Langoš s brynzou dokázal v Masterchefovi posunout tři amatéry blíž k finále

Autor:
  21:50
Máme asi nejvíc vodáků na světě, nicméně možnosti dát si někde cestou u vody opravdu dobré jídlo nijak slavné nejsou. Venkovní výzvou u Sázavy pro posledních devět finalistů Masterchefa se Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt rozhodli ukázat, že si lze s jídlem pohrát i v polních podmínkách.

Když venkovní výzva, tak po týmech – tentokrát tedy pro tři týmy po třech členech. Jedním kapitánem se toužil stát Honza, druhým Adam a třetím Mára. Spoluhráče si vybírali vzájemně a byli přitom k sobě velkorysí: handicapovanému Adamovi s popálenou rukou přiřadil Honza silného Kubu a Péťu, Adam Márovi Petru a Lucku, a Mára Honzovi Terku a Aničku.

Každý tým současně vyfasoval barel s trvanlivými surovinami, které musely tvořit základ jejich jídla. Pak ještě švýcarské nožíky, ešusy, kotlík a k dispozici měli oheň. Ostatní už bylo na nich – v polních podmínkách museli za pouhou hodinu uvařit jídlo hodné soutěže Masterchef. S vědomím, že nejhorší tým jde rovnou do příštího vyřazovacího kola.

Vodáckou výzvu rozhodly langoše

Honzovu vínovému týmu přišlo jako super posilující jídlo na vodu silná bramboračka se základem na chorizu, s pošírovaným vejcem. Mára se rozhodl vycházet z klobásek, kečupu a okurky, které vytáhl z barelu; k tomu čočku na kyselo, ztracené vajíčko a krutony natrhané ze střídky chleba. Adam se svým týmem vymyslel rovnou tři recepty, z nichž vyhrála zelňačka a bramboráčky. Adam prý byl zatím asi nejšílenějším, ale funkčním kapitánem – vedl si i podle porotců skvěle. Dokázal tým zorganizovat, komunikovali spolu i ochutnávali.

Čočku na kyselo od šedého týmu si porota představovala líp dochucenou, i v polních podmínkách. Na zelňačce růžových si pochutnali, ale chyběla jim kyselost, skvělá byla příloha v podobě bramboráčků s cibulkou. Adamův tým to lehce přepálil s přidáním švestek a medu, které polévce vzaly svěžest. Už to vypadalo, že Honzova kotlíková polévka, jak ji připravil s Terkou a Aničkou, nadchla porotu asi nejvíc… ale ani ona nebyla dokonalá – Radek Kašpárek ji označil za potěšenkovou – chuťově byla skvělá, i když to nebyla bramboračka. A potrápila je příprava pošírovaného vejce v polních podmínkách.

Po společné poradě porota vybrala jako nejlepší menu od Adama, Péti a Kuby, Nasednout do lodiček, odfrčet z kempu a chystat se na vyřazovací souboj musel šedý tým: Mára, Petra a Lucia. Vyřazování uvidí diváci Novy za týden.

Týmy Honzy a Adama se vzápětí musely v kempu pustit do dalšího vaření a pečení a zabojovat mezi sebou o přímý postup na balkon a tedy rovnou do finálové osmičky. Výzvou bylo připravit langoše hodné masterchefovské kuchyně, a to pro porotu i pro partu čtyřiceti vodáků z kempu.

Langoše pro 40 hladovců byly unikátní výzvou

„Pod tímto kotlíkem se skrývá legenda všech hladových oken. Každý z nás už ho někdy měl. A kdo říká že ne, ten na něj chodí potají doteď. Jedněmi je milován, druhými je věčně zatracován,“ uvedl Přemek Forejt dramaticky na scénu klasický langoš. S česnekem, kečupem a sýrem.

Udělejte si langoše doma, není nic jednoduššího.

1. září 2019

Když bylo jasné, že zrovna tento pokrm bude další výzvou, byl Honza hodně překvapený a Adam nadšený, protože podle něj jsou langoše nejlepší věc na světě. Maďarskou smaženou placku z kynutého těsta, která se rozšířila do okolních států a tedy i k nám, pak měly oba týmu posunout na vyšší úroveň. A nejen pro porotu, ale rovnou také pro již zmíněných čtyřicet hladových vodáckých krků. Hodinu měli na přípravu těsta a komponentů navrch, další hodinu v místní klubovně pak na smažení, kompletaci jídla a výdej vodákům.

Anička s Honzou museli langošovou výzvu dokončit sami. Terka, které při smažení langošů stříkl vařící olej do obličeje, musela do nemocnice.

„I nechutný jídla, když se vezmou za správnej konec, tak pak ve finále můžou být skvělý,“ nevzdával to Honza a do langošů se s Terkou i Aničkou (popálenou z milého dílu) vrhl do práce. Anička se pustila do přípravy těsta, Honza s Terkou do komponentů navrch – másla s konfitovaným česnekem na potření, místo klasického rajčatového kečupu na kečup z pečených paprik a škvarky. Původně chtěli sice přidat candáta, ale nechali si to od poroty rozmluvit. „Do vodáckého kempu prasárna sedí,“ radil Forejt. Nakonec tedy zkombinovali iberijský špek a romadúr.

Adam si moc přál vyhrát, takže si naplánovali s Kubou vepřovou trhačku a k tomu kysané zelí, ale opět jim to porota rozmluvila. Také by se to nedalo stihnout. Nechali si poradit a chystali navrch na langoše katův šleh, ale ani to zpočátku moc nešlo, takže to málem vzdali. I s těstem měli problémy.

