Když venkovní výzva, tak po týmech – tentokrát tedy pro tři týmy po třech členech. Jedním kapitánem se toužil stát Honza, druhým Adam a třetím Mára. Spoluhráče si vybírali vzájemně a byli přitom k sobě velkorysí: handicapovanému Adamovi s popálenou rukou přiřadil Honza silného Kubu a Péťu, Adam Márovi Petru a Lucku, a Mára Honzovi Terku a Aničku.
Každý tým současně vyfasoval barel s trvanlivými surovinami, které musely tvořit základ jejich jídla. Pak ještě švýcarské nožíky, ešusy, kotlík a k dispozici měli oheň. Ostatní už bylo na nich – v polních podmínkách museli za pouhou hodinu uvařit jídlo hodné soutěže Masterchef. S vědomím, že nejhorší tým jde rovnou do příštího vyřazovacího kola.
Vodáckou výzvu rozhodly langoše |
Honzovu vínovému týmu přišlo jako super posilující jídlo na vodu silná bramboračka se základem na chorizu, s pošírovaným vejcem. Mára se rozhodl vycházet z klobásek, kečupu a okurky, které vytáhl z barelu; k tomu čočku na kyselo, ztracené vajíčko a krutony natrhané ze střídky chleba. Adam se svým týmem vymyslel rovnou tři recepty, z nichž vyhrála zelňačka a bramboráčky. Adam prý byl zatím asi nejšílenějším, ale funkčním kapitánem – vedl si i podle porotců skvěle. Dokázal tým zorganizovat, komunikovali spolu i ochutnávali.
Čočku na kyselo od šedého týmu si porota představovala líp dochucenou, i v polních podmínkách. Na zelňačce růžových si pochutnali, ale chyběla jim kyselost, skvělá byla příloha v podobě bramboráčků s cibulkou. Adamův tým to lehce přepálil s přidáním švestek a medu, které polévce vzaly svěžest. Už to vypadalo, že Honzova kotlíková polévka, jak ji připravil s Terkou a Aničkou, nadchla porotu asi nejvíc… ale ani ona nebyla dokonalá – Radek Kašpárek ji označil za potěšenkovou – chuťově byla skvělá, i když to nebyla bramboračka. A potrápila je příprava pošírovaného vejce v polních podmínkách.
Po společné poradě porota vybrala jako nejlepší menu od Adama, Péti a Kuby, Nasednout do lodiček, odfrčet z kempu a chystat se na vyřazovací souboj musel šedý tým: Mára, Petra a Lucia. Vyřazování uvidí diváci Novy za týden.
Týmy Honzy a Adama se vzápětí musely v kempu pustit do dalšího vaření a pečení a zabojovat mezi sebou o přímý postup na balkon a tedy rovnou do finálové osmičky. Výzvou bylo připravit langoše hodné masterchefovské kuchyně, a to pro porotu i pro partu čtyřiceti vodáků z kempu.
Langoše pro 40 hladovců byly unikátní výzvou
„Pod tímto kotlíkem se skrývá legenda všech hladových oken. Každý z nás už ho někdy měl. A kdo říká že ne, ten na něj chodí potají doteď. Jedněmi je milován, druhými je věčně zatracován,“ uvedl Přemek Forejt dramaticky na scénu klasický langoš. S česnekem, kečupem a sýrem.
Udělejte si langoše doma, není nic jednoduššího.
1. září 2019 |
Vaření a recepty
Sledovat další díly na iDNES.tvKdyž bylo jasné, že zrovna tento pokrm bude další výzvou, byl Honza hodně překvapený a Adam nadšený, protože podle něj jsou langoše nejlepší věc na světě. Maďarskou smaženou placku z kynutého těsta, která se rozšířila do okolních států a tedy i k nám, pak měly oba týmu posunout na vyšší úroveň. A nejen pro porotu, ale rovnou také pro již zmíněných čtyřicet hladových vodáckých krků. Hodinu měli na přípravu těsta a komponentů navrch, další hodinu v místní klubovně pak na smažení, kompletaci jídla a výdej vodákům.
„I nechutný jídla, když se vezmou za správnej konec, tak pak ve finále můžou být skvělý,“ nevzdával to Honza a do langošů se s Terkou i Aničkou (popálenou z milého dílu) vrhl do práce. Anička se pustila do přípravy těsta, Honza s Terkou do komponentů navrch – másla s konfitovaným česnekem na potření, místo klasického rajčatového kečupu na kečup z pečených paprik a škvarky. Původně chtěli sice přidat candáta, ale nechali si to od poroty rozmluvit. „Do vodáckého kempu prasárna sedí,“ radil Forejt. Nakonec tedy zkombinovali iberijský špek a romadúr.
Adam si moc přál vyhrát, takže si naplánovali s Kubou vepřovou trhačku a k tomu kysané zelí, ale opět jim to porota rozmluvila. Také by se to nedalo stihnout. Nechali si poradit a chystali navrch na langoše katův šleh, ale ani to zpočátku moc nešlo, takže to málem vzdali. I s těstem měli problémy.
Ty se nakonec nevyhnuly ani Honzovu týmu, kterému příprava i pečení langošů zprvu běžely jako po drátkách – pak ale při smažení stříkl Terce do obličeje vařící olej, těsně vedle oka. Museli ji odvézt do nemocnice, takže dokončení a servírování langošů už pak bylo jen na Aničce s Honzou. Zvládli to.
Adam s Kubou a Péťou nakonec hladovým vodákům k langošům naservírovali brynzovo-česnekovou omáčku a šťavnatou masovou směs. Honza s Terkou a Aničkou langoše potřeli přepuštěným máslem s česnekem a přidali kečup z pečených paprik, přeliv z romadúru a škvarky. Koukněte na úvodní video, jsou tam oba. A který byste si tipli, že u vodáků vyhrál?
Vodáci rozhodli, že langoš s masem je lepší, a nekompromisně poslali Honzu, Aničku i Terku do příští vyřazovací výzvy. Adamův čistě mužský tým je příště bude pozorovat z balkonu, protože své místo ve finálové osmičce má jisté. Zbylých šest finalistů si zabojuje v příští vyřazovací výzvě.