Soutěžící prověřila česká klasika. Masterchef musí povýšit i svíčkovou

  21:35
Masterchef Česko 2021 tento týden na televizních obrazovkách rozlouskl složení finálové šestnáctky amatérských kuchařů, do konečného výběru dokonce zasáhl i loňský vítěz soutěže Roman Staša. Finalisté pak rovnou předvedli svůj kuchařský um i kreativitu v doslova národní disciplíně: připravili svíčkovou.

Když si v castingových kolech každý ze tří porotců – tedy Radek Kašpárek, Jan Punčochář i Přemek Forejt – vybrali po deseti soutěžících, jimž se stali mentory, do užšího výběru logicky postoupilo třicet nejlepších. Pro většinu amatérských kuchařů bylo už to svým způsobem vítězství. 

Své vybrané soutěžící si minulý týden v kuchyni u sporáku otestovali a rovnou zredukovali na polovinu Jan Punčochář a Radek Kašpárek, což vygenerovalo první desítku finalistů. Přemek Forejt se rozhodl vybrat si svoji pětici nejlepších pro finále na základě toho, jak zvládnou zpracovat a chuťově nakombinovat jeho oblíbené suroviny. Mj. srnčí nebo telecí maso, černý kořen, rakytník, pomeranč, mrkev. Z koření badyán, který se skvěle hodí k mrkvi, nebo jalovec hodící se naopak k rakytníku. 

„Nechci nic překombinovaného, ale chci zajímavost,“ slyšeli od Forejta soutěžící, kteří kromě daných surovin mohli použít už jen to, co našli v malé příruční spižírně. Tedy například cibuli, olej, vajíčka, smetanu, pár čerstvých bylinek. Ostatní už bylo na nich.

Všichni sáhli po srnčím mase, jediná soutěžící pak našla odvahu připravit ho jinak. Tedy nepéci ho, jen marinovat. Byl to risk, devatenáctiletá blondýnka si toho byla dobře vědoma a během přípravy panikařila se slzami na krajíčku, když se jí například příliš nevedla jalovcová majonéza. Nicméně výsledek byl nakonec skvostný, což ji vystřelilo mezi postupující. 

A bezpochyby k tomu přispěly Přemkovy věcné a přínosné rady během hodinové přípravy jídla, za něž mu jistě byli vděční i další soutěžící. Podívejte se pro představu na úvodní video, s jakým zapálením pro věc a s jakou radostí dokáže mladý, ale zkušený šéfkuchař z Olomouce předávat svůj um a zkušenosti dál. Nejlépe z toho dokázali vytěžit bývalá tenistka Jitka, hudební skladatel Jakub, řezník Petr, profesionální cyklista Tomáš a již zmíněná, teprve devatenáctiletá studentka Sabina.

O poslední místo ve finálové šestnáctce pak vzápětí zabojovala jak Míša z Forejtova týmu, tak projektová manažerka Karin z týmu Jana Punčocháře a mladičký student Honza od Radka Kašpárka. Úkol jim zadával a o jejich osudu rozhodl loňský vítěz soutěže Roman Staša. A avokádo. Právě avokádo bylo hlavní ingrediencí, z níž měli za 45 minut připravit cokoliv dokonalého, co přesvědčí, že právě oni do finálové šestnáctky patří. 

O tom, kdo ze tří posledních vybraných adeptů získá poslední místo ve finálové...
Student Honza naservíroval naprosto skvělé guacamole, tatarák z tuňáka a...
I Karin svým avokádovým rizotem nadchla.
Míša připravila lososový tatarák s avokádem a avokádovou pěnou. Porotce zaujala...

Míša připravila lososový tatarák s avokádem a avokádovou pěnou. Porotce zaujala už překrásným servírováním a po ochutnání i skvělým tatarákem a pěnou z avokáda a smetany. Honza připravil guacamole, tatarák z tuňáka a mandlovou salsu, a porotu naprosto uchvátil dokonalou chutí. Karinino avokádové rizoto s restovanými krevetami nadchlo krémovostí, ochucením i chutí avokáda, kterou nepřebil parmazán, což všechny překvapilo. Jenže do šestnáctky už mohl postoupit jen jeden z nich, což nakonec byla Míša.  

Svíčková žije, soutěžící ji dokázali posunout výš

Svíčková bývá rodinným pokladem, lahodný pokrm, který vaříme o víkendech, když se sejde rodina. A právě příprava svíčkové byla prvním úkolem šestnáctky finalistů letošní soutěže Masterchef. Což například pro Slovenku Besky nebylo jednoduché, když neměla toto jídlo tak dobře nachutnané jako ostatní. Ani Givinar zvaný Givi svíčkovou nikdy nevařil.

Možná to ale nebyla tak úplně nevýhoda, nebyli ničím svázáni, mohli jen překvapit. A porotci se s nikým nemazlili, pokrm ochutnali jen od těch tří ze svých koní, kteří je zaujali již během vaření. Na dokonalou přípravu masa, omáčky plné chuti i přílohy přitom měli pouhé dvě hodiny.

Maroš si dával na svíčkové záležet a taky ji uvařil naprosto famózně.
Tito tři dokázali svou svíčkovou překvapit a v příštím kole se nemusí bát, že...

Dokonalá svíčková vynesla do bezpečí balkonu Maroše, Giviho a Sabinu.

Všichni tři šéfkuchaři stále zdůrazňovali, že omáčka musí mít plnou chuť, potřebuje tedy vývar a do základu musí přijít naprosto všechno, od kořenové zeleniny po koření. Maroš klasiku miluje, tak se jen snažil o co nejvýraznější chuť, Petr zariskoval a místo tradičních brusinek připravil jako přílohu džem z čerstvých ostružin, Givi dal do základu citronovou kůru (Jan Punčochář mu poradil, aby z ní seřízl spodní bílou hořkou část).

Přemek Forejt se rozhodl ochutnat od Sabiny, která dělala maso jako minutku a do knedlíku přidala špek a orestovala ho. I Jakub zaperlil a dočkal se pochvaly, Petr ostružinovým džemem zabodoval, stejně jako výraznější chutí omáčky inspirované kuchyní jeho maďarské babičky. 

Radek Kašpárek se rozhodl ochutnat od Kiki, u níž by porotci vyměnili jen knedlík, podobně jako u Martiny. Filipovi se povedla silná omáčka, pro jeho mentora bylo jeho jídlo super. Honza Punčochář se rozhodl ochutnat od Maroše. A jeho knedlíky jako peříčko, skvěle připravené maso, vychucená omáčka a brusinky dochucené jalovcem stály jeho mentorovi za gratulaci a stisk ruky. I Paolovi se svíčková povedla a Givi ji přidanou citronovou kůrou také dokázal povýšit na luxusní jídlo.  

Za svou naprosto dokonalou svíčkovou pak do bezpečí balkonu mohl vystoupat skvěle vyvařený Maroš, teprve devatenáctiletá Sabina a překvapený Givi. Všechny ostatní vzápětí čekal další úkol: připravit k nedělnímu obědu domácí moučník. Prostě jakýkoliv sváteční dezert.  

Ostatní ještě připravovali nedělní dezert.
Ostatní ještě připravovali nedělní dezert.
Ostatní ještě připravovali nedělní dezert.

Tentokrát porotci ochutnali dezerty všechny, ať už šlo o perník nebo bublaninu. Francouzský hruškový obrácený koláč pak vynesl na balkon Zdeňka, aniž by se porota moc rozmýšlela. Makové šúlance zase před dalším vařením a případným vypadnutím zachránily Besky a čokoládová beze roláda vyšoupla na balkon skromného Jakuba.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...