Merlík čilský neboli quinoa je pro svou nutriční hodnotu a vysoký obsah bílkovin dokonce sledován vědci. NASA dokonce počítá s touto potravinou jako s perfektním zdrojem živin na dlouhé vesmírné lety řízené člověkem.
Ale raději zpátky na Zemi. Quinou už pět tisíc let znají Inkové, říkali jí „matka zrn“. Její semena neobsahují lepek, snadno se tráví a nenadýmají. Přitom quinoa dodá energii a rostou po ní svaly. Bývá doporučována lidem s vysokým krevním tlakem i diabetikům, prospívá také ledvinám.
Dnes už quinou koupíte téměř v každém obchodě. „Quinoa mě mile překvapila. Je jak super zdravá, tak i moc chutná, já ji ráda zařazuji do jídelníčku,“ říká food blogerka Svatava Vašková alias Coolinářka.cz s tím, že jako obilovina je quinoa využívána také k výrobě mouky, kaší nebo cereálií.
„Výhodou je její všestranné použití, dávám ji místo zavářky do polévky, nebo ji doplním masem a šťávou a využiji jako plnohodnotnou přílohu, nebo ji lze použít do velmi jednoduchého salátu,“ dodává blogerka a přidává recept na teplý salát. Což se v zimě hodí, využít ji lze i ve vánočním menu.
Recept na teplý quinoa salát krok za krokem
Potřebné suroviny: 1 hrnek bílé quinoy, 2 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 střední červená řepa, 100 g čerstvého baby špenátu, 2 hrsti vlašských ořechů, olivový olej a sůl.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Omytou červenou řepu polijeme olivovým olejem, osolíme a zabalíme do alobalu. Dáme péct do trouby asi 30 až 40 minut na 180 stupňů, dokud nezměkne. Pak necháme zchladnout a oloupeme.
Quinou propláchneme v cedníku studenou vodou. Propranou quinou vaříme 15 minut ve vývaru, pak ji odstavíme a necháme 5 až 10 minut dojít.
Zamícháme do ní olivový olej a do ještě teplé quinoy zamícháme lístky baby špenátu a necháme je v ní zavadnout. Podle chuti dosolíme. Červenou řepu nakrájíme, nandáme na quinou a celý salát posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Před podáváním salát lehce překápneme olivovým olejem.