Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recept na nepečený dort s želé z kiwi. Vitaminová bomba na jarní únavu

Jednoduchý dort, který vypadá jako Rákosníčkův brčálník, zvládnete připravit levou zadní. A ještě spolu s ním dostanete do sebe i do dětí čerstvé a přírodní vitamíny. Kdo by odolal.
Rákosníkův brčálník je jednoduchý nepečený dort, který vás překvapí lahodnou...

Rákosníkův brčálník je jednoduchý nepečený dort, který vás překvapí lahodnou chutí. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Plody kiwi jsou na vitaminy opravdu bohaté a kombinace nepečeného sušenkového korpusu, smetanového krému a zeleného ovocného želé je chuťově překvapivě lahodná i velmi osvěžující.

Jinak jde o klasický dort, jehož základem je korpus z rozmačkaných sušenek s vysokou krémovou vrstvou. Pomocí malé misky do ní vytlačíte efektní prohlubeň, kterou posléze naplníte a celý dort překryjete vydatnou vrstvou brčálově zeleného želé výrazné chuti.

Smetanový „miskovník“ s kiwi náplní krok za krokem

Na korpus budete potřebovat 200 g světlých máslových sušenek a 100 g másla.

Pracovní postup

Na smetanový krém 400 g měkkého tvarohu (ideálně z vaničky), 150 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 350 ml smetany ke šlehání, 6 plátků želatiny a 3 lžíce vody. A na zelené kiwi želé 1 kg kiwi, 200 g moučkového cukru, 8 plátků želatiny a 4 lžíce vody. Kdo touží po opravdu brčálově zelené, bude potřebovat i potravinářskou gelovou barvu.

Nejprve nasypte sušenky do mikrotenového sáčku a válečkem je podrťte. Jemnou sypkou směs propracujte s rozehřátým máslem, drobenku rozložte na dno dortové formy o průměru 24 cm vyloženou kolečkem pečicího papíru, bok obložte pruhem silnější fólie (viz fotogalerie) a lžící nebo dřevěným hříbkem vrstvu hmoty rovnoměrně upěchujte. Pak korpus uložte v chladu.

Následuje příprava smetanového krému, na který si nechte v předstihu nabobtnat želatinu v troše vody a v mikrovlnce vše rozehřejte. Tvaroh vymíchejte v míse s moučkovým i vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou. Zvlášť vypracujte ze smetany šlehačku, pak 2 až 3 lžíce šlehačkové pěny (zbytek ušlehané šlehačky využijete na ozdobu dortu nebo třeba do kávy) rozmíchejte ve vlažné tekuté želatině a vše metlou zapracujte do tvarohového základu.

Kiwi už i s červenou a žlutou dužninou?

Čínský angrešt, tak se plodům kiwi říkalo na Novém Zélandu, když zde liánovité rostliny aktinídie lahodné (Actinidia deliciosa) přinesly první úrodu. Lidé tehdy od plodů očekávali i angreštovou chuť. 

Minikiwi znají a pěstují i naši zahrádkáři. Jeho plody se dají využít obdobně...
Plody kiwi

Vlevo lysé plody minikiwi, vpravo velkoplodé kiwi

Kiwi ovšem původně pochází z Číny a některé druhy lze pěstovat i u nás. Dokonce i vybrané velkoplodé odrůdy s plody velikosti slepičích vajec s chlupatou hnědou slupkou na povrchu a typicky zelenou dužninou. Už se ale pěstují i kultivary žlutomasé či s červenou dužninou.

Naši zahrádkáři znají a pěstují také příbuzné minikiwi (Actinidia arguta, kolomicta a další) s menším plodem a lysou slupkou.

Hladký krém nalijte na zchladlý sušenkový korpus ve formě, vrstvu uhlaďte a vtlačte do ní menší misku s půlkulatým dnem (o průměru zhruba 18 cm) obalenou potravinářskou fólií. Krém takto vytlačte, ale dejte pozor, aby se dno misky nedotklo povrchu sušenkového korpusu. I s miskou nechte v chladu ztuhnout, mělo by to trvat cca 2 hodiny.

Pak si připravte kiwi želé, na které si opět nechte v předstihu nabobtnat plátkovou želatinu v troše vody. Oloupané kiwi rozmixujte a pyré povařte zhruba 10 minut v kastrolu spolu s moučkovým cukrem. Barvu ovocného základu upravte dle potřeby gelovou barvou do sytě zeleného odstínu. V teplé hmotě nechte rozpustit nabobtnalou želatinu.

Vše občas promíchejte a hlídejte, kdy hmota začne lehce želírovat. Pak z chladu vyndejte korpus se smetanovým krémem, vyjměte misku, která v krémové vrstvě vytvořila požadovanou prohlubeň, a želé nalijte na světlou smetanovou náplň. Povrch uhlaďte a vše uložte do druhého dne v chladu. Před servírováním ztuhlý korpus z formy uvolněte, povrch dortíku libovolně přizdobte zbylou šlehačkou a plátky kiwi a můžete začít hodovat.

