Ze silnice až k bibli gastronomů. Michelinské hvězdy přináší slávu i stres

aktualizováno 
Gastronomický průvodce Michelin je chválenou i prokletou biblí milovníků dobrého jídla. Honba za oceněním třemi hvězdičkami může vrcholit slávou i sebevraždami. Původně měl motivovat lidi k cestování autem, napsal týdeník 5plus2.

Bratři André a Édouard Michelinové | foto: automotivehalloffame.org

„To je ten Michelin, co vyrábí pneumatiky?“ dodnes zírají lidé, když zjistí, že i za počátkem prestižního udílení hvězdiček restauracím stojí bratři Michelinové. Édouard a André založili svou firmu na pneumatiky už v květnu 1888, tenkrát silnice brázdilo jen pár tisícovek automobilů. 

Fotogalerie

V roce 1900 vyrukovali s první edicí průvodce. Vydání mělo ještě modré desky, typicky vínová barva knihy přišla až později. Hlavně šlo spíše o příručku, která ulehčovala nadšencům motorismu cestování například z Paříže na proslulé Azurové pobřeží. Včetně zastávek, kde mohou natankovat a báječně se najíst. 

Michelinové svého průvodce zdarma přidávali zákazníkům jako dárek k zakoupeným pneumatikám. Dnes je z gastronomického průvodce Michelin proslulá bible milovníků dobrého jídla. 

Jedna udělená hvězda, která připomíná spíše symbol kytičky, označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, jež stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, kvůli které se vyplatí navštívit danou zemi.

Rebelové šéfkuchaři

Prestižní ocenění je sice snem restauratérů po celém světě, ale někteří slavní šéfkuchaři si dovolili cenu vrátit. Prvním byl britský rebel Marco Pierre White. Svých třech hvězd se kdysi vzdal s klidným srdcem a cigaretou v ústech. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Lidé, kteří mi dali michelinské hvězdy, vědí o vaření méně než já. Neznamenaly (hvězdy) pro mě nic,“ zavzpomínal pro server The Guardian. Podobně to cítila Raan Jay Faiová, šéfkuchařka z thajského Bangkoku. „Mnoho lidí k nám chodí jen proto, aby si udělali fotku. Ani si nic nedají k jídlu,“ popisuje, proč se rozhodla michelinskou hvězdu vrátit. 

Obhajovat ocenění přináší obrovský tlak a stres, který nemusí každý vydržet. Varováním před honbou za úspěchem zůstává osud slavného francouzského šéfkuchaře Bernarda Loiseaua. Ten v roce 2003 spáchal sebevraždu. Dlouhodobě trpěl depresemi, jeho restauraci totiž hrozilo snížení hodnocení ze tří na dvě michelinské hvězdy. Loiseau se obával, že by tím jeho podnik přišel o zákazníky. Čtyři dny po jeho smrti byl vydán nový průvodce, ve kterém Louiseauově restauraci nejvyšší michelinské ocenění zůstalo.

První v Česku? Accordi

Vůbec poprvé v Česku se michelinskou hvězdou mohla v roce 2008 pyšnit restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. „Štempl kvality“ nakonec získal tři roky po sobě, jenže podnik Allegro mezitím zanikl. 

Jednu hvězdu dostala v roce 2009 také restaurace Maze v pražském hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye. Ta však zanikla ještě před tím, než bylo ocenění oznámeno. 

A jak je to s oceněním v Česku dnes? Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field, o prestižní ocenění naopak přišel restaurační podnik Alcron.

Autor:

Nejčtenější

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Postihne-li vás běhavka, zkuste místo pilulek ostružiník či majoránku

Čas nedobrovolně strávený na WC mohou zkrátit bylinkové čaje.

Není nutno sahat hned po pilulkách, když jsou po ruce ty správné bylinky. Poradí si i s průjmem, který dokáže život...

Nesnášejí děti na základce šutrologii? V Muzeu Říčany se naučí ji milovat

Čedičové varhany, které vznikají tuhnutím magmatu, se nacházejí u zřejmě...

Muzeum v Říčanech je tak trochu odlišné. Neočekávejte posedávající důchodkyně hlídající zaprášené skleněné vitríny s...

Je po svatém Janovi. Nejvyšší čas na přípravu domácí ořechovice

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané...

Ořechovice se připravuje z nedozrálých ořechů. Ty se obvykle sbírají v období mezi svátkem svatého Jana, který se slaví...

Najdete na iDNES.cz