Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

  0:10
Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i bez pekárny, v obyčejné troubě. Chvíli to vezme, než si recept i pečení vychytáte, ale stojí to za to. Protože dobrý chleba se nepřejí a dá se sníst i suchý.

Ne náhodou Mezinárodní unie pekařů a cukrářů (UIBC) vyhlásila světovým dnem chleba právě 16. říjen, tedy den, kdy byla v roce 1945 založena Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Jejím mottem se stalo „Nechť je chléb“ (lat. „Fiat panis“) a cílem boj proti hladu. 

Zkuste upéct chleba nebo alespoň chlebové placky

Dobrý chleba je opravdu k nezaplacení a není náhodou, že od letošního jara se na jeho pečení vrhá stále více lidí. Koneckonců, stačí k tomu mouka, voda a sůl; a aby nakynul, tak ještě kvásek nebo droždí. 

Na jaře jsme čtenáře iDNES.cz vyzvali, aby se o své zkušenosti s pečením domácího chleba podělili. Opravdu jste tak učinili a nabídli i své  vyzkoušené a osvědčené recepty. Což neztratilo na aktuálnosti. Pečení chleba je ideální způsob, jak si zajistit jednu ze základních potravin, která se dost dobře nedá skladovat, aniž by člověk musel denně někam běhat. 

Chleba podle receptů čtenářů iDNES.cz: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

A je překvapivé, kolik lidí se vrhá do pečení kváskového chleba. Příprava chleba z droždí je totiž jednodušší než neustálé opečovávání kvásku. Jenže pravdou také je, že kdo si zamiluje typickou vůni a chuť kváskového chleba, je ochoten tomu něco obětovat. Navíc je chléb zadělaný kvasem zdravější, stravitelnější a pro naše útroby je doslova pohlazením.

Pokud ovšem máte rádi chléb z bílé mouky a chcete si nejprve vyzkoušet upéct chléb zadělaný droždím, máme výborný tip na řemeslný chléb (třeba s bylinkami a medem), jak ho dělají ve Francii. A jak ho upekla šikovná amatérská kuchařka Anička, finalistka soutěže Peče celá země. Aniččin rodinný recept najdete v článku zde.

19. února 2020

Každodennímu přikrmování kvásku se lze vyhnout

Z vlastní zkušenosti potvrzuji, že tajemstvím přípravy a pečení kvasového chleba se každý musí tak trochu protrpět sám za sebe a jen ti nejzarytější vydrží. Ovšem o to větší vám pak jeho pečení dělá radost. 

Sama peču kvasový chléb teprve od června, kdy jsem si z řemeslné pekárny přinesla spolu s chlebem i první kvásek. Tedy základ, z něhož peču dodnes, přestože jsem ho třeba i týden nechávala bez dozoru. V tom totiž umí geniálně poradit Maškrtnica, tedy Juliana Fischerová, smekám,  opravdu to funguje (kompletní návod najdete zde). Jak Maškrtnica pracuje s těstem, na to se můžete podívat na úvodním videu z archivu. 

Nějaký čas vezme, než člověk prostuduje všechny zaručené rady a tipy, kterými se to na internetu jenom hemží. Koneckonců dá se tu sehnat právě i kvásek, o který se většina amatérských pekařů ráda podělí a přidá i osvědčené rady. A hlavně povzbuzení, které je na počátku hodně potřeba.

Vraťte se k pečení domácího kváskového chleba

Že na něj budete mít dost času, to už jsme psali na jaře. Vzhledem k tomu, jak se zkracuje den, a k omezeným možnostem, jak trávit volný čas, to teď platí dvojnásob. Využijte toho a naučte se péci chleba, udělá vám to radost. Časem budete brát jako pozitivum, že jste ten čas smysluplně využili. Ve shrnujícícm článku najdete maximum praktických rad, jak na to.

Hlavně nedovolte prvním nezdarům, aby ve vás zabily odhodlání péci si vlastní chleba. Těmi si procházejí i profíci. Vychytat musíte nejen kynutí kvásku, ale i výběr mouky (já třeba peču z 50 % z žitné mouky, přidávám nejčastěji špaldovou či pohankovou, případně hladkou bílou) a teplotu a dobu pečení. Zjistíte také, že není mouka jako mouka, ale to už je to nejmenší.

Každopádně za nejcennější radu, kterou jsem na internetu našla, považuji tu od Maškrtnice, jak kvásek uchovávat, aniž bych musela péci každý den nebo pravidelně přikrmovat. Jakkoliv je to dneska už doslova člen rodiny. 

