Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Napravili, co pokazili. A sklář Ondra utáhl porotu Masterchefa na bůček

  21:45
Napětí v Masterchefovi už by se dalo krájet, po úterním večeru se počet soutěžících zúžil na finálovou čtyřku. Přituhuje i v obtížnosti úkolů, amatérští kuchaři tentokrát museli dokázat, jak se ve svém vaření posunuli, a napravit své asi nejhorší soutěžní jídlo. A pak ještě skvěle zaimprovizovat.

V předchozím kole si pro sebe vybojovala Tereza v olomouckém Entrée přímý postup do finálové čtyřky, v kuchyni pod balkonem tak byli při dalším úterním večeru připraveni na vaření Betty, Ondra, Lubina a Martin. A všichni čtyři v černým zástěrách, bylo jasné, že někdo musí vypadnout.

Porota si na každého tentokrát přichystala pěknou záludnost, tradičně skrytou pod bedýnkou. Ondřej pod ní našel svoji nepovedenou křenovou omáčku a Lubina nedovařenou čočku s párkem z mrkve, obojí z vegetariánského vaření s Pavlem Drdelem. Betty nepovedenou, taktéž vegetariánskou, svíčkovou. A Martin nepovedené kuře na paprice téměř bez kuřete, zato s holubem.

Dostali za úkol uvařit je znovu a lépe. Dokázat, že se v soutěži ve svém umu opět o něco posunuli. A hlavně, že se poučili z chyb, které jim porota u toho kterého jídla vytkla. „Člověk se musí poučit z chyb. Musím nad tím víc přemýšlet a víc to doladit,“ uvažoval nad zadáním Ondra. „Vím přesně, co mi porotci vyčítali, takže to zkusím udělat trochu jinak, aby viděli, že jdu do sebe,“ souhlasil i Martin, že v případě kuřete na paprice má co napravovat.

Právě Martin si to vzal k srdci natolik, že svou paprikovou omáčku vymazlil do tak dokonalé chuti pasující k dobře udělanému kuřeti, že díky ní získal cenné místečko vedle Terezy na balkoně. V tomto kole už tedy nemusel vařit, aby do finálové čtyřky postoupil. Zbylá trojice nafasovala černé zástěry.

Když máte šampaňské a kaviár, co uvaříte?

Druhý soutěžní úkol si s tím prvním v záludnosti nezadal. Na stole před porotci byly vyskládané potraviny a nápoje, které v minulosti vznikly v podstatě díky náhodě. Worchestrová omáčka, šampaňské, pivo, kukuřičné lupínky a plísňový sýr rokfór. A vedle každé z těchto surovin druhá neznámá ingredience do páru.

Ve druhém kole vaření si zbývající tři soutěžící vybrali jednu z pěti nabídnutých surovin. Porota jim pak přidělila druhou do páru.

Každý soutěžící si vybral jednou surovinu z dané pětice, a k tomu dostal i tu druhou, přidělenou porotou. Z dané kombinace pak měli uvařit pokrm, kde budou tyto dvě ingredience hrát prim. Navíc pokrm, hodný kuchaře, který si díky tomu zaslouží místo ve finálové čtyřce. A měli na to pouhou hodinku.

Betty si vybrala, že chce vařit se šampaňským, k němuž dostala od poroty kaviár. Lubina zvolil rokfór, který mu porota spárovala s čerstvými fíky. A Ondřej sáhl po pivu, ke kterému mu porotci přidali vepřový bok – skvělá kombinace – ovšem mít na přípravu bůčku jen hodinu, to nebyla zrovna výhra.

Ondra vařil z piva a vepřového boku.

Betty vařila ze šampaňského a přiděleného kaviáru.

Lubina vařil z rokfóru, který si vybral, a čerstvých fíků.

Z rokfóru Lubina udělal pomazánku, kterou naplnil do plátků červené řepy, což doplnil čatním z fíků a karamelizovanými fíkovými čtvrtkami. Bohužel, řepa byla podle poroty málo dochucená a málo oglazovaná, a naprosto vynikající rokfórové pěny bylo na talíři příliš málo, což pokrmu zbytečně ublížilo.

Pro Betty bylo dost určující přidělení kaviáru, proto sáhla po rybě a připravila pražmu s omáčkou ze šampaňského s pažitkou a kaviárem. A k tomu blanšírovaný chřest. Jediné, co porota pokrmu vytkla, byla gumová kůže, kterou Betty na kouscích ryby nechala, a trochu slabší omáčka.

Další díl soutěže Masterchef Česko 2022 vygeneroval finálovou čtyřku. Tvoří ji Ondřej, Betty, Terka a Martin.

Ondřejovo jídlo, které bylo podle poroty zatím to nejlepší, co v soutěži připravil, pak tři ochutnávající šéfkuchaře – Radka Kašpárka, Jana Punčocháře i Přemka Forejta – naprosto nadchlo. Bůček i v limitujícím čase připravil skvěle: v pivu a medu glazovaný, s vypraženou kůží, hrubozrnnou hořčicí a zeleninou, k tomu šulánky opečené na sádle. Ondra tak pokračoval rovnou na balkon.

Mezi Betty a Lubinou se pak porota musela rozhodnout, koho z nich do finálové čtyřky soutěžících posune a koho vyřadí. Sen o finále se nakonec rozplynul Lubinovi, kterému vegetariánská jídla mu moc nesednou. Výběrem rokfóru zariskoval a nevyšlo to, v této fázi soutěže už porota řeší i drobnosti. Jede domů. Ovšem přípravu masa umí podle poroty dokonale, takže v tom by si na něj klidně vsadili. Ve vaření se během soutěže úžasně posunul.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...