Topí levně makovými briketami. Hoří perfektně, jen trochu zvláštně voní

aktualizováno 
Čtenář Michal se pochlubil, jak levně vyzrál na topení v krbových kamnech. Objevil totiž nabídku místního zemědělce, který biologický odpad zpracovává do rostlinných briket.

Takto vypadají brikety z máku. | foto: Michal Křižka

„Kilogram stojí korunu padesát. Přitom výhřevnost je jako u běžných briket ze dřeva, které stojí minimálně trojnásobek,“ popisoval Michal. Jedinou zvláštností, na kterou si musel zvyknout, byla typická vůně po máku. „Kamarádi si ze mne dělali legraci, ptali se, zda děti lépe spí,“ prozradil.

Fotogalerie

Brikety vyrábí zemědělec Zdeněk Čert na Nymbursku. „My jsme pěstitelé máku a z výroby, která je pro farmaceutický průmysl, máme hodně biologického odpadu. Takže jsme přemýšleli, jak ho nejlépe využít a brikety vyrábíme už od roku 2013,“ říká zemědělec.

Podle něj je takovéto využití naprosto běžné. „Znám třeba provozy, kde mají ještě živočišnou výrobu a tam mají kotle, ve kterých to spálí. Já nejsem žádný velkoproducent, z jedné úrody vyrobím tak 60 tun,“ říká Čert.

Dřevní brikety jsou u nás nejběžnější a jejich produkce stále roste, od roku 2003 do roku 2013 více než třikrát. Je to dáno i zvýšeným prodejem krbových kamen, pro které dřevěné brikety znamenají vítanou alternativu bez nepořádku, řezání a štípání dřeva.

Zatímco dřevěné brikety mají výhřevnost kolem 16 GJ/t, u rostlinných briket se liší podle použitého materiálu od 12 do 19 GJ/t, v průměru je to kolem 15 GJ/t. Čtenář Michal tvrdí, že ve srovnání s dřevěnými briketami nepociťuje u těch makových ve výhřevnosti změnu, topí stejně, jako byl zvyklý u briket ze dřeva.

Podle některých informací je však výroba a spotřeba rostlinných briket v domácnostech statisticky bezvýznamná, rostlinné brikety vyrábějí spíše menší lokální výrobci. Jako hit se někomu mohou jevit brikety ze slunečnic, často dovážené z Ukrajiny, tady se cena rovná ceně dřevěných briket, tedy mezi pěti a šesti korunami.

Jak topíte v krbových kamnech vy? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:

Nejčtenější

Snažte se dostat vodu do zahrady, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler

Pozor na náročnost. Voda v přírodním jezeru je živá a poskytuje domov řadě...

Voda v zahradě je nesmírně přitažlivá a současně citlivá na péči. Dodává ovšem místu nenahraditelnou atmosféru a tlumí...

Dešťová voda je pro zahradu spása, v suchu se nebudete bát o budoucí úrodu

Takto to vypadá v praxi, když vám na zahradě instalují akumulační nádrž.

Vodu z deště zachycují lidé do sudů snad od nepaměti. Pro záhony je prospěšnější než ta z kohoutku. Vybudovat můžete i...

Extrémně svažitý pozemek manželé podpírají kamennými zídkami i pražci

Zahrada v malé obci na Brněnsku je vybudována na svažitém, hodně kamenitém...

Když si pan Martin z jižní Moravy pořídil spolu s manželkou svažitý pozemek orientovaný na jih, ještě netušil, co ho...

Rozkvetlá zahrada v centru Hodonína, kde se relaxuje i sbírá úroda

Zahrada u starého domu koresponduje s atmosférou místa. Asi byste netipovali,...

„Chceme dům se zahradou a ne se psím výběhem, řekli jsme si při hledání vysněného bydlení. A povedlo se. V roce 2013...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Další z rubriky

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Nepusťte zloděje do bytu. Balkon zamkněte, na okna nalepte fólie

Bezpečnostní fólie v sobě skrývá obrovské překvapení pro zloděje. Jakmile...

Najít příbytek vybílený zloději si jistě nepřeje nikdo. Z policejních statistik však vyplývá to, že až 95 % pachatelů...

Sýr a ratatouille. Odlehčené grilování do horkých dní podle Pohlreicha

Grilovaný kyperský sýr halloumi s ratatouille

Zdeněk Pohlreich rád ukazuje ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! způsoby, jak se při grilováním necpat jen masem a...

Najdete na iDNES.cz