurky. Vodu k rozpouštění můžete zahřát. Nálev na okurky nalévejte do sklenic až po vychlazení.

Pak sterilujte jako obvykle. V zavařovacím hrnci v teplotě 85 °C 15–20 minut podle velikosti okurek. Někdo zavařuje v pečicí troubě. Pak rozpalte roubu na 150 °C a do pekáče nalijte asi tři centimetry vody. Zavařujte asi čtvrt hodiny, pak snižte teplotu na 100 °C a zavařujte ještě 20 minut.

Nakonec vyndejte sklenice z lázně a položené na víčku nechejte schladnout.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...