1. Příprava
Než začnete s odmrazováním, je důležité se na tento proces připravit. V první řadě se vyplatí tento krok trochu naplánovat. Jestli máte mrazák napěchovaný potravinami, zkuste chvíli žít ze zásob, abyste ho trochu vyprázdnili, a nemuseli se tak starat o tolik potravin. Tedy tak, aby se pohodlně vešly do chladicí části lednice.
Vypněte lednici: Odpojte ji od elektrické sítě, abyste zajistili bezpečnost a zabránili poškození zařízení. U většiny lednic ji vypnete kolečkem regulujícím teplotu uvnitř.
Vyprázdněte lednici: Vyndejte všechny potraviny a nápoje. Pokud máte potraviny, které by se mohly rychle zkazit, uložte je do chladničky nebo do chladicí tašky s ledem.
Připravte si nástroje: Budete potřebovat měkkou špachtli nebo plastovou stěrku, ručník, misku na vodu a případně fén na vlasy.
Vyměnit starou lednici, pouštět jen plnou myčku. Jak doma ušetřit energii![]() |
Odborníci na bílé spotřebiče se shodují na tom, že by se lednice měla odmrazovat 2× do roka, ale v případě, že námraza přesáhne tloušťku 0,5 cm, je nutné ji odmrazit i dříve. Pokud síla ledu přesáhne 1 cm, může se spotřeba vaší lednice zvýšit až o 75 %.
Nečekejte tedy až na okamžik, kdy bude síla ledu tak velká, že sotva vysunete či zasunete šuplíky s potravinami.