Sobota 30. května 2020, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. května 2020 Ferdinand

Nadýchané ovocné knedlíky se vůbec nevaří. Chutnají jako jahody na obláčku

  0:06aktualizováno  0:06
Vaří se od jara do podzimu, první bývají s rebarborou, ty poslední se švestkami. Dělají se kynuté, z bramborového, tvarohového i prvorepublikové z odpalovaného těsta. Téměř všemi milované ovocné knedlíky. Dokonce lze vystřihnout i knedlíky nevařené, které jsou velmi jednoduché na přípravu.

Vedle technické výzvy v podobě anglického jablečného crumble a australské nadýchané Pavlovy byla příprava ovocných knedlíků pro amatérské cukráře v soutěži Peče celá země minulou sobotu určitě velmi příjemným úkolem. 

Jedinečné ovocné knedlíky

Ukázalo se, kolikero podob toto sladké, typicky české jídlo může mít. U většiny soutěžících byly jasnou volbou rodinné recepty, nechyběl ovšem ani typický rakouský drožďový knedlík s povidly. Porotu ovšem nijak zvlášť neoslovil a celkem nebylo divu. Zdaleka neměl takovou šťávu jako Petřiny kynuté knedlíky s lesními borůvkami zalité ještě žahourem (rozvarem z borůvek). Také Pavlíniny meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta se ještě doslova topily v meruňkovém rozvaru, posypané zkaramelizovanými mandlemi. Které byste si dali vy? (Vybrat si můžete alespoň v anketě pod článkem.)

Na Aniččiny nevařené nadýchané knedlíčky s čerstvými jahodami pak najdete recept níže, stejně jako na Jendovy bramborové knedlíky se švestkami s marcipánovo-makovou peckou. Profesionální cukráři Mirka van Gils Slavíková a Josef Maršálek si tentokrát jako porotci opravdu přišli na své. 

Aniččiny nevařené houskovo-tvarohové knedlíky s jahodami

„Tento recept je u nás ten nej! V kombinaci s jahodami u nás tyto knedlíky vedou. V létě je to nejlepší sladký oběd a kysaná smetana ho krásně chuťově vyváží. Recept mám od babičky,“ řekla Anička k nadýchaným knedlíčkům s čerstvými jahodami, které profesionální cukrářskou porotu ve složení Mirka van Gils Slavíková a Josef Maršálek dostaly doslova do extáze (viz video). 

Aniččiny lehoučké nadýchané knedlíčky s čerstvými jahodami.

Aniččiny tvarohovo-houskové knedlíky s jahodami

Co potřebujete na knedlíky, u nichž jediným kamenem úrazu může být rozvaření, takže je to tak trochu výzva:

  •  1 balený tvaroh
  • 2 housky nebo rohlíky
  • 2 vejce
  • dětská krupička na obalení
  • špetka soli

Na dokončení:

  • jahody
  • máslo
  • zakysaná smetana
  • moučkový cukr

Smíchejte tvaroh s vajíčkem a houskou nakrájenou na drobné kostičky. Do hrnce dejte vodu se špetkou soli a pomalu ji zahřívejte, nesmí se vařit.

Z tvarohového těsta tvarujte malé knedlíčky, které obalte v dětské krupičce a pomalu dávejte do horké, ne vařící se vody. Nechte je tam asi 3 minuty, poté je vyndejte a nechte trochu zchladnout. Knedlíčky rozpulte, dejte na talíř, polijte rozpuštěným máslem, posypte cukrem a nakonec dozdobte kousky jahod a zakysanou smetanou.

Bramborové knedlíky se švestkami podle Jendy

Jenda považuje ovocné knedlíky za sezonní mňamku. K tzv. blbounům, tedy kynutým ovocným knedlíkům, si nikdy nenašel cestu, ale tvarohové má moc rád. „Ještě víc ale miluji bramborové, ať plněné uzeným, nebo švestkami,“ odhalil, proč si vybral právě bramborové těsto, které nadchlo porotkyni Mirku.

Bramborové knedlíky se švestkami s marcipánovo-makovou peckou.

Jendovy švestkové knedlíky s marcipánovou peckou (z bramborového těsta)

Na bramborové těsto na knedlíky potřebujete:

  • 600 g vařených brambor
  • 1 špetka soli
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 vejce

Z uvařených brambor, mouky, vejce a soli vypracujte těsto. Rozválejte ho a připravte si z něj čtverečky velké zhruba 7 × 7 cm.

Na náplň v podobě marcipánových pecek s mákem potřebujete:

  • švestky
  • 250 g marcipánu
  • 50 g máku

Smíchejte mletý mák s marcipánem a vytvarujte z této hmoty kuličky, které vložte do rozpůlené švestky. Švestky pak zabalte do připravených čtverečků těsta, vytvarujte knedlíky a vařte je v mírně osolené vodě, dokud nevyplavou.

Na ozdobu si připravte:

  • 100 g perníku
  • 50 g másla

Nastrouhaný perník osmažte na másle a nakonec s ním knedlíky posypejte.

Které z těchto ovocných knedlíků byste si dali nejraději?

celkem hlasů: 3625

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 3. března 2020. Anketa je uzavřena.

Kynuté borůvkové knedlíky polité žahourem
Kynuté borůvkové knedlíky polité žahourem 1851
Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta se zkaramelizovanými mandlemi
Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta se zkaramelizovanými mandlemi 754
Nevařené houskovo-tvarohové knedlíky s jahodami
Nevařené houskovo-tvarohové knedlíky s jahodami 414
Rakouský kynutý knedlík s povidly a vanilkovou omáčkou
Rakouský kynutý knedlík s povidly a vanilkovou omáčkou 333
Bramborové knedlíky se švestkami s marcipánovo-makovou peckou
Bramborové knedlíky se švestkami s marcipánovo-makovou peckou 273
Autor:
  • Nejčtenější

Víte, co chce vaše kočka říct? Překladatelský manuál vám poradí

Často si lidé nerozumí ani mezi sebou, a to mluví stejnou řečí, natož aby porozuměli své kočce. Přitom určitě stojí za...

OBRAZEM: Balkonová zahrádka i zahradní jezírko. Tak se staví během karantény

Až do 26. května můžete posílat své projekty, kterými jste se bavili v době, kdy bylo více času na práce kolem chalupy....

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oteplování planety dělá z lesů místo plic hrobaře, dokázali i čeští vědci

Stromy v tropických lesích dovedou i při oteplení vázat velké množství oxidu uhličitého. Teplota však nesmí překročit...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

Korálové útesy mizí, ryby vymírají. Musíme je chránit jinak, nabádají vědci

Klimatické změny přetvářejí tropické korálové útesy od základu. Dokonce natolik, že to, co jsme se během posledních...

Vaření pro kamarády, restart, sport. Jak se kuchaři vyrovnávali s krizí

Jeden ze segmentů, kterého se zavření provozů nejvíce dotklo, je bezpochyby gastronomie a hotelnictví. Nikdo nebyl...

Prezervativy, manikúra, toaletní papír. Co nacházejí knihovníci v knihách

Premium Pohodlně uvelebeni louskáte román svého oblíbeného autora. Otočíte na další stránku a... z knihy se snese sprška drobků...

Otestujte s námi kapky Co-Lactase. Díky nim nebude vašemu miminku bolet bříško
Otestujte s námi kapky Co-Lactase. Díky nim nebude vašemu miminku bolet bříško

Pojďte s námi vyzkoušet enzymatické kapky Co-Lactase, které mohou pomoci vašemu miminku proti intoleranci laktózy a kojenecké kolice.

Najdete na iDNES.cz