Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Premium

Šéfkuchař Nikolas Kratěna vystudoval střední odborné učiliště a jako kuchař pak prošel řadou luxusních restaurací. Poslední čtyři roky působil jako šéfkuchař v Nemocnici Nymburk. | foto: Anna Kovačič

  15:00
Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou luxusních restaurací, ale poslední čtyři roky vařil pro pacienty v nymburské nemocnici. „Musel jsem řešit dvanáct specifických diet. A pacient s poruchou polykání je taky náročný klient,“ dodává.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Hovory na talíři

Vaše manželka v nymburské nemocnici porodila krátce předtím, než jste tam nastoupil jako kuchař. Co měla po porodu k obědu a co jste servíroval novopečeným maminkám vy?
Moje žena si vzpomíná, že dostala vývar a plátek masa s béžovou omáčkou a bramborem. My jsme vařili klasickou českou i světovou kuchyni. Jídelníček jsme sestavovali po dohodě s nutričními sestrami, snažili jsme se vařit kvalitní jídlo na podporu laktace. Porodnice byla taky prvním oddělením, kde jsme začali nabízet nadstandardní menu. Za příplatek dostaly ženy například kachní prso s portskou omáčkou a pyré z modrých brambor. Každá maminka taky měla neomezený přístup k poctivě taženému vývaru, který si mohla nabrat i v noci, když ji po kojení přepadl hlad.

Ve Fieldu mi Radek Kašpárek dal krájet mrkev na kostičky o rozměrech centimetr a půl. Položil přede mě bednu a já nevěděl, jestli si nedělá legraci. Ukázalo se, že ne, a tak jsem si šel pro pravítko. Ještě to po mně kontrolovali.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hovory na talíři

Rostlinné náhražky masa jsou pro mě nesmyslné, říká Slanina z Kluků v akci

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit...

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit jednoduše a s...

Zlato na talíři. Je to větší luxus než máslo? Je, ale jen o trošku

Zlato můžete koupit i ve formě prášku.

Plátek jedlého 24karátového zlata o velikosti osm na osm centimetrů vás vyjde pod stovku. Jeho cena...

Patří hrášek a salám do bramborového salátu? Tipy šéfkuchaře Radka Davida

Kreativní šéfkuchař pražského Vinografu Radek David. Poskytuje privátní...

Štědrovečerní rodinné menu může mít v 21. století mnoho podob. Šéfkuchař Radek David doma málokdy...

Nechtěl „signature dish“, stala se jím koprovka. Díky hostům, říká šéfkuchař

Vařil doma i ve světě, jeho specialitou je koprová omáčka. Proč právě toto...

Šéfkuchař Pavel Býček rád vypráví jídlem příběhy a nechává na hostovi, jestli je chce číst, nebo...

Mé recepty jsou blbuvzdorné. Uvaří je i antitalent, říká Těhotnej kuchař

V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý...

V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý gram a to, jak...

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Datum narození vám to lehce spočítá. Co jste za numero, a co to znamená

Den a rok narození odhalí číslo, které ovlivňuje naše chování, jednání i vlastnosti. Numerologové totiž tvrdí, že není náhoda, který den jsme přišli na svět.

Pes je unikátní druh, díky člověku už se mnohdy nechová jako zvíře, říká kynoložka

Premium

Na jakém principu dokážou psi vycítit lidský strach? Kteří z nich jsou učenlivější a co dokážou, když se zrovna nedíváme? To vysvětluje etoložka a kynoložka Milena Santariová z České zemědělské...

Sysli nemilosrdně loví a zakusují hraboše. Proměnili se v predátory

Syslové jsou považováni za býložravce, v Kalifornii však zpozorovali krvelačný syslí lov malých hrabošů. Může snad za šokující změnu jejich jídelníčku člověk?

První pozorování lochnesky v roce 2025. Tmavá masa u hladiny vyvolala rozruch

Záhadná masa spatřená pod ledovými vodami jezera Loch Ness byla označena za první pozorování Nessie v roce 2025. Pozorování, které trvalo několik minut, nyní Centrum Loch Ness v Drumnadrochit...

Svažitou zahradu zkrotili terasami s cortenovými lemy. Rez přinesla stříbro

Vybudovat funkční zahradu je hodně podobná výzva jako postavit dům, jakkoliv má řada lidí tendenci tento fakt podceňovat. Obojí by mělo respektovat dané místo, terén i jeho okolí. A obojí by také...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

21. března 2025

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

21. března 2025

Mýty a fakta o hortenziích. Jak se vyhnout častým chybám

Na otázku, kdy a jak stříhat hortenzie, není jednoduchá odpověď. V první řadě totiž záleží na jejich druhu. Některé pak není třeba řezat vůbec.

20. března 2025  15:30

Březnový manuál pro pěstování zeleniny. Co už může ven, jak co urychlit

Pěstování zeleniny a bylinek znamená mnohonásobný požitek. Domácí sklizeň chutná o poznání lépe než ta dovezená často až z druhého konce světa a koupená v supermarketu. Samozásobením nejen výrazně...

20. března 2025

Papoušek na výletě. Opeřenec skončil prochladlý po třiceti kilometrech

Pro Donnu Gareyovou to byla noční můra, která se stala skutečností. Její malý papoušek Alby se vyřítil z otevřeného okna obývacího pokoje a zmizel. Nakonec se našel až třicet kilometrů od domu. Jen...

20. března 2025

Jarní řez růží. Jaké jsou nejčastější chyby a jak se jim vyhnout

Kdy je vhodný čas na jarní řez růží a jak se liší podle jejich druhu? Máme pro vás pár užitečných rad od odborníků.

19. března 2025  16:25

Kdy stříhat jabloně? Sedm tipů pro bohatou úrodu

Příroda se probouzí a zahrádkáři se po zimním odpočinku s nadšením pouštějí do práce. Nezapomeňte provést jarní řez jabloní, aby se vám tuto sezonu odměnily sladkou úrodou. Jak a kdy stříhat jabloně?

19. března 2025  12:28

Na rybíz se vrhněte s nůžkami i pilkou. Zmladíte ho a podpoříte úrodu

Není to žádná velká věda, střih, případně řez keřů rybízu vám odpustí mnohem víc, než je tomu u stromů a stromků. Nebojte se toho. Prosvětlení keře – který zbavíte starých, případně poškozených nebo...

19. března 2025

KVÍZ: Jak znáte koníčky českých osobností?

Téměř každý člověk má mimo své hlavní povolání nějakého koníčka, a týká se to i herců, zpěváků či vědců. Víte, čím se zabývají ve svém volném čase?

vydáno 19. března 2025

První pozorování lochnesky v roce 2025. Tmavá masa u hladiny vyvolala rozruch

Záhadná masa spatřená pod ledovými vodami jezera Loch Ness byla označena za první pozorování Nessie v roce 2025. Pozorování, které trvalo několik minut, nyní Centrum Loch Ness v Drumnadrochit...

18. března 2025

Hierarchie spřežení je daná. Mezi psy funguje chemie, burcují se, říká musher

Premium

Na svém osobním profilu píše, že když začal závodit se psy, ztratil iluze o lidech. To jen pro představu, jak moc sport, v němž je vaším parťákem celá smečka psů, člověku dává. Bez ohledu na to,...

18. března 2025

Až půjdete na medvědí česnek, hlavně čichejte. Jinak hrozí otrava

Sezona medvědího česneku pomalu začíná. Na první pohled se tato bylinka velmi podobá ocúnu nebo konvalinkám, které jsou však jedovaté. Jak se vyhnout otravě? Stačí drobnost – rozemnout list mezi...

17. března 2025  13:39