Pracujete ve vyhlášených podnicích. Jak to jde dohromady s kurzy grilování?
Celkem snadno. Právě díky grilování jsem se vlastně dostal k vaření. Už jako malý jsem měl rád indiánské knížky, čtení o trapperech (lovci na Divokém západě, pozn. red.). Dva divoši od Ernesta Thompsona Setona mě provázeli celým dětstvím, proto jsme s kamarády zkoušeli různé věci. Pečení v hlíně, na kamenech a podobně. Mělo to na mě tak velký vliv, že jsem se rozhodl stát kuchařem. Jsem původem z Valašského Meziříčí, pak jsme bydleli v Uherském Hradišti. V roce 1993 jsem v rámci výměnného pobytu odešel na hotelovou školu v Altmünsteru poblíž Gmundenu v Horním Rakousku. Na ní byl zcela odlišný přístup. Bylo to mnohem tvrdší. Zatímco u nás je člověk ve škole pořád braný jako student, tam se s vámi už od těch patnácti nakládá jako se zaměstnancem, což v praxi znamená, že pokud nejste ve škole, která byla i v sobotu, pak máte praxi třeba v hotelu. Žádné prázdniny! Prostě jen čtyři týdny dovolené, jako ostatní zaměstnanci.
Na grilu dělám i melouny, nebojte se využít jeho plnou kapacitu, říká kuchař
Kuchař Michal Zámečník | foto: David Neff, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium
Měsíční
Roční
Dvouleté
Připojte se ještě dnes a získejte:
- Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
- Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
- Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Zvěřina na grilu. Češi k ní zatím hledají cestu, turisté ji milují, říká šéfkuchař
Za socialismu jsme opékali špekáčky a grilovali nejčastěji klobásy. Dnes je grilování v módě, podle...
Drahota mění návyky lidí, radši si sednou s pivem v garáži, říká kuchař Punčochář
V minulosti získal třikrát prestižní ocenění Zlatý kuchař, ostruhy sbíral v zahraničí, patnáct roků...
Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi
Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...
S personálem je to jako s dětmi, musíte si ho hýčkat, říká Jan Punčochář
Už jako šestiletý kluk věděl, že se stane kuchařem. „Nic jiného jsem nikdy dělat nechtěl,“ říká Jan...
Máme tu lekci z reálného kapitalismu, komentuje Pohlreich zdražování
Zdeněk Pohlreich za sebou má padesát let v oboru, tak své životní zkušenosti v praxi shrnul v...
Počasí - Výstraha
Od čtvrtka do neděle platí výstraha na extrémní srážky. Na většině území ČR platí také povodňová pohotovost či povodňové ohrožení
Kokardy, nenáročné trvalky našich prababiček, které vděčně kvetou celé léto
Český název dostaly podle ozdob nosících se na klopách kabátů, protože připomínají rozety neboli kokardy. V trvalkových záhonech bohatě kvetou celé léto až do podzimu, obzvlášť pokud průběžně...
Zákeřné krásky našich zahrad umějí otrávit. Chraňte před nimi děti i mazlíčky
Některé z nich jsou tak půvabné, až se nad nimi srdce pousměje, je však třeba mít se před nimi na pozoru. Přestože vypadají zcela neškodně.
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Poznejte soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Pruďas Kašpárek už čtyři vyhodil
Pekelná kuchyně otevřela na konci srpna své brány. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...
Máte skvělé maliny, rybíz či motýlí keře? Namnožte si další, řízkováním
Rádi byste navýšili počet ovocných či okrasných keřů na své zahradě, dokonce už máte své osvědčené odrůdy či hybridy, které právě u vás jdou? Ideální stav, abyste si je namnožili sami. Vyzkoušejte si...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
V Hell’s Kitchen se Kašpárek s nikým nemazlí. Nepose*te to, hřímá
Všichni účastníci reality show Hell’s Kitchen Česko už se v nějaké restauraci či alespoň bistru živí, takže dobře vědí, co to obnáší. Jenže málokdo je asi zvyklý na takový dril, jaký je v kuchyni...
Vlkodlačí či australská. Zvláštní kočky, které budou milovat celou rodinu
Dnes vám představíme kočky, které jsou sice samostatné a svébytné, jak u těchto malých šelem bývá zvykem, nicméně je pro ně lidská společnost nezbytná.
Poznejte soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Pruďas Kašpárek už čtyři vyhodil
Pekelná kuchyně otevřela na konci srpna své brány. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...
Ta kůže je tvůj pán! Kašpárek školí v Hell’s Kitchen, jak na ryby či brzlík
„Od této večeře máte nové menu, a to mnohem jednodušší: čtyři předkrmy, tři hlavní chody, jeden dezert,“ rezignoval před třetím soutěžním večerem v Hell’s Kitchen Radek Kašpárek, že u plotny nemá...
Psychedelický gekon i mistr kamufláže. V liberecké zoo se zabydleli noví ještěři
Liberecká zoologická zahrada se pyšní novou expozicí tropických ještěrů. Deset menších i větších terárií skrývá ohrožené gekony i jednoho z největších a vůbec nejbarevnějších chameleonů na světě.