Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pět praktických tipů Marie Kondo, jak doma ušetřit a ještě si to užít

Nejenže Marie Kondo, japonská odbornice na úklid a organizaci, naučila půl světa skládat oblečení vertikálně tak, aby bylo na první pohled jasné, co všechno ve skříni máme. Také tvrdí, že všechny věci, které nás obklopují, by nám měly přinášet radost, jinak u nás doma nemají co dělat. Tím to ale zdaleka nekončí.
Marie Kondo na pódiu na The New York Times Climate Forward Summit 2023 v září...

Marie Kondo na pódiu na The New York Times Climate Forward Summit 2023 v září 2023. Udržitelnost je pro ni dnes tématem číslo jedna. | foto: Profimedia.cz

Marie Kondo na pódiu na The New York Times Climate Forward Summit 2023 v září 2023. Udržitelnost je pro ni dnes tématem číslo jedna.

Marie Kondo má opravdu silný vztah k přírodě a životnímu prostředí, proto se se snaží co nejvíc o „low waste“ život, tzv. bez plýtvání a odpadu. Právě k tomu sdílela na svém blogu pár tipů, které přinášíme níže.

„Nástroje a postupy, díky kterým můžu snížit plýtvání, mi přinášejí radost. Nejsem dokonalá, pokud jde o udržitelný život, a stále se učím, ale těchto pět nástrojů mi pomáhá žít více vědomě,“ uvedla na svém blogu Kondo.

Ve svém bytě trpíme provozní slepotou, říká profi organizátorka domácností

Aktivní uhlí je jedním z nejekologičtějších přírodních vodních filtrů na světě....
Marie Kondo využívá aktivní uhlí podobně jako její babička na čištění vzduchu v...

Marie Kondo využívá aktivní uhlí podobně jako její babička. Jak na čištění vzduchu v domácnosti, tak na filtraci vody na pití.

1. Očista domova za pomoci uhlíků

Jako první tip přináší očistu domova pomocí aktivního uhlí. Vzpomíná, jak ho měla doma rozmístěné v košících její babička, kterou ráda navštěvovala.

„Vždycky mi přišlo, že to vypadá stylově. Později jsem zjistila, že aktivní uhlí je přírodní čistič, a došlo mi, že ho babička používala k očistě vzduchu v pokoji, nejen jako dekoraci. Dnes to mám ve svém domě stejně jako moje babička a aktivní uhlí přidávám i do karafy s vodou na pití kvůli filtraci,“ radí Kondo.

Aktivní dřevěné uhlí čistí vzduch od toxinů a pachů a umístit ho můžete do lednice, šatníku, nrebo třeba do bot. Použité uhlí se mění každé tři měsíce a pak se dá upotřebit na zahradě. Buď ho lze přidat do kompostu nebo přímo zamíchat jeho kousky do půdy nebo do květináče. Rostlinám dodá minerály, substrátu dodá organickou hmotu a pomůže i alkalizaci čili odkyselení půdy.

Zbytky jídla Marie Kondo nedává do plastových krabiček, ale do mističek, které...
Zbytky jídla Marie Kondo nedává do plastových krabiček, ale do mističek, které...

Zbytky jídla Marie Kondo nedává do plastových krabiček, ale do mističek, které překryje kouskem lněného plátýnka. Pomoci si přitom můžete gumičkou, aby plátýnko pěkně přilehlo a jídlo ani v lednici neosychalo.

2. Miska a lněné plátýnko místo plastu

Všechno jídlo, které se hned nesní, Marie Kondo uschová pro další konzumaci. Co její dcery nedojedí u oběda, dají si pak k večeři nebo svačině.

Na ukládání zbytků jídla přitom nepoužívá plastové obaly, nýbrž misky, které – aby jídlo neoschlo – přikryje lněným plátýnkem. „Používám opakovaně použitelnou lněné plátýnko na zakrytí. Nejen, že je to funkční, ale taky to vypadá mnohem lépe než plast,“ doporučuje expertka.

V Masterchefovi se vařilo z odpadků, soutěžící pochopili, co dělá mixolog

Zbyly vám v kuchyni odřezky ze zeleniny, kterých je škoda na kompost? Udělejte z nich zeleninový vývar.

3. Všechno zužitkujte beze zbytku

Marie Kondo věří, že všichni jsme součástí celku a vše je propojeno. „To, jak se chováme k životnímu prostředí, nás přímo ovlivňuje, a naopak,“ je přesvědčena, že šetrné chování k životnímu prostředí se člověku vrátí.

19. listopadu 2021

Sama se proto snaží při vaření používat například kompletní kus zeleniny, zužitkovat všechno, jak odkrojky, tak i slupky. Plýtvání je pro ni nepředstavitelné. Ze zbytků zeleniny, které už při vaření nepoužije dále, pak jednou za týden dělá tradiční japonskou miso polévku.

Vejce v kuchyni. Jak to s nimi skoulet, aby žádné nepřišlo nazmar

Pečlivě si hlídejte trvanlivost potravin. Nejen v ledničce, ale i ve spíži.

4. Hlídejte si data spotřeby nejen v lednici

S narvanou lednicí je to úkol velmi těžký, proto je důležité udržovat ledničku přehlednou a nepřeplněnou. Jinak zjistíte, že část věcí, za které jste utratili spoustu peněz, prostě projde datem spotřeby, než si toho stačíte všimnout.

„Na ovoce a zeleninu používejte spodní zásuvky, jen by neměly přemrzat,“ radí Bára Borovská, který se organizaci domácností věnuje v Česku.

