Úterý 26. října 2021, svátek má Erik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 26. října 2021 Erik

VIDEO: Na mistrovství v otevírání ústřic skončili dva kuchaři v krvi

Nechal jsem se kolegy vyhecovat a přihlásil se na mistrovství republiky v otevírání ústřic. Odešel jsem z pódia bez zranění, ale kdyby to nebylo v novinářské kategorii a měl jsem jich otevřít 30 jako profesionálové, určitě skončím v krvi, podobně jako dva ze soutěžících.

"Tam musíš jít, když jsi teď ten kuchařský učeň," škádlily mě v redakci kolegyně. Netušily, že jsem v životě ústřice nejenže nikdy neotevíral, ale dokonce ani nejedl. A upřímně řečeno mě to ani neláká. Ale každý námět na článek se počítá, tak proč to nezkusit.

Pořadatelé nás nenechali na holičkách. V pátek v šest ráno jsem stepoval před Makrem na Černém Mostě a čekal, až si mě vyzvedne Roman Romaniuk z oddělení ryb, aby mi ukázal, jak na ústřici vyzrát a dostat se jí na tělo.

Závody v otevírání ústřic sledovalo zaplněné Staroměstské náměstí. "Kam až...
První úraz, já stojím v pozadí a zatím je mi ještě do smíchu.

Vyfasoval jsem drátěnou rukavici, jen proto jsem skončil bez úrazu. Jeden z profesionálů ale neměl takové štěstí, pro něj závod skončil v nemocnici šitím.

Když jsem se potýkal s první z nich, měl jsem pocit, že je to mimo lidské možnosti. Když ale člověk najde tu správnou dírku, může se to podařit. Ovšem bylo mi jasné, že svým tempem se nikdy nemohu ani zdaleka přiblížit k českému rekordu, který u nás drží Václav Frič. Otevřel jich třicet za tři minuty a jednu vteřinu.

Hnusná zima, vítr a déšť

Vzorně oblečený do kuchařského rondonu jsem se v sobotu odpoledne klepal zimou na Staroměstském náměstí, kde Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu, organizátora mistrovství, registroval závodníky. To mi ještě bylo hej, vlastně jsem se podobal ostatním soutěžícím profíkům. To ale bylo asi tak jediné, co mě s nimi spojovalo.

22 fotek v galerii

My novináři jsme vyfasovali drátěnou rukavici, abychom si nezapíchli nůž do levé ruky, kterou se ústřice při otevírání drží. Než skončilo oficiální mistrovství a začala novinářská soutěž, klepal jsem se už zimou jako ratlík a nadával si, proč jsem si vymyslel kuchařský obleček. Pod rondonem jsem měl jen tenké tričko, místo abych byl pěkně v civilní teplé bundě jako ostatní novináři.

"Tak to nedám, zvlášť s takto prokřehlýma rukama," bylo mi jasné předem. Navíc když jsem si ve startovní listině přečetl jména ostatních novinářů – většina z nich byla ze specializovaných gurmánských časopisů. A my jsme ve škole teprve u obyčejných omáček.

A podle toho jsem i dopadl: skončil jsem hluboko v závodním poli. Zato jsem ale dostal čestný diplom. Z novinářů byl nakonec první Libor Ševčík z Literárních novin, podle slov Romana Vaňka celoživotní kulinář.

Poprvé zvítězila žena

Tempo ostrých závodů bylo ďábelské, zúčastnili se i zkušení matadoři: Václav Frič i loňský vítěz Tomáš Hladík. Letošní výsledek byl ale překvapivý. Poprvé v historii zvítězila žena, Eliška Marková z restaurace Ambiente Brasiliero. Jak by jí bylo možné konkurovat? "Denně jich v práci otevřu tak dvě stě," přiznala intenzivní trénink během pracovní doby.

Jak se soutěžilo

Patnáct soutěžících otevíralo ústřice typu Belon, které se sice složitěji otevírají, ale lépe chutnají než větší typ Fine de Claires.

Porota hodnotila rychlost, úpravu i čistotu otevření a největší počet správně otevřených kusů. Ústřice například nesmí obsahovat kousky škeble, musí být správně odříznutá a nepoškozená.

Rozesmátá vítězka Eliška si kovovou rukavici oblékla, proto dokončila soutěž bez zranění. "V práci ji používám také, ale jen tehdy, když dělám větší várku. Když mám jenom nějakých pět šest kousků, jsem líná ji navlékat," přiznala se.

Že se to nemusí vyplatit, dokázali hned dva ze soutěžících, které pořadatelé odvezli do nemocnice na šití. "Z Nemocnice na Františku mi hlásí, že tam mají čtyři zraněné maratonce a dva pořezané otvírače ústřic," hlásil Roman Vaněk plnému Staroměstskému náměstí, které přišlo povzbuzovat závodníky.

Přihlížející mohli ústřice i ochutnat. Všechny otevřené lastury se na tácech roznášely mezi diváky. Na skromném hloučku zájemců ale bylo vidět, že u nás zatím nejsme na takovou exotiku zvyklí.

Vítězka bude Česko reprezentovat na světovém mistrovství, které se pravidelně koná v Irsku ve městě Galway. Letos to bude od 28. do 30. září.

Autor:
  • Nejčtenější

Na Pálavě ulovili kultovního kapra vážícího skoro 30 kilo

Novomlýnská nádrž pod Pálavou je považována za jednu z kultovních českých a moravských kaprařských vod. Od svého...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají...

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze zbytků vykouzlil masterchef Roman Staša atraktivní svačinu plnou chutí

Je tu nový online pořad Do posledního sousta, který by chtěl využít schopností bývalých účastníků soutěže Masterchef. V...

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

  • Další z rubriky

Letošek mezi velké ročníky nevstoupí. Hrozny byly dlouho jako šťovík, říká vinař

Premium Díky Marku Špalkovi a jeho bratrovi vyrábí rodina Špalkova v Novém Šaldorfu vína už po třetí generaci. Může se pyšnit...

Adepti na Masterchefa nakrmili ženicha Berkyho, následovala sladká výzva

Kuchař má ve svých rukou svatební den. Může jej podtrhnout a povýšit, ale také zkazit. Naplno si to uvědomili i letošní...

Ze zbytků vykouzlil masterchef Roman Staša atraktivní svačinu plnou chutí

Je tu nový online pořad Do posledního sousta, který by chtěl využít schopností bývalých účastníků soutěže Masterchef. V...

Tvrdý jako kov. Vědci vyrobili dřevěný nůž třikrát ostřejší než ocelový

Premium Díky moderním technologiím lze ze dřeva vyrobit tak kvalitní nůž, že má čepel třiadvacetkrát tvrdší než původní...

Čekají nás daleko horší problémy, než jaké způsobil covid, varuje OECD

Pandemie koronaviru sice zastavila výrobu, vysála státní kasy a způsobila krachy mnohých podniků, to ale není nic proti...

Pavel Liška se omluvil za reklamy pro dodavatele elektřiny a plynu

Pavel Liška měl potřebu se vyjádřit ke svému dlouholetému účinkování v reklamách pro dodavatele plynu a elektřiny...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Jestli bude inflace stoupat dál, lidé ztratí polovinu úspor, varuje ekonom

Současná míra inflace bude trvat ještě několik let, důvodem jsou zejména vysoké objemy pumpování peněz do ekonomiky,...

Kostková má covid, do sobotní StarDance nezasáhne. Televize řeší, co dál

Třetí soutěžní večer oblíbené show StarDance je v ohrožení. Moderátorka Tereza Kostková byla pozitivně testována na...