Celý fígl spočívá v tom, že z kvasu vždy odeberu polévkovou lžíci (cca 50 až 70 g), uzavřu do čisté skleničky nebo plastové krabičky a uložím do chladu lednice. A když ho chci oživit, nakrmím ho žitnou moukou a vodou (1:1) v takovém množství, kolik kvasu budu potřebovat na pečení. Jde to. 

Vyzkoušet můžete i chlebové placky podle Zdeňka Pohlreicha:

8. dubna 2016

Autor:

Povodně

Od čtvrtka do neděle platí výstraha na extrémní srážky. Na většině území ČR platí také povodňová pohotovost či povodňové ohrožení

  • Nejčtenější

Kokardy, nenáročné trvalky našich prababiček, které vděčně kvetou celé léto

Český název dostaly podle ozdob nosících se na klopách kabátů, protože připomínají rozety neboli kokardy. V trvalkových záhonech bohatě kvetou celé léto až do podzimu, obzvlášť pokud průběžně...

9. září 2024

Vlkodlačí či australská. Zvláštní kočky, které budou milovat celou rodinu

Dnes vám představíme kočky, které jsou sice samostatné a svébytné, jak u těchto malých šelem bývá zvykem, nicméně je pro ně lidská společnost nezbytná.

12. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poznejte soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Pruďas Kašpárek už čtyři vyhodil

Pekelná kuchyně otevřela na konci srpna své brány. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  11.9 22:01

Zahrada od Lefflera má vše. A dává vyniknout domu od Pleskota i výhledům

„Porozumět myšlenkám architekta a zároveň přáním majitelů bylo pro mne v tomto případě vysokou školou diplomacie,“ konstatuje zahradní designer Ferdinand Leffler nad místem, kterých mnoho není. Kde...

13. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Modré, růžové i bílé rozrazily dělají v trvalkovém záhonu radost celé léto

Školní biologie vás nejspíš poučila o blankytně modré kytce podobné pomněnce, o rozrazilu rezekvítku. Vaši zahradu ovšem vyzdobí hlavně rozrazily klasnaté, podle latinského názvu označované také jako...

15. září 2024

Vyčistí hrnec, odpad, umyvadlo i skvrny na tričku. Zázračný kypřicí prášek

Většinou ho znáte jen jako prášek do pečiva. Ovšem tato magická bílá směs v pytlíku zvládne mnohem víc kouzel. V čem všem vám poslouží?

16. září 2024

Modré, růžové i bílé rozrazily dělají v trvalkovém záhonu radost celé léto

Školní biologie vás nejspíš poučila o blankytně modré kytce podobné pomněnce, o rozrazilu rezekvítku. Vaši zahradu ovšem vyzdobí hlavně rozrazily klasnaté, podle latinského názvu označované také jako...

15. září 2024

Velrybí, kytarový, vousatý a skvrnitý. Žraloci, kterých se nemusíte bát

Když se řekne žralok, většině z nás se vybaví nemilosrdný predátor s řadami ostrých trojúhelníkovitých zubů s pilovitou hranou. Ale není žralok jako žralok.

14. září 2024

Zahrada od Lefflera má vše. A dává vyniknout domu od Pleskota i výhledům

„Porozumět myšlenkám architekta a zároveň přáním majitelů bylo pro mne v tomto případě vysokou školou diplomacie,“ konstatuje zahradní designer Ferdinand Leffler nad místem, kterých mnoho není. Kde...

13. září 2024

Líbí se mu moje pipinka. Je pořád nadržený, stěžovala si vyměněná manželka

V novém díle Výměny manželek se pohodlná Lucie snažila přizpůsobit domácnosti, kde se stále něco děje. Ilona jako by...

Plivnout při orálním sexu na penis. Obscénnost jižanské slečně změnila život

To, co v anketě vypustila do světa, byla obscénnost. Nic elegantního. Naopak, největší sprosťárna. Jenže ji do kamery...

Půllitr už mnohde není standard. Hospodští kouzlí s mírami a štvou hosty

Pivní kultura je v Česku zakořeněná po staletí a její součástí je odjakživa čepování do půllitru nebo třetinky. V...

Zatnu zuby a nevěra není. V tolyamorii žije v Česku stále více párů

Podvádíš mě, spíš s jinými a já to vím. Doma děláme, že se to neděje, a i když mi to vlastně vadí, rozhodně o tom...

Když jsem nahá, můj život je hned hezčí, říká topmodelka Heidi Klumová

Heidi Klumová (51) sice většinu života pobývá v USA, ale své německé kořeny nezapře. Rozhodně se projevují v jejím...