Ty se nakonec nevyhnuly ani Honzovu týmu, kterému příprava i pečení langošů zprvu běžely jako po drátkách – pak ale při smažení stříkl Terce do obličeje vařící olej, těsně vedle oka. Museli ji odvézt do nemocnice, takže dokončení a servírování langošů už pak bylo jen na Aničce s Honzou. Zvládli to.

Adam s Kubou a Péťou nakonec hladovým vodákům k langošům naservírovali brynzovo-česnekovou omáčku a šťavnatou masovou směs. Honza s Terkou a Aničkou langoše potřeli přepuštěným máslem s česnekem a přidali kečup z pečených paprik, přeliv z romadúru a škvarky. Koukněte na úvodní video, jsou tam oba. A který byste si tipli, že u vodáků vyhrál?

Vodáci rozhodli, že langoš s masem je lepší, a nekompromisně poslali Honzu, Aničku i Terku do příští vyřazovací výzvy. Adamův čistě mužský tým je příště bude pozorovat z balkonu, protože své místo ve finálové osmičce má jisté. Zbylých šest finalistů si zabojuje v příští vyřazovací výzvě.

Vstoupit do diskuse (5 příspěvků)

Nejčtenější

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Soutěž
Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

Jezevčíci jsou symbolem vytrvalosti, odvahy a věrnosti. A pokoušou nejvíc lidí

Premium
ilustrační snímek

Malý, chytrý, odvážný. Dá se říct o vzhledu a povaze jezevčíka, jednoho z nejoblíbenějších psích plemen. Myslivci ho už ve středověku vyšlechtili k lovu jezevců, aby získali jejich sádlo s údajně...

Mláďata roku. V pražské zoo se podařil odchov kriticky ohrožených želv

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií...

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií bornejských. Líhnutí kriticky ohrožené želvy a její chov je podle chovatelů velmi náročný. Vylíhlé orlicie proto v pražské...

11. listopadu 2025  14:14

Hrabat, nebo nehrabat. Odpověď na otázku, kdy je listí vaším spojencem

Není nutné mít pod kontrolou každý lísteček. A když už listí uklízíte, využijte...

S příchodem listopadu se zahrada promění v galerii zlatavých a karmínových barev, ale s krásou přichází i věčná zahradnická otázka. Zatímco Shakespearův Hamlet řešil, zda „být, či nebýt“, majitele...

11. listopadu 2025

Zanedbali kastraci a nezvládli děsivé množení. Záchranáři jim odebrali 80 psů

Záběry ze záchrany

Záchranáři vyzvedli z domu v hrabství Bedfordshire 80 psů a jednu kočku. Šlo o to, že z původních dvou psů, které majitelé opomněli kastrovat, se tato smečka rozrostla do obřích rozměrů a jejich...

11. listopadu 2025

Lógr si sušte. Na zahradě funguje jako hnojivo, vylepšovač půdy i repelent

Prima TV, Zahradnice po ruce, Lenka Eywa, lógr. využití, zahrada

Jasně že kávovou sedlinu neboli lógr můžete do kompostu nebo vermikompostéru přidávat celou zimu. Ale také ho lze sušit a na jaře budete připraveni odpuzovat i sezonní škůdce. Každopádně lógr není...

11. listopadu 2025

Jasná obloha je roztouží. Musím odhadnout povahu jelena, líčí šampion ve vábení

Premium
Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže...

Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže napodobit tak, že zmate i zkušené dvanácteráky. „Jednou ke mně přišel tak blízko, že bych na něj skoro dosáhl. Vidět troubícího...

10. listopadu 2025

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku.

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby večer o den dříve a máte sváteční oběd jako malovaný.

10. listopadu 2025  16:27

Z pastviny až na evropské pódium: Příběh Ekofarmy Kateřina

Ve spolupráci
Farma Kateřina

Rodinná farma manželů Loosových v Krušných horách začala nenápadně – jednou krávou a velkou vírou ve smysluplné ekologické hospodaření. Dnes se stará o stádo čítající až 150 kusů plemen Limousin a...

10. listopadu 2025

Cukrář Maršálek podlehl kouzlu zeleného čaje, je fajn i do rýžových knedlíčků

Josef Maršálek si zajel přímo do čínského Nanchangu, tedy do srdce světové...

Čaj jako jeden z nejstarších nápojů světa provází miliony lidí každý den, přesto jeho skutečné kouzlo zůstává mnohým skryto. Objevte svět podmanivých chutí, vůní a příběhů od indického Ásámu po...

10. listopadu 2025

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

vydáno 10. listopadu 2025

Šestiletá Terezka vzkřísila dědečkovu legendu jeho 60 let starým prutem

Soutěž
První úlovek a hned 70cm kapr

Další rybářský příběh do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Petr Hois. Vypráví o tom, jak jeho dcera navázala na rodinnou tradici svým úlovkem a uctila tím rybářskou vášeň svého dědečka....

9. listopadu 2025

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

8. listopadu 2025

Víře ve vodníky se nedivím, líčí reportér výlov kaprů. Proč se hodí chladné počasí?

Premium
RYBNÍK HULCRÁK. Leží čtrnáct kilometrů za Slaným u hranic Středočeského...

Rybník Hulcrák leží čtrnáct kilometrů za Slaným u hranic Středočeského kraje. Je hluboký tři a půl metru, výměru má tři a půl hektaru. Jeho jméno a současnou podobu mu dal v roce 1997 současný...

7. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.