Pondělí 6. prosince 2021, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 6. prosince 2021 Mikuláš

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

  21:35
V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži rozhodují maličkosti. A když pak mají soutěžící možnost cokoliv nového se naučit, nebo dokonce mohou dostat do prodeje vlastní bagetu, roztrhli by se vejpůl.

Posledních devět amatérských kuchařů se během úterního televizního  večera sešlo v kuchyni s šéfkuchařem Miroslavem Kalinou, jedním z bývalých porotců soutěže Masterchef. Předvedl jim, jak by měla vypadat a hlavně chutnat opravdu dobrá obložená a zapečená francouzská bageta. Důvod byl prostý a velmi motivující.

Po roce se totiž opět hrálo o nejlepší bagetu. S tím, že ta nej bude už teď v říjnu k dostání na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Šlo o stejnou šanci, kterou si loni nenechala ujít Pavlína Lubojatzky; což vzbudilo neskutečnou vlnu emocí a rozpoutalo vůči ní doslova kyberšikanu.

Letošní soutěžící žabomyší války rozhodně neřeší, nicméně přiznávali, jak zásadní by pro ně taková výhra byla. Podobně jako loni pro Pavlínu. Na Miroslava Kalinu se dívali s respektem a úžasem, které se ještě násobily, když jeho dvě verze baget ochutnali. „Je to skvělý pocit si připomenout, jaké to je tady zase stát. Občas se mi trochu zasteskne, ale vím, že Masterchef je v dobrých rukách,“ rozdělil se i o své pocity Kalina.

Všem devíti soutěžícím se vzápětí ve spižírně doslova kouřilo z hlavy, aby vymysleli tu nejlepší, nejchutnější a nejšťavnatější kombinaci chutí vycházejících z francouzské kuchyně. Všichni stáli o to, aby se prodávala právě ta jejich bageta. Už to vypadalo, že nejblíže by mohl být Paolo se svou šťavnatou krkovičkou, hořčicí, medem a rokfórem. Jenže jeho bageta byla suchá a přes to nejde vlak.

Nakonec porotě chutnaly tři jiné bagety. S roastbeefem, kyselými okurkami, jarní cibulkou, zálivkou a nakládanými cibulkami od Jakuba. Pak s telecím masem s dijonskou hořčicí, nakládanými šalotkami, restovanými žampiony portobello, estragonovou majonézou a zapečeným sýrem comté od Giviho. A celozrnná bageta s pečeným kachním prsíčkem, rokfórem a sladkokyselým cibulovým čatní od Kiki.

Miroslav Kalina radí finalistům Masterchefa, jak připravit skvělou francouzskou...
Giviho bageta byla nejlepší, což ho naprosto nadchlo. Chtěl vyhrát a vyhrál.
Giviho bageta byla nejlepší, což ho naprosto nadchlo. Chtěl vyhrát a vyhrál.

I šéfkuchař Miroslav Kalina (úplně vlevo) ocenil Giviho bagetu jako nejlepší.

Giviho kombinace byla skvělý nápad, který bavil kompletně celou porotu, což rozhodlo. A Givi přiznal sobě i divákům, že právě tato výzva byla pro něj neskutečnou motivací, takže se poprvé v životě o výhru opravdu porval. Kromě vlastní bagety prodávané v síti Bageterie Boulevard tak získal i místo na balkoně a další postup měl jistý. Zbylých osm zabojovalo o postup při poznávačce tradičních světových omáček, tedy kondimentů.

Těch kondimentů bylo padesát, mezi nimi například nakládaný zelený pepř, majonéza, kečup, sójová omáčka, bazalkové pesto či lanýžový olej, který nepoznala Petra. Hrubozrnnou hořčici pak Besky považovala za dijonskou, česnekovou omáčku měla Sabina za tatarku a chilli omáčka chutnala Paolovi jako sweet&chilli.

Gábina si tentokrát vytáhla černého Petra a soutěž musela opustit, i když...

V soutěži skončila devatenáctiletá Sabina.

Tyto chyby, které je v tu chvíli stály jasné místo na balkoně, kam s úlevou odpochodovali Zdeněk, Jakub, Jíťa a Kiki, pak současně určily, co budou v boji o přežití v soutěži vařit. Hlavní surovina špatně určeného kondimentu určila, na čem bude jejich jídlo postavené. Petra si k lanýžům chytře vybrala křepelku, Paolo se rozhodl zkombinovat chilli a sladký dezert, Sabina se pustila do česnekového pyré s telecím masem, houbami a slaninou a Besky marinovala lososa v hrubozrnné hořčici a citronu.

Zadání splnili všichni, a to takovým způsobem, že porota byla naprosto nadšená. Jenže někdo odejít musel, takže rozhodly detaily a v soutěži skončila talentovaná, teprve devatenáctiletá Sabina.

Vařilo se v Čestru a hodnotili foodblogeři

Pivo a maso, toť v podstatě vše, na čem stojí koncept pražské restaurace Čestr, jejíž název ve zkratce označuje českou stračenu. Právě v její profi kuchyni vařili zbývající finalisté Masterchefa další večer, rozdělení do dvou čtyřčlenných týmů. Za kapitána jednoho z nich se sebevědomě přihlásil Paolo, který si to chtěl vyzkoušet dřív, než ze soutěže vypadne. A jako druhý zvedl ruku Givi, kterému povedená bageta také zvedla sebevědomí.

