Osvoboďte krávy a ony se odmění lepšími bifteky, tvrdí italský chovatel

  14:25
Volný pohyb a vyvážená přírodní strava jsou podle italského chovatele Domenika Celliho základem pro získání chutného a zdravého hovězího masa. Ze své farmy je nyní dováží i do Prahy.

Kuchař porcuje hovězí na florentinský steak | foto: Profimedia.cz

Italský chovatel skotu běžně nabízí svoji produkci ve vlastním řeznictví v oblasti Montefeltro. Prodává tam maso z plemene Marchigiana, které chová na ekologicky čistých pastvinách. "Chceme, aby zvířata žila na svobodě, polodivokým způsobem. Když nejsou stresována, mají chutnější a zdravější maso," tvrdil Celli.

Na biftecích a roštěncích, po nichž je v Itálii velká poptávka, si nyní mohou zájemci pochutnat i v Praze, v restauracích La Finestra a Aromi. Ty totiž vede Celliho přítel Riccardo Lucque, na jehož pozvání chovatel přijel.

Celliho rodina začala chovat zvířata v přirozených podmínkách bez použití jakýchkoli chemikálií už před několika desítkami let. "Jiní chovatelé se tomu smáli. Říkali nám, že se zvířaty není třeba takto zacházet, že to je zbytečné. Když pak ale vypukla nemoc šílených krav, záviděli nám, že jsme nemuseli porážet a měli jsme veškeré maso zdravé," prohlásil milovník svobodného skotu.

Na mramorované maso se čeká i několik týdnů

"Hledám přírodní, čisté, ryzí výrobky, jaké bývaly v minulosti. Pro mě je podstatná kvalita. Je nemyslitelné používat výrobky z velkochovu," říká restauratér Lucque. Připustil, že se sháněním kvalitního masa na bifteky měl v Česku potíže a musel je dovážet za zahraničí. "Plemeno Marchigiana znám a chci svým zákazníkům nabízet jen to nejlepší," uvedl. Zdůraznil, že to je maso, na které se čeká, ale výsledek za to stojí.

Plemeno Marchigiana

Zvířata se vyznačují dlouhým krkem, krátkou bílou a velmi hladkou srstí a silnými, svalnatými stehny. Dobytek má schopnost přizpůsobit se obtížné krajině v podhorské oblasti. Neomezený pohyb a krmení na nekontaminovaných pastvinách pak prý zaručují jedinečnou chuť masa. Zvířata se pohybují volně v přírodě a někdy se podle Celliho ani nevracejí na noc domů. Velkou výhodou produkce je pak to, že zvířata rostou bez podávání hormonů a léků.

"Člověk totiž v současné době už pomalu ani neví, co jí," přidává se chovatel k diskusi o produkci světových výrobců, kteří jsou ochotni zvířatům podávat hormony a léky. Maso v USA či v Argentině je podle něj plné chemických látek.

Poznamenal, že ačkoli v Itálii je zakázáno používání estrogenu, úřady nebrání dovážení masa s tímto hormonem. Upozornil, že zatímco maso napěchované hormony působí jako libové, hovězí z přírodního chovu je protkané tukovými žilkami. "Je ale lahodnější. Tuk se při úpravě rozpouští a dává masu vynikající chuť," vysvětlil.

Ve stádu má chovatel také voly, které ovšem poráží už po dvou letech. "Jsou kastrovaní hned po narození, zatímco obvykle se to dělá teprve po pěti letech. Maso je pak nahořklé, protože je zaplaveno pohlavními hormony," řekl Celli.

U nás maso nesmí zrát

Podle Celliho jsou česká řeznictví "jiný svět" než v Itálii. "Byl jsem překvapen, že maso nesmí být ve skladu déle než sedm dní. V Itálii zraje až 20 dní. Teprve pak se může naplno rozvinout jeho chuť," zdůraznil. Dodal, že maso z pětiletých zvířat se na bifteky nehodí a může se využívat jen na guláše či jiná dušená jídla.

Celliho názor sdílí i šéfkuchař Tomáš Černý. Potvrdil, že v chuti masa se odráží způsob krmení i styl zraní. "Tráva a živiny na pastvině mají jiný vliv na strukturu masa než přikrmování umělou stravou, enzymy a hormony," uvedl a zdůraznil, že dobré maso se nemusí nijak zvlášť upravovat. "Stačí sůl a pepř. Maso pak vynikne díky své vlastní chuti," uvedl. V restauraci je servíruje ve formě carpaccia, burgeru, tataráčku s ravioli plněnými parmezánem a jako pečenou roštěnku.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

Vyberte si ideální trvalky pro jarní výsadbu. Zahradu promění v barevný ráj

Jaro je v plném proudu a zahrady se začínají halit do barev. Přinášíme tipy na výsadbu 10 trvalek, které potěší oko i zahradnické srdce.

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

Na jarní hnojení trávníku je nejvyšší čas. Víme, na co si dát pozor

Zahrady se po dlouhém zimním odpočinku probouzejí a s nimi i naše touha po krásném, sytě zeleném trávníku, který připomíná huňatý koberec. Stejně jako lidé potřebují vitaminy, i trávník na jaře lační...

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

Trávník na jaře potřebuje řádnou péči. Tyhle triky vám zaručí, že bude jako koberec

Připomíná váš trávník po zimním období spíše bitevní pole? Mech se rozlézá jako nezvaný host, krtince trčí jako malé sopky a místy prosvítá holá zem? Stačí jen 3 triky pro perfektní trávník. Nazývají...

27. dubna 2025

Chřest je jako jarní viagra. Umíte si s ním poradit v kuchyni?

Sezona chřestu se netrpělivě očekává každé jaro a signalizuje příchod svěžích chutí do naší kuchyně. V České republice obvykle začíná v polovině dubna a trvá do konce června, přičemž hlavní sklizeň...

27. dubna 2025

Květen se blíží. S příznivým počasím můžete začít letničky stěhovat na balkon

Nemáte zahradu? Balkon a okna plná květin přinášejí na jaře kus přírody i do městských bytů. Poradíme vám, jakými rostlinami si zkrášlit terasy nebo parapety a jaké jarní květiny zasadit do květináčů...

26. dubna 2025  6:56

Trávník potřebuje na jaře zbavit mechu. Jak na to chytře a efektivně?

S prvními jarními paprsky se na zahradách nenápadně rozlézá nezvaný host, mech v trávníku. Tento zelený vetřelec dokáže proměnit pečlivě opečovávaný trávník v nevzhlednou plyšovou pokrývku a...

26. dubna 2025

Pták s takovým zobákem se jen tak nevidí. Stal se symbolem Jižní Ameriky

Tukan obrovský má v poměru k velikosti těla ten největší zobák mezi ptáky. Však se mu do něj musí vejít jídelna, dílna, zbrojnice, kotelna i klimatizace.

26. dubna 2025

Vyberte si ideální trvalky pro jarní výsadbu. Zahradu promění v barevný ráj

Jaro je v plném proudu a zahrady se začínají halit do barev. Přinášíme tipy na výsadbu 10 trvalek, které potěší oko i zahradnické srdce.

25. dubna 2025

Na jarní hnojení trávníku je nejvyšší čas. Víme, na co si dát pozor

Zahrady se po dlouhém zimním odpočinku probouzejí a s nimi i naše touha po krásném, sytě zeleném trávníku, který připomíná huňatý koberec. Stejně jako lidé potřebují vitaminy, i trávník na jaře lační...

25. dubna 2025

Sbohem, jižní Evropo. Klima posune vinařské regiony až do Velké Británie

Zatímco při pomyšlení na vynikající vína se nám vybaví země jako Jihoafrická republika, Francie či Nový Zéland, obyvatelé Spojeného království by se v budoucnu mohli těšit na větší produkci domácího...

25. dubna 2025

Nakladená želví vejce byla neoplozená, na senzaci tak plzeňská zoo pořád čeká

Plzeňská zoologická zahrada si senzaci mezi českými a slovenskými zoo ohledně rozmnožení želv obrovských nepřipsala. Čtyřiadvacetiletá samice loni v říjnu nakladla neuvěřitelných 31 vajec a pečlivě...

24. dubna 2025  13:17

Je nejvyšší čas na jarní vertikutaci. Jen tak dosáhnete měkkého trávníku bez mechu

Zatímco majitelé zahrádek plánují grilovačky, jejich trávník má úplně jiné starosti. Po zimě se probouzí plný mechu, suché trávy a dalších nežádoucích suvenýrů. Tady pomůže jedině jarní vertikutace...

24. dubna 2025

Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a
Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a

Zápisy do prvních tříd se nezadržitelně blíží. Víte, že na některých školách si rodiče mohou dopředu zarezervovat konkrétní čas, kdy se s budoucím...

Soutěž Nejkrásnější zahrada 2025 pro čtenáře iDNES připravila řadu novinek

Zahrady už nějaký čas přestávají být Popelkami a stávají se fenoménem a neoddělitelnou součástí našich domovů. Pokud tedy máme to štěstí a kousek pozemku máme k dispozici. Majitelé zahrad vesměs...

24. dubna 2025

Hřbitov ve vzduchu. Bizarní filipínská tradice trvá už dva tisíce let

Na severu Filipín, v hornaté provincii Sagada, se nachází pozoruhodné a pro mnohé Evropany neobvyklé pohřebiště. Místní kmen Igorotů zde po staletí praktikuje unikátní tradici – své zesnulé ukládají...

24. dubna 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.