Čtvrtek 9. dubna 2020, svátek má Dušan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 9. dubna 2020 Dušan

Aplikace pro nesnědené jídlo zachraňuje restauracím byznys i pomáhá

aktualizováno 
Bezmála sto padesát nových restaurací využilo možnost nabízet své jídlo prostřednictvím aplikace Nesnězeno. Ta podnikům před současnou krizí pomáhala zachraňovat nesnědené porce, dnes jim ale dává šanci, jak v byznysu vůbec pokračovat a dál prodávat a přežít.

Možnost jídlo odnést si domů zachraňuje v současné krizi chod restaurací. | foto: Profimedia.cz

Za aplikací stojí brněnské studio Futured, jehož vývojáři si kvůli nutným úpravám uspořádali soukromý hackathon. V běžném režimu nabízí se slevou neprodané jídlo z restaurací. 

Rozšíření pro restaurace v nouzovém režimu

Vývojáři se spolu se zakladateli start-upu hned po úplném uzavření restaurací rozhodli aplikaci upravit, aby skrze ni bylo možné nabízet všechna jídla, a dát tak podnikům šanci nepřijít o potraviny v hodnotě desítek i stovek tisíc korun.

Fotogalerie

„Pracovalo se na tom, aby podniky mohly přidávat jídlo v nouzovém režimu, tedy i beze slev, a nemusely platit žádnou provizi. Kapacity jsme výrazně navýšili hned v sobotu dopoledne po vyhlášení uzavření podniků. Kromě core týmu, který čítá tři developery, designéra a testera, se přidalo pět dalších vývojářů a další tester. Ti se zapojili na základě vlastního rozhodnutí pomoci dobré věci, někteří na celý víkend, jiní alespoň na den,“ uvedl Lukáš Strnadel z Futured.

První restaurace měly možnost se do nového režimu aplikace zapojit již v průběhu víkendu. Před aktualizací přes Nesnězeno nabízelo své jídlo 293 podniků napříč Českem. Ve středu večer to bylo již 421. 

Do čtvrtečního poledne se přidalo bezmála 150 nových restaurací. Nejvíce jich přibylo v Praze (90) a Brně (34), jednotky pak v Olomouci, Plzni a Českých Budějovicích.

Jak to funguje

Aplikace Nesnězeno ukáže podniky v okolí, které dnes nestihly prodat všechno jídlo. Zbylé porce meníček i dalších dobrot nabízí se slevou minimálně 30 %.

Přímo v appce si jídlo zamluvíte a ještě ten den vyzvednete. Jedná se pouze o kvalitní jídla z daného dne nebo pochoutky, kterým se blíží datum expirace. 

Odnesete si dobré jídlo za super cenu, které by musel podnik ze zákona zlikvidovat. Šetříte nejen peníze, ale i životní prostředí.

Aplikaci pro android stahujte zde, pro IOS zde.

„Velký zájem vznikl především proto, že jsme se po dobu karantény zřekli provizí. Cítili jsme zodpovědnost se z naší pozice kromě zachraňování jídla pokusit zachránit i samotné podniky, aby nemusely zavírat nebo nedej bože propouštět či pověsit svou vášeň na hřebík,“ řekla Michaela Gregorová z Nesnězeno, která spolu s Jakubem Hennim projekt založila.

Od soboty do středečního večera se prostřednictvím aplikace k zákazníkům dostalo více než 1 850 nezlevněných porcí, dalších 1 350 pak restaurace prodaly se slevou. V úterý se přidala například pobočka Sklizeno na brněnském Zelném Trhu. 

Díky aplikaci prodala za den všech 173 porcí balených salátů, sendvičů a jiných lahůdek a na základě toho se od čtvrtka do Nesnězeno přidal i zbytek poboček, které jídlo nabízejí.

„Bohužel jsme museli většinu výroby zavřít, v Brně jede asi na patnáct procent, v Praze asi na padesát. Ve většině našich obchodů je zkrácená otvírací doba, asi pět z nich je zavřeno úplně. Ale alespoň poslední vlastní výroba, která šla do obchodů, se mohla přes aplikaci Nesnězeno vyprodat a jídlo se nemuselo vyhazovat, protože to je to, co nás momentálně mrzelo nejvíce. V tomto jsme moc rádi za spolupráci s Nesnězeno, které bylo super rychlé v nastavení naší registrace,“ uvedla Lucie Borkovcová, ředitelka divize Vlastní výroba a firemní klientela firmy Sklizeno.