„První věc, kterou dělám, když pomáhám klientům s úklidem jejich kuchyně je, že zkontroluji data spotřeby na potravinách. Většinou toho bohužel hodně vyhodíme,“ popisuje úklidová guru a přidává radu, jak se s tímto problémem vypořádala u sebe doma: „Vzhledem k tomu, že v přeplněné lednici se člověk obtížně orientuje, snažím se tu svou udržovat asi ze třetiny prázdnou.“

Jednoduše je pak lépe vidět, co všechno v lednici je, a nestane se vám, že potravinu přehlédnete a později vyhodíte. S omezením plýtvání souvisí i další opatření, které Kondo doporučuje, a sice na každý nákup si přinést do obchodu vlastní tašku, kterou používáme opakovaně.

Jíst zdravěji a ještě ušetřit. To jsou benefity uspořádané ledničky

Obklopte se doma květinami. A pokud máte možnost odnést si je z nějaké akce, kde by se jinak vyhodily, využijte toho. Marie Kondo to tak dělá také.

5. Nakupujte lokálně a obklopte se krásou

Co můžete pořídit lokálně, pořiďte tak. Marie Kondo si pravidelně dělá radost květinami, které kupuje v lokálních květinářstvích, na farmách nebo si je sama natrhá v blízkosti svého domova. „Mít doma čerstvé květiny mi připomíná, že máme žít teď a tady a ocenit krásu tak, jak přichází,“ vysvětluje Marie.

A přibližuje, jak si květin sama váží a jak se k nim chová: „Často máme při natáčení štěstí na spoustu květin. Když večer dotočíme, s týmem si květiny rozdělíme a každý si část odnese domů. Pro tyto případy u sebe nosím znovupoužitelný nosič na květiny.“

Stále není pozdě začít s pěstováním zeleniny. Farmáři radí, co stojí za to

  • Nejčtenější

Finálová čtyřka se v Kašpárkově Hell’s Kitchen změnila na trojku

Aktualizujeme

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky. Ti bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field...

4. prosince 2024  22:52

Výhrůžek se neděsím. Ale nechci své psy posílat na smrt, říká cvičitelka

Premium

Pytláci v Africe z něj už předem mají strach, proto mu vyhrožují smrtí. Avatar je další z vycvičených českých psů, který by jim mohl kazit jejich krutý byznys. Možná to však bude nakonec úplně jinak....

3. prosince 2024

Čtenáři ukázali skvělou úrodu ze sadu i zahrady, dokonce i exotické druhy

Listopadová výzva, aby čtenáři prošli svoje telefony a zavzpomínali na letošní výpěstky, přinesla ovoce. A to bez nadsázky, od sladkých hrušek po banány. Nechyběla zelenina, samozřejmě rajčata nebo...

4. prosince 2024

Proč kočka mňouká jako dítě a pes dělá smutné oči. Etolog o řeči zvířat

Premium

Člověk dovede pomocí slov vytvořit nekonečné množství vět, může tedy říct cokoli. Taková schopnost se u zvířat zatím neprokázala, ale víme, že vydávají zvuky, kterými například oznamují: vidím...

3. prosince 2024

Symbol usmíření, ale i pokusy na zvířatech. Jak vzniklo sedm českých plemen

Premium

Některá jsou s námi pouze pár dekád a oficiálně byla uznána za socialistického Československa, jiná pamatují už středověkou lesní honitbu a žila zde na královských dvorech. Ze sedmi domácích...

8. prosince 2024

KVÍZ: Poznejte historické zahrady a parky v Česku. Hraje se o knihu a kalendář Ferdinanda Lefflera

Soutěž

Zahrady přes zimu odpočívají a nabírají sílu do příští sezony. A člověk má prostor se na to připravit, snít a plánovat. S inspirací pomohou nejen návštěvy na povedených současných zahradách, což lze...

vydáno 10. prosince 2024

Nemusí to být jen kapr, objevte další naše ryby. Třeba štiku, okouna, lososa

Zásadní důvod, proč jíme tak málo ryb, spočívá v tom, že je moc neznáme a nevíme, jak je vařit. A proto se s nimi pojďme blíže seznámit. Nejen proto, že se blíží čas kaprů, on i další ryby jsou...

9. prosince 2024

Postarejte se o stromeček i hvězdu, aby nezahynuly ještě před Vánocemi

Stromeček je jedním z nejvýraznějších symbolů vánočních svátků. Mnoho lidí se rozhoduje pořídit si ho dříve, aby si mohli užít jeho krásu po delší dobu. Pokud se rozhodnete pro tento krok, je...

9. prosince 2024

Symbol usmíření, ale i pokusy na zvířatech. Jak vzniklo sedm českých plemen

Premium

Některá jsou s námi pouze pár dekád a oficiálně byla uznána za socialistického Československa, jiná pamatují už středověkou lesní honitbu a žila zde na královských dvorech. Ze sedmi domácích...

8. prosince 2024

Pronájem bytu 3+kk, 68 m2, Dačice, ul. B. Smetany
Pronájem bytu 3+kk, 68 m2, Dačice, ul. B. Smetany

B. Smetany, Dačice - Dačice III, okres Jindřichův Hradec
17 500 Kč/měsíc

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci,...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském...

V naději už nevěřím, moje onemocnění je smrtelné, říká Cyril Höschl o diagnóze

Premium Celý život tlumočil složitou řeč vědy do srozumitelného jazyka. Před rokem však psychiatrovi Cyrilu Höschlovi zasáhlo...

Příliš velké sousto. Smetanová cukrárna dopekla, věřitelům dluží stamiliony

Pražská Smetanová cukrárna, která dodávala své cukrářské výrobky téměř do všech obchodních řetězců, ukončila svůj...