TIP: Lze použít i mletou želatinu, případně vařené želé

Ke zpevnění obou náplní lze místo plátkové želatiny použít i želatinu v prášku (viz foto s ingrediencemi). Na každou várku přiveďte v kastrůlku na plotně téměř k varu (na teplotu zhruba 80 °C) 100 ml vody, odstavte ji a vmíchejte do ní 10 až 20 g želatiny. Jakmile se rozpustí, nechte tekutinu zchladnout a použijte ji pak stejně jako rozehřátou nabobtnalou plátkovou želatinu.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vlkodlačí či australská. Zvláštní kočky, které budou milovat celou rodinu

Dnes vám představíme kočky, které jsou sice samostatné a svébytné, jak u těchto malých šelem bývá zvykem, nicméně je pro ně lidská společnost nezbytná.

12. září 2024

Poznejte soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Pruďas Kašpárek už čtyři vyhodil

Pekelná kuchyně otevřela na konci srpna své brány. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  11.9 22:01

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahrada od Lefflera má vše. A dává vyniknout domu od Pleskota i výhledům

„Porozumět myšlenkám architekta a zároveň přáním majitelů bylo pro mne v tomto případě vysokou školou diplomacie,“ konstatuje zahradní designer Ferdinand Leffler nad místem, kterých mnoho není. Kde...

13. září 2024

Vyčistí hrnec, odpad, umyvadlo i skvrny na tričku. Zázračný kypřicí prášek

Většinou ho znáte jen jako prášek do pečiva. Ovšem tato magická bílá směs v pytlíku zvládne mnohem víc kouzel. V čem všem vám poslouží?

16. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Modré, růžové i bílé rozrazily dělají v trvalkovém záhonu radost celé léto

Školní biologie vás nejspíš poučila o blankytně modré kytce podobné pomněnce, o rozrazilu rezekvítku. Vaši zahradu ovšem vyzdobí hlavně rozrazily klasnaté, podle latinského názvu označované také jako...

15. září 2024

V zahradě po povodni řešte jako první stromy. A zvažte změny, radí odborník

Řadu zahrad po celé republice potrápil před pár dny vydatný déšť a silný vítr, leckde bohužel i povodeň. Jak takovou zahradu dostat znovu do kondice, radí permakulturní designér a zahradník Michael...

18. září 2024

Slívy, blumy, švestky. Jak se v nich vyznat a co nejlépe je zpracovat

Užívejte si naplno čas, kdy dozrává toto voňavé a šťavnaté, ale bohužel celkem málo trvanlivé ovoce. Slív je celá řada, ne každý se v nich vyzná, někdy shodu nenajdou ani botanici. Jisté je, že...

18. září 2024

U Japonců se učíte tři roky, než vám svěří přípravu sushi, líčí český šéfkuchař

Premium

Jaroslav Karásek, majitel a šéfkuchař sushi restaurace Kaizen v Brně, tento rok reprezentoval Českou republiku na soutěži Sushi World Cup 2024 v japonském Tokiu. Probojoval se do finále mezi...

17. září 2024

Odčerpat, vysušit, dezinfikovat. Deset kroků k obnově vytopeného domova

Povodně mohou způsobit značné škody na domech a obnova může být náročný a dlouhodobý proces. Existuje však ověřený postup, jak se chovat, když velká voda opadne.

17. září 2024

Příkrmy, které chutnají opravdu všem dětem: Přečtěte si, jak na to!
Příkrmy, které chutnají opravdu všem dětem: Přečtěte si, jak na to!

Redaktorky otestovaly dětskou výživu Lambini, privátní značku Rohlíku, která slibuje zdravé, chutné a kvalitní produkty pro ty nejmenší. Při...

Líbí se mu moje pipinka. Je pořád nadržený, stěžovala si vyměněná manželka

V novém díle Výměny manželek se pohodlná Lucie snažila přizpůsobit domácnosti, kde se stále něco děje. Ilona jako by...

Radil jsem bratrovi, aby se neupil a neufetoval, říká Jakub Prachař

Premium Mluví jakoby žertem, ale za svými slovy si stojí. Moderátorovi Liboru Boučkovi to Jakub Prachař občas natře před...

Zatnu zuby a nevěra není. V tolyamorii žije v Česku stále více párů

Podvádíš mě, spíš s jinými a já to vím. Doma děláme, že se to neděje, a i když mi to vlastně vadí, rozhodně o tom...

Do výstřihu nekoukat! Fotbalové Ústí vzbudilo ve světě rozruch českou Pamelou

Ústecký fotbal zase dobyl svět, byť opět ne na hřišti. Po „kazmovině“ s tlouštíkem propírají média po celé planetě...

Jste blázni, říkali všichni. Parádní dům si postavili na nejhorším pozemku

Manželé bydleli ve zděném domě, který postupně upravovali. Nakonec se ale rozhodli pro změnu. Od města odkoupili jeden...