Sobota 14. prosince 2019, svátek má Lýdie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 14. prosince 2019 Lýdie

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

  0:11aktualizováno  0:11
Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke způsobům, jak si posílit zdraví. Léčili s nimi například astma, revmatismus či malárii. Nepleťte si ovšem tuto jednoletou bylinu se známou trvalkou našich zahrádek, mochyní židovskou.

Plody mochyně peruánské bývají nazývané třešněmi Inků. Přidávají se ovšem nejen do sladkých jídel, ale i do rizota či do salátů. | foto: Getty Images

Obě mochyně jsou sice hezké a tvoří líbivé „lampionky“, ale k jídlu a léčitelským účelům se doporučují jen plody mochyně peruánské.

Fotogalerie

Ty jsou světlejší a mají žlutou až oranžovou barvu, oproti tomu jsou kulaťoučké plody mochyně židovské víc do červena. Po těch by se vám ovšem nemuselo udělat dobře; chuťově spíš odrazují a obsah zdraví prospěšných látek je v nich mnohem nižší.

Plody mochyně peruánské jsou každopádně bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitaminů C, D, A i komplexu B, železa, vápníku, draslíku a fosforu. Obsahují také bioflavonoidy včetně rutinu, který má velký význam pro pružnost cév, takže pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám.

Díky svému složení působí plody mochyně peruánské také antioxidačně, takže chrání buňky před stárnutím, přispívají k prevenci nádorových onemocnění a zvyšují imunitu.

KVÍZ: Zde se Otestujte se, co o mochyni peruánské víte

Mají rovněž protizánětlivé, močopudné a mírně projímavé účinky, napomáhají odstraňování škodlivin z těla a celkově „omlazují“. Tedy lépe řečeno, brzdí degenerativní procesy v organismu.

Mají nízký glykemický index a snižují hladinu krevního cukru, proto se plody mochyně peruánské doporučují diabetikům. Vhodné jsou i při redukčních dietách, protože navozují pocit sytosti a urychlují metabolismus.

Vedle toho mají příznivý vliv na hladinu cholesterolu, krevní tlak, ledviny, játra, trávicí systém i nervovou soustavu. Zlepšují paměť a schopnost soustředění, indiáni je využívali i k léčbě astmatu, revmatismu či malárie.

V kuchyni se plody uplatní do sladkých i slaných pokrmů, jako ozdoba dezertů či do salátů. Konzumují se jak syrové, tak tepelně upravené, připravují se z nich šťávy a džemy, dají se také usušit.

Mochyně peruánská (na snímku) je příbuzná s naší mochyní židovskou. Ta se ovšem...

Mochyně peruánská (na snímku) je příbuzná s naší mochyní židovskou, což je trvalka. Ta se ovšem ke konzumaci nedoporučuje.

A pokud byste zatoužili si mochyni peruánskou sami pěstovat, není to problém. Semena, která se dají běžně koupit, vysejte v únoru až březnu do pařeniště či truhlíku na okně. Při pokojové teplotě a dostatečné vlhkosti z nich vyrostou malé semenáčky. Ty přepíchněte a v květnu je po „zmrzlých mužích“ přesaďte do zahrady.

Potřebují slunné stanoviště, dostatečnou zálivku a výživnou půdu. Plody se sklízejí na podzim, ovšem jen ty zralé. Nedozrálé nejsou dobré, navíc obsahují jedovatý solanin, podobně jako třeba zelené brambory. Po sklizni z nich lze využít i nať a odvar z ní přidávat do koupele při revmatických problémech.

Autoři:
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Zahrádkáři chtějí nový zákon. Je to paskvil, hřímá opozice

Zahrádkářský svaz už počtvrté za posledních dvacet bojuje za to, aby bylo jeho fungování uznáno za obecně prospěšnou...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky
Premium

Kouzelní andílci s vůní lesa, vyrobte si adventní i vánoční ozdoby

Zkuste si o adventu vyšetřit jeden odpočinkový den. Zajděte se projít do lesa, cestou nasbírejte šišky, lišejník a...

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Najdete na iDNES.cz