Porotci Masterchefa v pražském Čestru: zleva Forejt, Kašpárek a Punčochář

Porotci Masterchefa, Čestr

A oba si vyzkoušeli vedení restauračního provozu pěkně zostra: od vedení týmů a dotažení vize k dokonalosti po naservírování pokrmů na stoly známých foodblogerů si vzali na starosti i přípravu masa v chladírně a poté i na grilu, ručili za každou porci. Měli daných několk druhů hovězího masa (malý ořech, veverku, oponku a nízkou roštěnou) a hosté měli na výběr tři stupně propečenosti: raw, medium raw a medium well. A nabídnout hostům měli tři různé přílohy.

Paolův tým při minikurzu točení piva v Čestru

Paolův tým přihlíží, jak nejlíp natočit pivo.

Giviho tým se neprve cítil slabší, ale přednostní výběr surovin ve spižírně...

Giviho tým, který červené převálcoval.

Než se začalo vařit, zahrály si oba týmy o určité výhody, a to na základě správného natočení piva a poznávačky druhů masa z rozbourané krávy. Paolo sice nejlépe zvládl pivo, nicméně Givi jasně zvítězil v masoznalství, takže modrý tým vyhrál ideální náskok; mohli do spižírny o 5 minut dřív a vyhráli jistotu, že suroviny pro své menu inspirované restaurací Čestr opravdu mají. Červený tým naopak musel kvůli chybějícím surovinám své  menu překopat, nezbyly na ně lanýže, lišky ani papriky, a jen jedno máslo.

Oběma týmům je nutno přiznat maximální zapálení pro věc, do výhry dalo všech osm finalistů všechno. Vařit s vědomím, že o svém umění musí přesvědčit foodblogery, které neopiješ rohlíkem, nemohlo být jednoduché. A neměli šanci ovlivnit, co si kdo od kterého týmu objedná. Každopádně nejvíc otočených tácků, takže jasné body, nakonec získal Giviho tým. O přežití v soutěži tedy příště bude bojovat Paolo, Jíťa, Besky a Jakub.

Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: Pohlreich zakouzlil s vepřovou kotletou. Prozradil praktické triky

Zdeněk Pohlreich v dalším díle Šéfem za pár minut, který můžete sledovat na Primě, ukázal, jak přípravu vepřové kotlety...

Bydlí na vaší půdě, leze do motoru auta, vyžírá vás, ale moc nezmůžete

Motoristé ji nesnášejí, myslivci střílejí, majitelé drůbeže na ni líčí pasti. Není lehké být v dnešní době kunou....

Jak často krmíte? Vědci zjistili, kolik porcí denně psovi prodlouží život

Premium Každý majitel chce pro svého mazlíčka jen to nejlepší. Méně ovšem někdy znamená více. Alespoň to tvrdí vědci z...

Češi letos více kupují krby a krbová kamna, Zvládnou vytopit celý dům

Češi znovu objevují kouzlo krbů a krbových kamen. Mezi hlavní příčiny patří zejména aktuálně výrazně vyšší náklady na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jablka mají méně kalorií než sladké hrušky, ty přesto napomáhají hubnutí

Staré přísloví říká, že nemáme míchat jablka a hrušky dohromady. My je ale přesto porovnáme, abychom zjistili, co v...

Blogera připravil lajdáctvím o nohu, další zranil. Za nehodu dostal podmínku

Premium S podmínkou na pět let odešel od soudu čtyřiačtyřicetiletý Moldavan. V červenci 2019 způsobil na obchvatu Chrudimi...

Přes víkend zemřou všichni z JIP. Sestra vypráví o práci v době covidu

Premium Markéta Svobodová, hlavní sestra z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, stojí spolu s dalšími šesti kolegyněmi z...

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

Premium Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

  • Další z rubriky

Češi letos více kupují krby a krbová kamna, Zvládnou vytopit celý dům

Češi znovu objevují kouzlo krbů a krbových kamen. Mezi hlavní příčiny patří zejména aktuálně výrazně vyšší náklady na...

Fotí realitu, žádný vyumělkovaný svět. Instagram jako koníček pro učitelku

„Nejsem klasický insta-bloger, můj profil mě neživí, nejsem nucena cokoliv hrotit. Fotím a přispívám, když mám náladu....

VIDEO: Na Kypru mají „Berlínskou zeď“, za ní už se nesmí vepřové

V závěrečné části cyklu Bizarní jídla na Prima Zoom se jeho protagonista a šéfkuchař Andrew Zimmern vypravil na Kypr....

VIDEO: Zkuste kuřecí prsa jinak. Pohlreich je zabalil do listového těsta

Kuřecí prsa jsou nejjistější variantou, jak „bezbolestně“ nakrmit rodinu a přitom máte jistotu, že se nebude nikdo nad...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Žena u porodu dítěte kamarádky zjistila, že ho má s jejím manželem

Osmadvacetiletá Hailey Custerová z Arizony zažila nepříjemný šok, když pomáhala přivést na svět dítě nejlepší...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...

Divadlo stahuje představení. Autor trvá na černošském herci, Sokol nestačí

Obsazením černošského herce si nově podmiňuje britský autor Martin McDonagh inscenování své hry Ujetá ruka (Behanding...

Ve StarDance předčasně skončil Mirai Navrátil

Ještě před sobotním večerem StarDance je jasné, že se s taneční soutěží musí rozloučit zpěvák Mirai Navrátil. Vyšel mu...

Jiří Krampol je hospitalizovaný se zápalem plic

Jiří Krampol leží v pražské nemocnici Na Františku. Třiaosmdesátiletý herec je během posledních tří měsíců už potřetí...