Pracujete ve vyhlášených podnicích. Jak to jde dohromady s kurzy grilování?
Celkem snadno. Právě díky grilování jsem se vlastně dostal k vaření. Už jako malý jsem měl rád indiánské knížky, čtení o trapperech (lovci na Divokém západě, pozn. red.). Dva divoši od Ernesta Thompsona Setona mě provázeli celým dětstvím, proto jsme s kamarády zkoušeli různé věci. Pečení v hlíně, na kamenech a podobně. Mělo to na mě tak velký vliv, že jsem se rozhodl stát kuchařem. Jsem původem z Valašského Meziříčí, pak jsme bydleli v Uherském Hradišti. V roce 1993 jsem v rámci výměnného pobytu odešel na hotelovou školu v Altmünsteru poblíž Gmundenu v Horním Rakousku. Na ní byl zcela odlišný přístup. Bylo to mnohem tvrdší. Zatímco u nás je člověk ve škole pořád braný jako student, tam se s vámi už od těch patnácti nakládá jako se zaměstnancem, což v praxi znamená, že pokud nejste ve škole, která byla i v sobotu, pak máte praxi třeba v hotelu. Žádné prázdniny! Prostě jen čtyři týdny dovolené, jako ostatní zaměstnanci.
Na grilu dělám i melouny, nebojte se využít jeho plnou kapacitu, říká kuchař
Kuchař Michal Zámečník | foto: David Neff, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium
Měsíční
Roční
na 90 dní zdarma
Dvouleté
na 90 dní zdarma
Připojte se ještě dnes a získejte:
- Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
- Více než 30 000 prémiových článků od renomovaných autorů
- Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Veganský šéfkuchař vaří ve škole. Sestavit menu je velké taktizování, líčí

Vzpomínáte na buchtičky se šodó, univerzální hnědou omáčku nebo haši? Letité „šlágry“ školních...
Při grilování je teploměr naprosto nezbytný, maso se nevysuší, radí pipMaster

Češi milují grilování. V posledních letech roste obliba hovězího a také grilovaného ovoce...
V Itálii bych si restauraci nikdy neotevřel, říká grill master Daniele Govoni

Jeho příběh je hodně netradiční. Italský geodet Daniele Govoni se usadil v Praze, kde se zamiloval...
Svíčková mi přijde strašně nudná. Je to maso bez chuti, říká mistr grilu

Jeho videa na YouTube mají celkově 12 milionů zhlédnutí. Každý týden radí, jak udělat něco dobrého...
S personálem je to jako s dětmi, musíte si ho hýčkat, říká Jan Punčochář

Už jako šestiletý kluk věděl, že se stane kuchařem. „Nic jiného jsem nikdy dělat nechtěl,“ říká Jan...
Vyrobte si příruční dřevník hned na zápraží. V zimě budete mít dřevo po ruce
Topíte v zimě v krbu nebo krbových kamnech a máte rádi nachystané úhledné hraničky dřeva? Pojďte si s námi vyrobit...
S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa
Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Jakého psa pořídit, aby vás později účty u veterináře nepřivedly na buben
Každé štěňátko je roztomilé. Je však pravdou, že někteří psi bývají v pozdějším věku nemocnější než jiní. I když to...
Prací v michelinské restauraci si příliš nevyděláte, říká vítězka MasterChefa
Premium Jako sedmnáctiletá ohromila porotu pořadu MasterChef Česko svým kuchařským talentem i neotřelými nápady a soutěž...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Je to britka. Jenže s dlouhými chlupy a mazlivější, což je u kočky fajn
Britská dlouhosrstá kočka je taková kočičí královna v novém, huňatějším kabátku, v němž vypadá jako medvídek. Najít ji...
Okurková pizza na sítích rozhádala jedlíky. Vzbudila nadšení i odpor
S nakládanými okurkami je to zřejmě jako s koprovou omáčkou. Jedni ji milují, druzí ji navždy vyřadili ze svého...
S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa
Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...
Pět kroků k dokonalé fasádě. Jak postupovat krok za krokem
Fasáda je vizitkou každého domu. Vedle estetické funkce chrání stěny před znečištěním, škodlivými mikroorganismy a...
Vášeň na talíři: konzumovala se sušená koňská varlata, dnes vedou ústřice
Největšími vášněmi člověka jsou od nepaměti jídlo a sex. Když obě neřesti spojíme dohromady, vznikne dokonalá esence...

Kojenecké lahvičky, které šetří přírodu? Vyzkoušejte je s námi zdrama!
Jestli máte doma malé miminko a zároveň je pro vás důležitá starost o naši planetu, pak rozhodně otestujte nové kojenecké lahve NUK For Nature s...