Jídlo přes aplikaci nabízí i další brněnský podnik Bistro Franz. Za tři dny se jim díky aplikaci podařilo prodat porce za 10 tisíc korun. Podobně se do aplikace zapojilo i pražské vegetariánské a veganské bistro Vegg-Go, které sídlí na Smíchově. Od neděle prodalo bezmála půl tuny skladových jídel.

Přibude rozvoz i nová aplikace pro podniky

Vývojáři ani zakladatelé Nesnězeno ovšem s pomocí restauracím ještě neskončili. „Aktuálně pracujeme na tom, abychom do aplikace přidali možnost rozvozu. Je to další logický krok, který podnikům umožní pracovat co nejefektivněji i nadále, zároveň se díky tomu zvýší také komfort pro jejich zákazníky. Z možných řešení je ve hře varianta, kdy restauracím zprostředkujeme nejen možnost rozvozu po vlastní ose, ale i rozvoz další firmou,“ popsal Lukáš Strnadel.

Vývojáři mezitím pracují i na dalších projektech. V příštím týdnu plánuje Futured vydat aplikaci pro podniky, která jim výrazně zjednoduší proces registrace do Nesnězeno. Do společného projektu se pak zapojí i Grason, další start-up, na kterém se vývojářské studio z Brna podílí. 

„Služba běžně zprostředkovává pracovníky pro restaurační zařízení. Aktuálně jednáme o tom, že by se nově zapojila do pomoci s donáškou jídel,“ dodala Gregorová.

Aktuálně jde přes aplikaci také věnovat jídlo pro seniory, lidi bez domova i zdravotníky. Tvůrci v ní založili nový podnik s názvem „Daruj DOBROty“.

Nová možnost pro darování jídla

„Novou featuru jsme do aplikace pro iOS i Android přidali koncem týdne. Oproti jiným podnikům je tento specifický v tom, že v něm uživatelé nekupují konkrétní jídlo pro sebe. Místo toho vybírají, komu na jídlo přispějí,“ uvedl Strnadel.

Uživatelé aplikace za sto korun mohou koupit jídlo jedné ze tří skupin – seniorům, lidem bez domova a zdravotníkům. Všechny tři skupiny jsou totiž podle zakladatelů Nesnězeno Michaely Gregorové a Jakuba Henniho současnou situací velmi zasažené.

„Zdravotníci v těchto dnech jedou na dvě stě procent a už jim dochází síly, senioři jsou zase izolovaní a bojí se vycházet. Ve složité situaci jsou i lidé, kteří jsou na ulici a jsou odkázání na pomoc ostatních,“ vysvětluje Gregorová s tím, že zároveň jde o další podporu samotných restaurací. 

Autor:
  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Premium

S vertikutací a hnojením nespěchejte, nejprve změřte teplotu půdy

Prodloužený víkend, vysoké teploty a současně otevřená zahradnictví vyženou většinu lidí na zahradu. Jak dokázat s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli koronaviru opravdu peče celá země, říká vítězka televizní soutěže

Chleba peče každý den, má úžasný životní nadhled, klidnou ji nechává i to, že jí teď nejstarší z pěti dětí zůstalo ve...

Premium

Klienti versus cestovní kanceláře: jak nepřijít o peníze za zájezd

Cestovní kanceláře jsou zahlceny žádostmi klientů o zrušení zájezdů. Sociální sítě se plní příspěvky nespokojených...

Premium

Ufňukaná generace. Mladí v pandemické panice možná konečně dospějí

Vše zlé může být k něčemu dobré. Dokonce i koronavirus. Magazín Víkend DNES se domnívá, že mladí lidé v pandemické...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

  • Další z rubriky
Premium

Mlčení až za hrob. Recepty českých klenotů znají jen vyvolení

Nikde se tím moc nechlubí, ale všichni jsou na to náležitě hrdí. Patří mezi několik vyvolených, kteří znají přísně...

Pleníme spíž: nenechte zásobu brambor zkazit. Uvařte šulánky

Bramborové šulánky jsou geniálně jednoduchým jídlem našich babiček, které můžete podávat ve sladké i slané verzi....

Kvůli koronaviru opravdu peče celá země, říká vítězka televizní soutěže

Chleba peče každý den, má úžasný životní nadhled, klidnou ji nechává i to, že jí teď nejstarší z pěti dětí zůstalo ve...

Premium

Velikonoční výzdobu zvládnete sami. Vemte roušku a vyrazte do zahradnictví

Letos budou Velikonoce bez koledy a setkávání s širší rodinou i přáteli. Zato by mohly být klidnější, snad bude i víc...

Najdete na iDNES.cz