Sobota 18. ledna 2020, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 18. ledna 2020 Vladislav

Nezapomeňte utrhnout barborku – vaše Vánoce rozkvetou

  8:30aktualizováno  8:30
Ve čtvrtek 4. prosince má svátek Barbora, to znamená, že je čas jít pro barborku! Pro velkou radost stačí i jedna malá větvička.

Zimní poezie – krásnu třešňových květů nezničí ani chvilková pokrývka sněhu, ba naopak… | foto: shutterstock.com

Jednoduché triky

Pokud budete mít větší než třídenní zpoždění, raději kvetení podpořte jednoduchým trikem: větvičku na deset minut ponořte do vlažné vody a teprve potom postavte do vázy. Mezi teplotou a dobou, jež větvička potřebuje k  vykvetení, je přímá úměra. Toho můžete využít a probouzení uspíšit nad topením, nebo naopak pozdržet na chladném místě. Teplota by se však neměla měnit vícekrát a náhle.

Rozkvetlá barborka je snad nejkrásnější vánoční ozdobou. Příslibem jara uprostřed svátečního stolu. A jaké stromy jsou pro vánoční nakvétání nejvhodnější? Tradičními druhy jsou třešně a višně se sněhobílými květy, vhodné jsou rovněž slivoně, jemně narůžovělé jabloně nebo i růžové a plnokvěté okrasné třešně sakury. Použít můžete i zlatici – forzýtii, jejíž  zlaté kvítky působí velmi dekorativně i v kombinaci s tmavozeleným  jehličím. Navíc podle pověsti přináší do domu bohatství.

Květy zlatice – forzýtie – vykvetou ochotně a poslouží vám místo zlatých vánočních ozdobAle ani u zlatice výběr nekončí – na Štědrý večer může rozkvést i šeřík, kalina, trnka… A dokonce i narašené větvičky břízy či vrby (zvláště kultivarů s kroucenými větvemi) jsou velmi ozdobné, ačkoli jen světle zelenými lístky.




Barborky můžete kombinovat i s řezanými květinami – soulad růže a meruňkových květů je potěchou pro okoBarborku je pěkné utrhnout v souladu s tradicí, ale pokud se o několik dní opozdíte, nic se neděje. I tak se větévka probudí k životu včas, neboť naše byty jsou mnohem teplejší než obydlí našich předků, kteří právě Barbořin svátek vybrali jako nejvhodnější čas.

Řezat a živit

K seříznutí používejte čistý a ostrý nůž, nikdy ne nůžky, které stlačí vodivá pletiva a brání tak žíznivé větvičce v "pití". Barborce dopřejte dostatek světla, zvláště pokud se poupata již začnou rozvíjet, odraženou vodu a místo bez průvanu.

Její krásu pomůže prodloužit výživa pro řezané květiny, kterou v sáčku zakoupíte v každém lepším květinářství. Vodu s výživou nevyměňujte, pouze pravidelně doplňujte. Ovocné dřeviny každý den roste rozprašovačem na květiny a do jejich blízkosti postavte nádobu s vodou – suchý vzduch jim nesvědčí a poupata by mohla zasychat. Zlatice je v tomto směru odolnější a suchý vzduch jí na kráse neubere.

Nechejte vykvést opojně vonící šeřík. Zprvu chybějící listy lze doplnit i náhradní zeleníRozkvetlé barborky jsou velmi půvabné i samotné, ve skleněné či keramické váze. Můžete je ale kombinovat i s doplňkovou zelení nebo narašenými březovými a vrbovými větvičkami. Inspiraci najdete například v ikebaně – prastarém japonském umění jednoduchých, ale působivých květinových vazeb, kde právě rozkvetlé větvičky ovocných stromů hrají důležitou roli.

Pohanská tradice

Barborka má dlouhou tradici. Rozkvetlé třešňové květy jsou symbolem čistoty panny Marie, ale podhoubí tohoto zvyku možná vznikalo již za prastarých dob pohanských, kdy lidé ještě rozmlouvali se stromy a keři.

Oslavte slunovrat s barborkou  ze zlatice, běžně pěstovaného a dostupného keře – slunce vám přinese přímo domů Pro větvičky ovocných stromů na svátek svaté Barbory chodily hlavně dívky, protože Barbora byla i jejich patronkou. Když barborka rozkvetla přesně na Štědrý den, panna mohla do roka a do dne očekávat ženicha a svatbu. Pokud rozkvetla ještě dříve, měla přijít dříve i veselka. Větvičku musely dívky trhat brzo ráno, když se první sluneční paprsek dotkl obzoru, a to ze stromu nejméně deset let starého. To je ostatně dobrý návod dodnes – pro starší statný strom je jedna větvička kapkou v moři, a tak může darovat i více barborek, aniž by v nejmenším utrpěl.

Autoři:
  • Nejčtenější

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Premium

Ve škole byla terčem posměchu. Dnes džihádistka Kristýna nenávidí i matku

Plánuje zabíjet. Soudí ji jako uprchlou. Žena z Mělnicka měla problémy s rodiči i spolužáky. Pětadvacetiletá Kristýna...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

TEST: Vyplatí se benzin, hybrid, nebo diesel? Spočítali jsme to

Auto máte vybrané, co mu ale dát pod kapotu, aby vás provoz vyšel co nejlevněji – klasický benzin, úsporný diesel, nebo...

  • Další z rubriky

Zelené kamarádky, které s vámi přežijí i klimatizaci v kanceláři

Když budete mít na pracovišti alespoň malý koutek přírody, budete se tam cítit mnohem líp. Vždyť hlavním důvodem, proč...

Červená řepa na talíři se postará o vaše tepny, srdce, tlak i cholesterol

Máte-li na ni neblahé vzpomínky ze školních jídelen, připravte si ji tak, aby vám opravdu chutnala. Způsobů je...

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz