Pondělí 9. prosince 2019, svátek má Vratislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 9. prosince 2019 Vratislav

Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

aktualizováno 
To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“, která maso neobsahují zcela přiznaně a zákazníci to vítají. Jde o takzvaná vegetariánská masa, která se prodávají i v Česku.

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin. | foto: 5plus2.cz

Složená jsou převážně ze sóji, koření a dalších rostlinných složek, ale čím dál tím populárnější jsou varianty čistě ze zeleninových bílkovin. Jeden obchod, který nabízí produkty „vegetariánského řezníka“, je otevřen i v Praze. A v nabídce, alespoň co se názvů týče, má totéž, co u sousedního řezníka: kuřecí, hovězí, slaninu, klobásy či řízky.

„Díky novým technologiím je chuť téměř či úplně stejná jako u originálních masových výrobků. Zejména třeba u párků, které se vyrábějí podobně jako ty z masa,“ říká provozovatel obchodu David Zmrzlý.

Fotogalerie

Chuť je prý tak podobná výrobkům ze skutečného masa, že se mu prý stalo, že mu zákazník vrátil vegetariánské „kuřecí kousky“, protože si myslel, že omylem dostal pravé maso.

„Produkty zatím dovážíme z Holandska, kde je vyrábějí ze zeleniny ‚druhé kvality‘, kterou v supermarketech neakceptují, protože nemá třeba požadovaný tvar,“ popisuje Zmrzlý.

Podobné „vegetariánské řeznictví“ najdete mj. i v Berlíně. Podle majitele tamní provozovny Davida Mayera jejich výrobky od těch originálních na první pohled nepoznáte, což je podle něj i pro nedůvěřivé zákazníky zásadní lákadlo, proč něco takové chtějí vyzkoušet. Jeho „řeznictví“ přitom necílí jen na vegetariány. „Nemáme nic proti dobrému masu, když jsou zvířata držená za dobrých podmínek, ale jsme proti masovým chovům,“ vysvětluje 34letý Berlíňan.

Vyzkoušejte si pár receptů s vegetariánským „masem“

„Hovězí“ Stroganoff s rýží
Na 4 porce potřebujete: 1 l zeleninového vývaru, 200 ml sójové smetany, 200 g žampionů, 200 g „hovězích“ nudliček od vegetariánského řezníka, 150 g rajčatového protlaku, 100 g sterilovaných okurek, 20 g třtinového cukru, 20 g plnotučné hořčice, rostlinný margarín, sůl, pepř a 200 g kvalitní rýže.

Na trošce rostlinného margarínu osmahněte žampiony, přidejte protlak, vývar a provařte. Přidejte okurky, vmíchejte rostlinnou smetanu, hořčici, „hovězí“ nudličky a směs dochuťte cukrem, solí a pepřem. Vařte dalších alespoň 20 minut. Rýži připravte podle návodu výrobce, servírujte s petrželkou.

„Kuře“ na paprice s těstovinami
Na 2 porce potřebujete: 200 g „kuřecího masa” od vegetariánského řezníka, 100 g řapíkatého celeru, 20 ml slunečnicového oleje, 200 ml zeleninového vývaru, 200 ml sójového mléka, 100 ml sójové smetany, 5 g protlaku, 5 g hladké mouky, 2 kuličky nového koření, bobkový list, sušený tymián, 10 g sladké papriky, špetka pálivé papriky, sůl, pepř a 300 g těstovin.

V hrnci osmahněte „kuřecí“ kousky na trošce oleje a dejte stranou. Do hrnce nasypte nadrobno nakrájený řapíkatý celer, restujte a jakmile řapík změkne, zasypte ho sladkou paprikou. Po zpěnění zalijte mlékem a vývarem, přidejte sušený tymián, pálivou papriku, bobkový list a nové koření. Vše nechte alespoň 20 minut vařit. Poté zalijte smetanou, v níž jste rozmíchali hladkou mouku, přidejte rajčatový protlak a vše rozmixujte na hladkou omáčku. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s „kuřecími“ kousky a těstovinami.

Rýžové nudle s „kuřecím masem“ a teriyaki omáčkou
Na 2 porce rýžové směsi potřebujete: 160 g rýžových nudlí, 60 g paprik, 30 g mrkve, 1 lžíci sezamu, 100 g „kuřecích“ kousků od vegetariánského řezníka a 2 lžíce oleje. Na teriyaki omáčku pak 200 ml vody, 3 shiitake houby, 30 g kukuřičného škrobu, 100 ml sójové omáčky a 100 g třtinového cukru.

Přiveďte k varu vodu s shiitake houbičkami a povaříte je do měkka. Přidejte sójovou omáčku, cukr a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Vyjměte houbičky a vmíchejte škrob rozmíchaný v trošce vody. Za stálého míchání povařte, dokud omáčka nebude hladká a hustá. Mezitím uvařte rýžové nudle a nakrájejte papriky a mrkev na tenké proužky, které krátce orestujte na oleji společně se sezamovými semínky. Pak přidejte veganské „kuřecí kousky“ a restujte dalších pár minut. Přidejte uvařené nudle a teriyaki omáčku a vše promíchejte, aby se ingredience dobře spojily. (Pokud máte rádi ryby, recept na lososa s teriyaki omáčkou najdete v článku s videem zde.):

„Krevety“ a zelenina v tempuře
Na 2 porce tempury, tedy těstíčka, potřebujete: 50 g cizrnové mouky, 100 g kukuřičného škrobu, 3 g jedlé sody, 2 g sladké papriky, 8 g máty, 8 g bazalky, 8 g petrželky, 30 ml bílého vinného octa, troška vody, mořská sůl, pepř a 60 ml oleje vhodného na smažení. Dále potřebujte: 60 g veganských krevet (od Vantastic Foods), 60 g červené papriky, 150 g lilku, 150 g cukety, 150 g květáku, 150 g mrkve a 150 g brambor.

Veškeré ingredience na tempuru rozmíchejte v hladké těstíčko a nechte chvilku odležet. Zeleninu pokrájejte na stejnoměrně velké kousky, které společně s podélně rozříznutými „krevetami“ namáčejte v tempuře a krátce smažte v rozpáleném oleji. K tempuře se bezvadně hodí dipy jako klasická sojanéza ochucená bylinkami, chilli papričkou a limetovou šťávou nebo rajčatová salsa.

Bez masa se dá koneckonců připravit i chutný burger (recept zde):

Autor:
  • Nejčtenější

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyhrajte boj s nachlazením. Pokud selže prevence, nasaďte pomocníky

Chřipce a nachlazení se můžeme účinně bránit, je třeba se jenom vyvarovat běžných chyb a dodržovat několik jednoduchých...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

KVÍZ: Řezníci obnovují svůj svátek. Jak se vyznáte v jejich řemesle?

Český Den řezníků se slaví 1. prosince, aktuálně probíhá už druhý ročník. Řezníci se pokoušejí obnovit tento starodávný...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.

Najdete na iDNES.cz