Ze silnice až k bibli gastronomů. Michelinské hvězdy přináší slávu i stres

aktualizováno 
Gastronomický průvodce Michelin je chválenou i prokletou biblí milovníků dobrého jídla. Honba za oceněním třemi hvězdičkami může vrcholit slávou i sebevraždami. Původně měl motivovat lidi k cestování autem, napsal týdeník 5plus2.

Bratři André a Édouard Michelinové | foto: automotivehalloffame.org

„To je ten Michelin, co vyrábí pneumatiky?“ dodnes zírají lidé, když zjistí, že i za počátkem prestižního udílení hvězdiček restauracím stojí bratři Michelinové. Édouard a André založili svou firmu na pneumatiky už v květnu 1888, tenkrát silnice brázdilo jen pár tisícovek automobilů. 

Fotogalerie

V roce 1900 vyrukovali s první edicí průvodce. Vydání mělo ještě modré desky, typicky vínová barva knihy přišla až později. Hlavně šlo spíše o příručku, která ulehčovala nadšencům motorismu cestování například z Paříže na proslulé Azurové pobřeží. Včetně zastávek, kde mohou natankovat a báječně se najíst. 

Michelinové svého průvodce zdarma přidávali zákazníkům jako dárek k zakoupeným pneumatikám. Dnes je z gastronomického průvodce Michelin proslulá bible milovníků dobrého jídla. 

Jedna udělená hvězda, která připomíná spíše symbol kytičky, označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, jež stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, kvůli které se vyplatí navštívit danou zemi.

Rebelové šéfkuchaři

Prestižní ocenění je sice snem restauratérů po celém světě, ale někteří slavní šéfkuchaři si dovolili cenu vrátit. Prvním byl britský rebel Marco Pierre White. Svých třech hvězd se kdysi vzdal s klidným srdcem a cigaretou v ústech. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Lidé, kteří mi dali michelinské hvězdy, vědí o vaření méně než já. Neznamenaly (hvězdy) pro mě nic,“ zavzpomínal pro server The Guardian. Podobně to cítila Raan Jay Faiová, šéfkuchařka z thajského Bangkoku. „Mnoho lidí k nám chodí jen proto, aby si udělali fotku. Ani si nic nedají k jídlu,“ popisuje, proč se rozhodla michelinskou hvězdu vrátit. 

Obhajovat ocenění přináší obrovský tlak a stres, který nemusí každý vydržet. Varováním před honbou za úspěchem zůstává osud slavného francouzského šéfkuchaře Bernarda Loiseaua. Ten v roce 2003 spáchal sebevraždu. Dlouhodobě trpěl depresemi, jeho restauraci totiž hrozilo snížení hodnocení ze tří na dvě michelinské hvězdy. Loiseau se obával, že by tím jeho podnik přišel o zákazníky. Čtyři dny po jeho smrti byl vydán nový průvodce, ve kterém Louiseauově restauraci nejvyšší michelinské ocenění zůstalo.

První v Česku? Accordi

Vůbec poprvé v Česku se michelinskou hvězdou mohla v roce 2008 pyšnit restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. „Štempl kvality“ nakonec získal tři roky po sobě, jenže podnik Allegro mezitím zanikl. 

Jednu hvězdu dostala v roce 2009 také restaurace Maze v pražském hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye. Ta však zanikla ještě před tím, než bylo ocenění oznámeno. 

A jak je to s oceněním v Česku dnes? Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field, o prestižní ocenění naopak přišel restaurační podnik Alcron.

Autor:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Peletkový kotel s dotací funguje, ale musíte mít dost místa ve sklepě

Pokud kupujete balené pelety, zhruba jednou za týden budete muset doplnit...

Na přelomu jara a léta by mělo být zahájeno sbírání žádostí pro třetí a zároveň poslední vlnu kotlíkových dotací....

Další z rubriky

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Ford Galaxy 2.0 TDCi...
Ford Galaxy 2.0 TDCi...

r.v. 2013, naj. 187 374 km, diesel
279 990 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz