Sobota 18. ledna 2020, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 18. ledna 2020 Vladislav

Nechcete na Vánoce kapra? Zkuste marinovaného lososa, jak ho neznáte

aktualizováno 
Lidí, kteří na Vánoce nahrazují českého kapra lososem, stále přibývá. Petr Vlásek z restaurace AvantGarde na Playtvak.cz ukáže, jak jej připravit netradičně marinovaného v citrusech s opečenými bramborami, špenátovými listy a omáčkou s cherry rajčátky, olivami a kapary.

Lososa dozdobte čerstvým koprem a klíčky sakury. | foto: Playtvak.cz

Začněte namarinováním steaku z lososa. Do misky vsypte cukr krystal a sůl, pak nakrájejte na čtvrtky grep a pomeranč a trochu čerstvého nasekaného koriandru. Pořádně prohněťte, až se uvolní tekutina, a do směsi na půl hodinky vnořte steak z lososa.

Fotogalerie

Než se ryba namarinuje, nechejte vařit brambory ve slupce. Dalším krokem je příprava omáčky. Do rendlíku dejte trochu oleje, přidejte najemno nakrájenou šalotku, česnek, olivy, citronovou kůru, cherry rajčata, citronovou šťávu a překrájené kapary. Rendlík zahřejte a obsah trochu přisolte.

Mezitím, než toto všechno stihnete, je losos namarinovaný a hodně zprudka ho opečte na pánvi. Neopékejte ho skrz, jen na barvu, a pak přemístěte do horké trouby asi na osm minut.

Než se dotáhne losos, rozkrojte si na polovinu uvařené brambory a rozkrojenou částí poklaďte na rozpálenou pánev. Až chytí barvu, otočte. Nakonec vyndejte na tácek s ubrouskem.

A je tu poslední fáze. Do rozpáleného tuku nasypte naplátkovaný česnek, nechejte zpěnit a přidejte čerstvé špenátové listy, které nezapomeňte také osolit. Restujete jen chvíli, jen aby se listy spařily. Pak vyklopte na ubrousek.

A můžete servírovat na talíř. Začněte špenátem, pak přidejte brambůrky a jako třešničku lososa. Pak ozdobte omáčkou, do které na poslední chvíli přidejte kvůli barvě pažitku. Nakonec lehce přidejte čerstvý kopr a klíčky sakury.

Na celý díl se můžete podívat zde.

Autor:
  • Nejčtenější

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Premium

Ve škole byla terčem posměchu. Dnes džihádistka Kristýna nenávidí i matku

Plánuje zabíjet. Soudí ji jako uprchlou. Žena z Mělnicka měla problémy s rodiči i spolužáky. Pětadvacetiletá Kristýna...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

TEST: Vyplatí se benzin, hybrid, nebo diesel? Spočítali jsme to

Auto máte vybrané, co mu ale dát pod kapotu, aby vás provoz vyšel co nejlevněji – klasický benzin, úsporný diesel, nebo...

  • Další z rubriky

Domácí farma umožní pěstovat až 24 druhů zeleniny. Vypadá jako lednice

Na technologickém veletrhu CES 2020 v Las Vegas představila společnost LG „lednici“, která je vlastně domácí farmou,...

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Najdete na iDNES.cz