I obložený chleba může mít šťávu, tvářit se sexy a dokonale chutnat

  • 56
Nechali jsme si připravit obložený chleba od osmnáctiletého držitele třetího místa v kategorii nejlepších kuchařských prvotin v celosvětové prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2013. Oceněnou kuchařku Škoda nevařit napsal v sedmnácti. A recept na obložený chleba s vepřovým a čedarem zbožňuje.

Co chcete vařit na obloženém chlebu, nevěřícně se ptali kolegové v redakci. Kdo ho ochutná, pochopí. I z obloženého chleba se dá s těmi správně zvolenými a zkombinovanými ingrediencemi vykouzlit plnohodnotné teplé jídlo. Je to skvělý tip i na grilování, kterého se po dlouhé zimě mnozí z nás nemohou dočkat. 

"Všechny ingredience spolu skvěle ladí a jako celek jídlo neuvěřitelně funguje," říká k tomu Martin Škoda, rodák ze Soběslavi a nyní osmnáctiletý student předposledního ročníku českobudějovického gymnázia (více k jeho oceněné prvotině zde).

Na kolika mejdanech už nakrmil své přátele, mu ponechme jako tajemství, každopádně je při vaření evidentně ve svém živlu, a to pro čtenáře iDNES.cz jídlo nepřipravoval u sebe doma. Podívejte se na video, jak si vaření užívá. Kdo na středoškolských mejdanech pamatuje podobné vyvařování a debužírování, tomu lze jen závidět. 

Jak na to a co potřebujete

Podle počtu strávníků kupte přiměřeně velký kus libové vepřové kýty nebo plecka; počítáte-li se čtyřmi porcemi, potom si připravte zhruba půl kilogramu masa. Dále 3 až 4 cibule (na každého strávníka cca jedna), snítku čerstvého tymiánu nebo sušený, olivový olej, mořskou sůl a pepř, ideálně čerstvě namletý.

Na servírování pak 8 plátků chleba, dijonskou hořčici, čerstvou majonézu (tedy kvalitní olej a čerstvá vajíčka), zhruba 60 g čedaru a nakládané okurky.

Kus plecka, dobrý chleba, cibule, ksyselé okurky... Nic zvláštního, přesto je...
Maso nakrájejte na poměrně slabé plátky, aby bylo rychle propečené.
Samé dobré ingredince jsou základem chutného výsledku.

Maso si nakrájejte na zhruba centimetr tenké plátky, aby byly rychle hotové, a lehce je naklepejte přes mikrotenový sáček třeba pomocí menší pánvičky, aby se nepotrhaly. Pokud si k vaření pouštíte muziku, jak to Martin radí ve své oceněné kuchařce, můžete maso naklepávat do rytmu. Nezapomeňte je osolit a opepřit.  

Cibulku restujte na středním ohni cca čtvrt hodinky, aby změkla a zezlátla.
Plátky masa restujte z každé strany 3 až 4 minuty, pak ještě nechte na pánvi...
K masu nezapomeňte přidat lístky voňavého tymiánu.

Veškerou cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a dejte pomalu smažit při střední teplotě na pánvičku zhruba na 3 až 4 lžíce oleje, přidat můžete i pár lístků tymiánu. S citem osolte a opepřete, aby cibule pustila víc šťávy; jde o to, aby restováním změkla, zesládla a získala zlatavou barvu. Poté ji odstavte.

Na rozehřátém oleji na pánvi opečte zprudka a dozlatova i maso, podle tloušťky plátků 2 až 3 minuty z každé strany. Poté ho ještě nechte na pánvi chvíli odpočinout, aby vám z něj při krájení nevytekla šťáva.

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.
Krajíce chleba s rozpečeným čedarem vytáhněte včas z trouby.
Teď už jen naservírovat...

Mezitím potřete nakrájené krajíce chleba čerstvou majonézou (návod, jak ji připravit, najdete zde) a pikantní hořčicí a rozdrobte na ně čedar (Martin použil čedar pěti druhů, ale může být jakýkoliv), pak krajíce dejte mírně rozpéct do trouby rozehřáté zhruba na 200 °C.

A můžete servírovat: na rozpečené chleby s rozpuštěným sýrem přidejte na tenké plátky nakrájenou kyselou okurku a na proužky pokrájené kousky masa, navrch zlatavou cibulku, případně nasekanou petrželku neutrální chuti. A užijte si to. 

,