Neděle 23. února 2020, svátek má Svatopluk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. února 2020 Svatopluk

Recept na nepečený dort s želé z kiwi. Vitaminová bomba na jarní únavu

aktualizováno 
Jednoduchý dort, který vypadá jako Rákosníčkův brčálník, zvládnete připravit levou zadní. A ještě spolu s ním dostanete do sebe i do dětí čerstvé a přírodní vitamíny. Kdo by odolal.

Rákosníkův brčálník je jednoduchý nepečený dort, který vás překvapí lahodnou chutí. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Plody kiwi jsou na vitaminy opravdu bohaté a kombinace nepečeného sušenkového korpusu, smetanového krému a zeleného ovocného želé je chuťově překvapivě lahodná i velmi osvěžující.

Jinak jde o klasický dort, jehož základem je korpus z rozmačkaných sušenek s vysokou krémovou vrstvou. Pomocí malé misky do ní vytlačíte efektní prohlubeň, kterou posléze naplníte a celý dort překryjete vydatnou vrstvou brčálově zeleného želé výrazné chuti.

Smetanový „miskovník“ s kiwi náplní krok za krokem

Na korpus budete potřebovat 200 g světlých máslových sušenek a 100 g másla.

Pracovní postup

Na smetanový krém 400 g měkkého tvarohu (ideálně z vaničky), 150 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 350 ml smetany ke šlehání, 6 plátků želatiny a 3 lžíce vody. A na zelené kiwi želé 1 kg kiwi, 200 g moučkového cukru, 8 plátků želatiny a 4 lžíce vody. Kdo touží po opravdu brčálově zelené, bude potřebovat i potravinářskou gelovou barvu.

Nejprve nasypte sušenky do mikrotenového sáčku a válečkem je podrťte. Jemnou sypkou směs propracujte s rozehřátým máslem, drobenku rozložte na dno dortové formy o průměru 24 cm vyloženou kolečkem pečicího papíru, bok obložte pruhem silnější fólie (viz fotogalerie) a lžící nebo dřevěným hříbkem vrstvu hmoty rovnoměrně upěchujte. Pak korpus uložte v chladu.

Následuje příprava smetanového krému, na který si nechte v předstihu nabobtnat želatinu v troše vody a v mikrovlnce vše rozehřejte. Tvaroh vymíchejte v míse s moučkovým i vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou. Zvlášť vypracujte ze smetany šlehačku, pak 2 až 3 lžíce šlehačkové pěny (zbytek ušlehané šlehačky využijete na ozdobu dortu nebo třeba do kávy) rozmíchejte ve vlažné tekuté želatině a vše metlou zapracujte do tvarohového základu.

Kiwi už i s červenou a žlutou dužninou?

Čínský angrešt, tak se plodům kiwi říkalo na Novém Zélandu, když zde liánovité rostliny aktinídie lahodné (Actinidia deliciosa) přinesly první úrodu. Lidé tehdy od plodů očekávali i angreštovou chuť. 

Minikiwi znají a pěstují i naši zahrádkáři. Jeho plody se dají využít obdobně...
Plody kiwi

Vlevo lysé plody minikiwi, vpravo velkoplodé kiwi

Kiwi ovšem původně pochází z Číny a některé druhy lze pěstovat i u nás. Dokonce i vybrané velkoplodé odrůdy s plody velikosti slepičích vajec s chlupatou hnědou slupkou na povrchu a typicky zelenou dužninou. Už se ale pěstují i kultivary žlutomasé či s červenou dužninou.

Naši zahrádkáři znají a pěstují také příbuzné minikiwi (Actinidia arguta, kolomicta a další) s menším plodem a lysou slupkou.

Hladký krém nalijte na zchladlý sušenkový korpus ve formě, vrstvu uhlaďte a vtlačte do ní menší misku s půlkulatým dnem (o průměru zhruba 18 cm) obalenou potravinářskou fólií. Krém takto vytlačte, ale dejte pozor, aby se dno misky nedotklo povrchu sušenkového korpusu. I s miskou nechte v chladu ztuhnout, mělo by to trvat cca 2 hodiny.

Pak si připravte kiwi želé, na které si opět nechte v předstihu nabobtnat plátkovou želatinu v troše vody. Oloupané kiwi rozmixujte a pyré povařte zhruba 10 minut v kastrolu spolu s moučkovým cukrem. Barvu ovocného základu upravte dle potřeby gelovou barvou do sytě zeleného odstínu. V teplé hmotě nechte rozpustit nabobtnalou želatinu.

Vše občas promíchejte a hlídejte, kdy hmota začne lehce želírovat. Pak z chladu vyndejte korpus se smetanovým krémem, vyjměte misku, která v krémové vrstvě vytvořila požadovanou prohlubeň, a želé nalijte na světlou smetanovou náplň. Povrch uhlaďte a vše uložte do druhého dne v chladu. Před servírováním ztuhlý korpus z formy uvolněte, povrch dortíku libovolně přizdobte zbylou šlehačkou a plátky kiwi a můžete začít hodovat.

TIP: Lze použít i mletou želatinu, případně vařené želé

Ke zpevnění obou náplní lze místo plátkové želatiny použít i želatinu v prášku (viz foto s ingrediencemi). Na každou várku přiveďte v kastrůlku na plotně téměř k varu (na teplotu zhruba 80 °C) 100 ml vody, odstavte ji a vmíchejte do ní 10 až 20 g želatiny. Jakmile se rozpustí, nechte tekutinu zchladnout a použijte ji pak stejně jako rozehřátou nabobtnalou plátkovou želatinu.

Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií,...

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

Když se stala vegankou, zrušila školní jídelnu a začala vařit na internetu

Dewiin instagram sleduje už přes osmdesát tisíc lidí a najdete tam nejen fotky veganských jídel, které uvařila, ale i...

Staré noviny nevyhazujte. Poradí si s pachy, pomohou ovoci dozrát

Staré noviny se vždycky hodily přinejmenším na zátop, ale ani v domácnosti bez krbu či kamen nejsou tak úplně k...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

Kuchařský zázrak na počkání? Ne, videa jen sbírají miliardy zhlédnutí

Mají člověku ulehčit práci, někdy však jen okrádají o čas a peníze za suroviny. Řeč je o zázračných kuchyňských videích...

Prodáváte rasistické zákusky, tvrdí zákazníci. Tradiční, brání se výrobce

Čokoládová pusinka, zákusek populární hlavně během německých únorových karnevalů, narazila na odpor kvůli svému...

Všichni jste krásní, říká modelka. Předávání cen moderovala zcela nahá

Modelka Ibi Støvingová (45), která moderuje dánskou verzi americké show Naked Attraction, vyvolala pozdvižení...

Výrobce největšího mobilního propadáku definitivně zavírá krám

Po třech letech od uvedení prvního neúspěšného pokusu prorazit na smartphonový trh značka Essential od spoluzakladatele...

PRVNÍ DOJMY: Co až tvé nahé fotky uvidí mamka? I herečky V síti pláčou

Vít Klusák zažívá věk zralosti. Zatímco v debutu Český sen ubližovala mystifikace neškodným zástupům toužícím po...

Nenáviděla jsem se za svá prsa, říká Fialová. Poprsí si nechala zmenšit

Herečka Kateřina Marie Fialová (22), známá ze seriálu Ordinace v růžové zahradě či show Tvoje tvář má známý hlas, šla...