3. Červená pšenice
Nepřehlédnutelné purpurové zbarvení zrn způsobuje vysoký obsah antokyanů, přírodních barviv, které se nacházejí především v jejich svrchní části zrna.
Klasika i netradiční plodiny |
Jejich obsah v zrnech této pšenice je podle odborníků srovnatelný s obsahem v červeném víně. Antokyany jsou obecně známy coby významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidský organismus: pohlcují volné radikály, odstraňují škodlivé látky z těla a chrání naše buňky před předčasným stárnutím.
Po uvaření lze červenou pšenici využít do salátů, polévek či zapékaných pokrmů, po namletí se hodí na pečení chleba, výrobu těstovin, sušenek a dalších cereálních výrobků. Samostatně je vhodná především pro výrobu trvanlivého pečiva a pšeničných placek. Hodí se také k klíčení a svou barevností navíc spolehlivě oživí každý pokrm.