Pohanková kaše s mákem a badyánem (bez laktózy a lepku)
Ingredince:
|
Sušené švestky nakrájejte na malé kousky a nechte si je zatím v misce stranou, namočené do teplé vody.
Do rendlíku nalijte semínkové mléko nebo jinou tekutinu. Vsypte do ní pohankovou lámanku a přidejte hvězdičku badyánu a špetku soli. Přiveďte k varu, stáhněte na střední plamen a často míchejte. Vařte přibližně 10 minut do zhoustnutí.
Potom odstavte, odstraňte z kaše badyán a vmíchejte do ní rozmočené švestky. Bude-li třeba, doslaďte. Kaši podávejte sypanou mákem. Na jaře si ji můžete ozdobit i květy třešní či jiných ovocných dřevin, které jsou také jedlé.
Jak připravit semínkové mléko?70 g loupaných slunečnicových semínek, 70 g mandlí (ideálně neloupaných), 20 g neloupaných konopných semínek, případně ještě dvě lžíce máku namočte do vody, stačí na hodinu, maximálně však na 6 až 8 hodin, jinak by se semínka mohla začít kazit. Pak vodu ze semínek slijte (nemusíte důkladně), semínka doplňte čerstvou vodou do jednoho litru, směs rozmixujte, přeceďte a slijte do sklenice. |